Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Mε τα παντελόνια κάτω...

Κατέβασε τα παντελόνια η κυβέρνηση

Νέα υποχώρηση έναντι των δανειστών στο σχέδιο για την πρώτη κατοικία, ώστε να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup

Το βατερλό της κυβέρνησης συνεχίζεται με απανωτές υποχωρήσεις. Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα ομολογεί ότι έχει κατεβάσει τα... παντελόνια στις απαιτήσεις των δανειστών.
Υστερα από ωμή απαίτηση των δανειστών κατέβασε κι άλλο τα όρια στις οφειλές των ενυπόθηκων επιχειρηματικών δανείων από τα 130.000 στα 100.000 ευρώ.

Το νέο «κούρεμα», και ενώ ήδη για τα επιχειρηματικά δάνεια η αντικειμενική αξία των ακινήτων είχε προσδιοριστεί στα 175.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ισχύει ως γενικό όριο για τα φυσικά πρόσωπα, ήρθε λίγη ώρα αφότου Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε απειλητικά στο πρακτορείο Bloomberg ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών συνεχίζονται, καθώς απομένουν ακόμα ανοικτά αρκετά σημεία, με αιχμή τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Μέσα σε ατμόσφαιρα ατιμωτικών πιέσεων και απροκάλυπτων εκβιασμών, η κυβέρνηση, που καλλιέργησε αρχικά ηρωικό κλίμα, υποχρεώνεται τώρα να υποστείλει τη σημαία και να αποδεχθεί πόντο πόντο το ξήλωμα όλων των απαιτήσεών της, ανακαλώντας τις εποχές των Μνημονίων, τότε που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της χώρας άκουγαν σε στάση προσοχής τους βλοσυρούς γραφειοκράτες να υπαγορεύουν με ακαμψία τους όρους τους.

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης αποδέχθηκε ακόμα ένα αίτημα των τραπεζών και της πλευράς των δανειστών, σύμφωνα με το οποίο η εμπορική αξία των ακινήτων με βάση την οποία θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα το ύψος της δόσης δεν θα είναι η εμπορική αξία του ακινήτου στις 31 Δεκεμβρίου του έτους που υποβλήθηκε η αίτηση προστασίας, αλλά αυτή που έχουν στα κιτάπια τους οι τράπεζες τη στιγμή της σύναψης του δανείου, οπότε οι εμπορικές αξίας βρίσκονταν στα ύψη.

Οι οφειλέτες θα έχουν απλώς τη δυνατότητα να την αμφισβητήσουν, αλλά ο εμπειρογνώμονας δεν θα είναι δικής τους επιλογής... Ανοικτό επίσης τις επόμενες ώρες είναι και το ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμα περισσότερο και το όριο των 175.000 αντικειμενικής αξίας για τα επιχειρηματικά δάνεια. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η σχετική ομολογία του Γ. Δραγασάκη, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ των υστέρων παρεμβάσεων στην τροπολογία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιες θα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)