Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΣτΕ: Ισχύει η «καμπάνα» των 150.000 € στη ΓΓΠΣ

Ακριβά θα πληρώσει τη διαρροή-μαμούθ των φορολογικών δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρίες

Πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ, το υψηλότερο που προβλέπει ο νόμος, οφείλει οριστικά να καταβάλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τη διαρροή σωρείας προσωπικών δεδομένων Ελλήνων φορολογουμένων, που γίνονταν επί σειράν ετών... φέιγ βολάν προς εταιρίες εμπορίας προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το 2012 οδηγήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με απόφασή του επικύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στη ΓΓΠΣ για παραβίαση της υποχρέωσής της στη λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, οι Σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, αποφαινόμενοι πως «η κρίση της Αρχής σχετικά με την επιβολή του ανώτατου προβλεπόμενου στον νόμο προστίμου παρίσταται νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη και δεν προκύπτει παράβαση της αρχής της αναλογικότητας». 

Μάλιστα, το ΣτΕ στην απόφασή του επισημαίνει την έκταση των διαρροών και της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών φορολογικών στοιχείων που διαπιστώθηκε, τον όγκο των προσωπικών δεδομένων και τη μεγάλη χρονική περίοδο που αφορούσε η παραβίαση καθώς και τη φύση των δεδομένων, ορισμένα εκ των οποίων υπάγονται στην κατηγορία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την 98/2013 απόφαση της Αρχής που επέβαλε το επίμαχο πρόστιμο, πλήθος απόρρητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα, όπως είναι τα Ε1, Ε9, στοιχεία για το ΕΤΑΚ, τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ., διέρρευσε σε εταιρίες εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τη διαρροή να αποδίδεται στα πρωτοφανούς έκτασης ελλιπή μέτρα ασφαλείας της ΓΓΠΣ. 

Πάντως, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πλέον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς, όπως αναφέρει, σε νεότερο έλεγχό της κατά το έτος 2016 διαπίστωσε ότι η φορολογική διοίκηση είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικές ενέργειες συμμόρφωσης με τις συστάσεις της απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)