Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΟΙ ΗΠΑ λέγανε βίζα για τους Έλληνες και τώρα θα βγάζουν οι Αμερικάνοι γα την Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί πολίτες θα χρειάζονται βίζα για να επισκεφτούν την Ευρώπη από το 2021



Οι πολίτες των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στην Ευρώπη για λιγότερο από 90 ημέρες σήμερα χρειάζονται μόνο ένα διαβατήριο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Παρασκευή (8/3) ότι από το 2021 θα χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η απόφαση απορρέει από ανακοίνωση της ΕΕ τον Ιούνιο του 2018 ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής βίζας στους Αμερικανούς πολίτες στις πέντε χώρες και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών ή του ETIAS που θα απαιτήσει «κινδύνους ασφάλειας και μετανάστευσης των ταξιδιωτών που επωφελούνται της πρόσβασης χωρίς θεώρηση στον χώρο Σένγκεν», δηλαδή Αμερικανοί.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, ανέφερε ότι η απαίτηση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή για λόγους ασφαλείας.

«Η νέα ETIAS θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε πλέον κενό πληροφόρησης για τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Όποιος θέτει κίνδυνο μετανάστευσης ή ασφάλειας θα εντοπιστεί πριν ακόμα ταξιδέψουν στα σύνορα της ΕΕ».

Η νέα πολιτική απαιτεί από τους πολίτες των ΗΠΑ να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική πληροφόρηση και άδεια και ισχύει για τη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης, η οποία είναι μια ομάδα 26 ευρωπαϊκών χωρών που δεν διαθέτουν εσωτερικά σύνορα και επιτρέπουν στα άτομα να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Για να αποκτήσουν τις θεωρήσεις το 2021, οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν ένα διαβατήριο, το οποίο ισχύει για τρεις μήνες πέρα από την περίοδο της προβλεπόμενης διαμονής στην Ευρώπη, μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανέφερε η ΕΕ. Υπάρχει μια εξαίρεση από τον νέο κανόνα για τους ανηλίκους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται μόνο το κανονικό τους διαβατήριο.

Οι ταξιδιώτες που δεν έχουν θεώρηση διαβατηρίου, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ, θα χρειαστεί να ζητήσουν άδεια από την ETIAS προτού επισκεφθούν τον χώρο Σένγκεν.

Μπορούν να ολοκληρώσουν μια αίτηση και να πληρώσουν ένα τέλος υπηρεσίας 7 ευρώ online.

Η θεώρηση ETIAS ισχύει για τρία χρόνια.

«Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 10 λεπτά, με την αυτόματη έγκριση να χορηγείται σε πάνω από το 95% των περιπτώσεων», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δήλωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προηγουμένως διεξαχθεί διαμάχη με την ΕΕ για την απαίτηση χορήγησης θεωρήσεων για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Κύπρο όταν δεν απαιτούνταν από 23 άλλες χώρες της ΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε υπέρ της επιβολής θεωρήσεων στους πολίτες των ΗΠΑ στις πέντε χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα παρόμοιο σύστημα που ονομάζεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης Ταξιδιού ή ESTA.

Όπως προσθέτει το CNN, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι η μόνη χώρα που επηρεάζονται από τις αλλαγές. Από το 2021, πολίτες από 60 χώρες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ETIAS προτού εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν. Η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και ο Μαυρίκιος είναι μεταξύ αυτών των χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε να δημιουργήσει τον ETIAS τον Ιούλιο.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)