Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Η υπερφορολόγηση του 2018 με αριθμούς

Η υπερφορολόγηση του 2018 με αριθμούς
Του Σπύρου Δημητρέλη
Αύξηση που ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ εμφάνισαν το 2018 τα φορολογικά έσοδα. Πίσω από την αύξηση κρύβονται μια σειρά από παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση στο φορολογικό μέτωπο συνθέτοντας το τοπίο της υπερφορολόγησης που ταλανίζει την οικονομία.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για την Εξέλιξη και Διακύμανση των Φορολογικών Εσόδων που συντάσσει κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδωνστο σύνολο του 2018:
-Tα συνολικά φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 48,85 δισ. ευρώ ενώ το 2017 είχαν διαμορφωθεί σε 47,56 δισ. ευρώ. Δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 1,29 δισ. ευρώ.
-Τα έσοδα από την άμεση φορολογία διαμορφώθηκαν στα 20,88 δισ. ευρώ ενώ το 2017 είχαν διαμορφωθεί στα 20,62 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ.
-Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 13,56 δισ. ευρώ ενώ το 2017 είχαν διαμορφωθεί στα 12,97 δισ. ευρώ.  Δηλαδή το 2018 παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 590 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη αύξηση, κατά 481 εκατ. ευρώ παρατηρήθηκε στα έσοδα από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση της παρακράτησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στην παρακράτηση φόρου από μισθούς και συντάξεις καθώς και την επιβολή παρακράτησης 5% σε μισθωτούς ορισμένου χρόνου που εργάζονται με ημερομίσθιο.
-Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία διαμορφώθηκαν στα 27,96 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,02 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση στην έμμεση φορολογία προέρχεται από την αύξηση των εσόδων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στα 16,22 δισ. ευρώ έναντι 15,79 δισ. ευρώ το 2017. Η αύξηση είναι της τάξης των περίπου 430 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή στα έσοδα από τον ΦΠΑ δεν συνδέεται τόσο με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητα αλλά με συγκυριακούς λόγους που αφορούν και τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Η αύξηση του ΦΠΑ προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση του ΦΠΑ καυσίμων και καπνικών προϊόντων. Στην πρώτη περίπτωση η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου που δημιουργεί υψηλότερη βάση επιβολής του φόρου και στη δεύτερη περίπτωση στην εξάντληση της επίδρασης της αποθεματοποίησης καπνικών που έγινε πριν την αύξηση των ειδικών φόρων στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού φορολογικού συστήματος από την έμμεση φορολογία αποδεικνύει και την αναποτελεσματικότητα και αδικία του. Οι έμμεσοι φόροι επιβάλλονται τυφλά σε όλους ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους ενώ μόνο οι άμεσοι συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος. Στο φορολογικό μας σύστημα οι έμμεσοι φόροι αντιπροσωπεύουν το 57% και οι άμεσοι το 43%, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η εικόνα είναι αντίστροφη.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)