Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Σβήνει σε 109 μέρες ο ΑΗΣ Καρδιάς – Αγωνία για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας


Σκουραίνουν τα πράγματα με τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από την επόμενη θερμαντική περίοδο, καθώς σε 27 μέρες λήγουν οι ώρες λειτουργίας της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς, της μίας από τις δύο μονάδες του σταθμού της ΔΕΗ που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια το δίκτυο Τηλεθέρμανσης της πόλης, ενώ μόλις 109 μέρες ζωής έχουν απομείνει για την 4η μονάδα, τη δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς που παρέχει θερμική ενέργεια στην Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

 Η παύση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς με τη λήξη των κατά παρέκκλιση 17.500 ωρών λειτουργίας που έχει εγκρίνει η Κομισιόν, είναι κυριολεκτικά προ των πυλών. Καθώς, όπως δήλωσε στο “ptolemeos.gr” ο διευθυντής του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας Αλέκος Σουμελίδης, «ο χρόνος ζωής της 1ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς λήγει σε 26 μέρες, της 2ης σε 49 μέρες, της 3ης μονάδας σε 27 μέρες και της 4ης σε 109 μέρες», πράγμα που σημαίνει πως σε τρεις μήνες και κάτι μέρες σβήνει και η τελευταία μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς και μένει ξεκρέμαστη η τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.

 Η δρομολογημένη αυτή εξέλιξη αυτή έχει προξενήσει ισχυρό πονοκέφαλο εδώ και καιρό στη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας και ανησυχία στους καταναλωτές της Τηλεθέρμανσης. Για το λόγο αυτό άλλωστε, σε ειδική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου 2019, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, Δήμος, περιφέρεια και οι συμμετέχοντες φορείς αποφάσισαν να υποβληθεί αίτημα για να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την παράταση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς από 17.500 σε 32.000 ώρες, όπως έγινε με τον ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα. Και αυτό όχι μόνο για να μην κινδυνεύσει η τροφοδοσία του δικτύου της Τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, αλλά και για λόγους εθνικού συμφέροντος, για την εξασφάλιση δηλαδή της ηλεκτροδότησης της χώρας έως ότου τουλάχιστον τεθεί σε λειτουργία η νέα, 5η μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Διότι, πέρα από τις επιπτώσεις στη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, το σβήσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς θα επιφέρει πλήγμα και στην οικονομία της περιοχής, ενώ θα απειλήσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Το εθνικό αυτό θέμα είχαν αναδείξει μάλιστα στις τοποθετήσεις τους υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ στη σύσκεψη της 5ης Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί παράταση λειτουργίας στον ΑΗΣ Καρδιάς έως ότου τουλάχιστον τεθεί σε λειτουργία η μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα με τον ενεργειακό εφοδιασμό, η χώρα δηλαδή θα αντιμετωπίσει έλλειμμα ισχύος, ενώ προειδοποίησαν και για τον κίνδυνο εκτίναξης της οριακής τιμής συστήματος της μεγαβατώρας στα ύψη.

 Η έλλειψη προόδου αναφορικά με το αίτημα παράτασης λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς προβληματίζει και ανησυχεί και τους εργαζόμενους και τα στελέχη της ΔΕΤΗΠ. «Ενώ υπάρχει εκφρασμένη πολιτική βούληση για συνέχιση του ΑΗΣ Καρδιάς η βούληση αυτή δεν μπορεί -στην παρούσα φάση- να μετουσιωθεί σε πράξη, λόγω της κακής συγκυρίας, επειδή την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες», δήλωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια Ιωάννα Καλαϊτζίδου.

 Η ΔΕΤΗΠ όμως αντιμετωπίζει και έναν ακόμα πονοκέφαλο, καθώς αναζητά εναγωνίως ποσό ύψους 33,8 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο σύνδεσης με την “Πτολεμαΐδα 5” και τις εφεδρείες. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο Ιούνιο και η ΔΕΤΗΠ επείγεται να δημοπρατήσει τα έργα μέχρι τέλος του 2019 για να προλάβει τις προθεσμίες, γι’ αυτό και έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα για την αναζήτηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)