Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ! Η Πολιορκία και η Έξοδος του Μεσολογγίου σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα…



Μαζί με τη αναφορά προς τον Σουλτάνο, ο Ιμπραήμ και Κιουταχής έστειλαν δεκάδες κεφάλια επιφανών αγωνιστών και 3.500 αυτιά (έκοψαν τα αυτιά, μάζεψαν ζευγάρια αυτιών τα οποία τα πάστωσαν με αλάτι μέσα σε καλάθια…
και τα έστειλαν πεσκέσι στο Σουλτάνο) ως απόδειξη της νίκης τους. Αυτό ήταν αποτρόπαιο και φοβερό. Δείχνει μικρότητα, δείχνει μικροψυχία. Δεν έπρεπε να το κάνουν αυτό. Ήταν ένα μακάβριο έθιμο της τότε τουρκικής αυτοκρατορίας.
Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίου από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, ο Σουλτάνος επανήλθε με νέο σχέδιο. Ανέθεσε και πάλι στον νικητή της Μάχης του Πέτα, Κιουταχή, να καταλάβει την πόλη, συνδυάζοντας αυτή τη φορά την επιχείρηση με την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής ξεκίνησε από τα Τρίκαλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1825 και στις 15 Απριλίου 1825 έφθασε προ του Μεσολογγίου.
Δείτε το εξαιρετικό αφιέρωμα της Μηχανής του Χρόνου στην πολιορκία και την έξοδο του Μεσολογγίου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)