Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Γιώργος Πιαγκαλάκης: Η Ανυπόταχτη Κρήτη «φάρος» αγώνων και αντίστασης

Γιώργος Πιαγκαλάκης: Η Ανυπόταχτη Κρήτη «φάρος» αγώνων και αντίστασης
Υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με την Ανυπόταχτη Κρήτη 
Ο επικεφαλής της Ανυπόταχτης Κρήτης, πολιτικός μηχανικός Γιώργος Πιαγκαλάκης εξηγεί στο Πριν γιατί μια κίνηση με ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο και θέσεις, που βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τα κινήματα και άφησε το αποτύπωμά της μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο την τελευταία πενταετία μπορεί να αποτελέσει «αγκάθι» στα σχέδια της τοπικής εξουσίας και να εκφράσει τα «συμφέροντα της πλειοψηφίας του κρητικού λαού».
Συνέντευξη στον Γιώργο Κώνστα
«Ναυαρχίδα του τουρισμού», «νησί πρότυπο ανάπτυξης»… Έτσι παρουσιάζουν την Κρήτη παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και επαναλαμβάνει εδώ και μια οχταετία η περιφερειακή αρχή Αρναουτάκη. Σε μια τόσο… ειδυλλιακή εικόνα γιατί καλείτε να στηριχθεί μια παράταξη της «εκτός των τειχών» αριστεράς;
H ειδυλλιακή εικόνα του νησιού αφορά το τουριστικό κεφάλαιο (βλ. μεγαλοξενοδοχοι-tour operators) και όχι τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, το κατασκευαστικό  κεφάλαιο και όχι τους χιλιάδες εργαζόμενους στον
κλάδο των κατασκευών (με την ανεργία στα ύψη), τους μεγαλοαγρότες και τους μεσάζοντες και όχι τη φτωχομεσαία αγροτιά. Ειδυλλιακή εικόνα για επενδυτές-«αρπακτικά», όπως στον τομέα της ενέργειας (βλ. ΒΑΠΕ-καλώδιο διασύνδεσης) όχι όμως και για χιλιάδες νοικοκυριά στην Κρήτη τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές του ρεύματος. Η Ανυπόταχτη Κρήτη λοιπόν θέλει να εκφράσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού που πλήττονται από τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ και τις οποίες υλοποιεί η περιφερειακή αρχή Αρναουτάκη. Γι’ αυτό και συμμετέχει στην μάχη των εκλογών με ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο που αφορά την απόρριψη του «Κλεισθένη» και την αντιπαράθεση με διαχειριστικές λογικές, την στήριξη των εργατικών αγώνων, την ανάδειξη του ρόλου της ΕΕ, την ανάδειξη του καταστροφικού χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της αντιπολεμικής, αντινατοϊκής παρέμβασης, την συνολική μάχη ενάντια στον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό.
Μιλάτε στην διακήρυξη σας για «μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», «αυξήσεις μισθών»… «Δεν βγαίνουμε», «δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί», «θέλετε να κλείσουν επιχειρήσεις» ακούμε από τους ξενοδόχους. Πού βρίσκεται η αλήθεια;
Είναι τουλάχιστον προκλητικό να γίνονται τέτοιες δηλώσεις όταν για παράδειγμα στην Κρήτη είχαμε εισπράξεις από τον τουρισμό 1 δισ. ευρώ (το πρώτο εξάμηνο του 2018) και τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν περίπου κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2018 συγκριτικά με το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Για τους εργαζόμενους αυτό μεταφράστηκε σε μισθούς πείνας, δεκάωρα χωρίς ρεπό και… λιποθυμίες λόγω υπερκόπωσης. Το σύνθημα λοιπόν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και αυξήσεις στους μισθούς και δίκαιο είναι και εφικτό.
Πέντε νεκροί, ανυπολόγιστες ζημιές στις υποδομές, τεράστιες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Τι έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια και τι πρέπει αν γίνει σχετικά με την πρόληψη και την αντιπλημμυρική προστασία, την στήριξη των πληγέντων και του περιβάλλοντος;
Οι καταστροφές που ζήσαμε με την πρόσφατη κακοκαιρία είναι συνέπεια της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μελέτης και υλοποίησης έργων υποδομής το οποίο δεν είναι στις προτεραιότητες κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων. Για την σχεδίαση, κατασκευή και την συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, γεφυριών και δρόμων υπάρχουν αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές που προβλέπουν τέτοια φαινόμενα. Όμως για να γίνουν σωστά χρειάζονται χρηματοδότηση και δημόσιο έλεγχο. Τέτοια έργα δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιλέγονται μέσω του ΕΣΠΑ για τους γνωστούς λόγους μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε άλλα επιλέξιμα έργα. Επίσης, τι έλεγχος να γίνει με την αποψίλωση των τεχνικών υπηρεσιών που μας έχουν επιβάλλει μνημόνια και ΕΕ; Εμείς από την μεριά μας τονίσαμε και τονίζουμε ότι χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό για όλη την Κρήτη που θα περιλαμβάνει τα βουνά, τα ρέματα και τα ποτάμια και το οδικό δίκτυο. Και βέβαια πλήρη στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων το οποίο δεν είναι αυτονόητο και είναι θέμα διεκδίκησης.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν ως «ιδεοληπτικούς» όσους στρέφονται απέναντι στις εξορύξεις που σχεδιάζονται νότια και δυτικά της Κρήτης. Ποια είναι η ιδεοληψία και ποια η πραγματικότητα;
Τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων και αγωγούς έχουν έναν και μόνο στόχο, τα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο (στην περίπτωση μας ExxonMobilTotalΕΛΠΕ) μέσα από μία κούρσα ανταγωνισμού που δεν διστάζει να αιματοκυλεί λαούς και να καταστρέφει το περιβάλλον.  Πραγματικότητα είναι οι περιπτώσεις χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο ή εσωτερική αστάθεια λόγω της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων. Πραγματικότητα επίσης είναι ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής. Η διεθνής πείρα σε αντίστοιχες υποθαλάσσιες εξορύξεις (βαθιά σχιστολιθικά εδάφη) είναι μικρή, ενώ οι μέθοδοι που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν επικίνδυνα χημικά. Μια ενδεχόμενη διαρροή χημικών μπορεί να είναι καταστροφική για την θάλασσα, νότια της Κρήτης.
Η βάση της Σούδας επεκτείνεται, τα Νατοϊκά σκάφη δένουν σχεδόν καθημερινά στις ναυτικές εγκαταστάσεις. Ζούμε σε εποχές υποχώρησης του, παλαιότερα κραταιού, αντιβασικού κινήματος στην Κρήτη;
Σίγουρα δεν ζούμε στιγμές του αντιβασικού κινήματος όπως, για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 1990. Όμως γενικά και διαχρονικά το αντιπολεμικό κίνημα έχει ρίζες στην Κρήτη και αυτό είναι σημαντική παρακαταθήκη γιατί οι εξελίξεις πολεμικής προπαρασκευής των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με κέντρο την Κρήτη αλλά και τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί κατασκευής ελληνοϊσραηλινού ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη εμπλέκουν το νησί ολοένα και περισσότερο στις έντονες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Τέλος, αναφέρεστε στη νεολαία στα κείμενα σας. Γιατί ένας νέος άνθρωπος να αγκαλιάσει την Ανυπόταχτη Κρήτη;
Καταρχήν, η νεολαία είναι εκείνο το κομμάτι το οποίο έχει χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση και τα μνημόνια. Είμαστε ένα σχήμα που πυρήνας του είναι νεολαίοι οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστήσει σε διάφορα κινήματα στην Κρήτη και έχουν δώσει και δίνουν μάχες για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που μαυρίζει το μέλλον της νέας γενιάς. Σε αυτές τις μάχες καλούμε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)