Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Είναι οι Έλληνες τεμπέληδες ;

Η εικόνα ίσως περιέχει: λωρίδες
Όχι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, όσο και αν πράγματι υπάρχουν ορισμένοι που δεν τιμούν τη ράτσα μας, όπως συμβαίνει με όλους τους λαούς του κόσμου. Όλες οι διεθνείς στατιστικές κατατάσσουν την Ελλάδα ως τη χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα διάρκειας ωράρια εργασίας όπως φαίνεται στο ιστόγραμμα ποιο κάτω που προέρχεται από τον ΟΟΣΑ. Γεγονός είναι ότι, οι Έλληνες στο εξωτερικό δουλεύουν πολύ και διακρίνονται παντού.

Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Η συλλογή των καρπών της γης στην Ελλάδα είναι ακριβή και ασύμφορη λόγω κυρίως της υψηλής ισοτιμίας του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων. Στην Αργεντινή, στην Κίνα και αλλού, το κόστος παραγωγής σε εργασίες έντασης εργασίας όπως είναι η γεωργία και ο τουρισμός (όπου η εργασία αντιπροσωπεύει περίπου το 70 % του συνολικού κόστους), είναι πολύ υψηλό, λόγω της χαμηλής ισοτιμίας των νομισμάτων των χωρών αυτών σε σχέση με το ευρώ. Με άλλα λόγια, δεν είναι οικονομικά αποδοτικό, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια κλπ., να τα μαζέψουν ακόμα και οι πλέον χαμηλόμισθοι εργάτες, Έλληνες, Ευρωπαίοι ή αλλοδαποί.

Η Ελλάδα, μια χώρα όπου ο τουρισμός και η γεωργία είναι κυρίαρχοι τομείς της οικονομίας της, ανταγωνίζεται άλλες γειτονικές χώρες με μαλακά νομίσματα, δηλ. με χαμηλή ισοτιμία του νομίσματός τους σε σχέση με το ευρώ. Το κόστος λειτουργίας ενός δωματίου ελληνικού ξενοδοχείου, στοιχίζει περίπου το διπλάσιο από ότι στην Τουρκία και τη Βουλγαρία αντίστοιχα. Ένας μηνιαίος μισθός των 500 ευρώ στην Τουρκία ή στη Βουλγαρία, έχει αγοραστική αξία της τάξης των 900 ευρώ στην Ελλάδα, αφού εκεί το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλότερο. Για το λόγο αυτό αλλά και λόγω της πολύ χαμηλότερης εκεί φορολογίας, το τουριστικό προϊόν στις ανταγωνίστριες χώρες, είναι πολύ φτηνότερο. Και τα κέρδη των εκεί επιχειρηματιών πολύ μεγαλύτερα από αυτά των Ελλήνων ομόλογών τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)