Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Τι κρύβουν οι δηλώσεις Δραγασάκη για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Ο κ. Δραγασάκης απαντώντας στην κριτική που προκάλεσε η πρώτη του δήλωση περί ανακεφαλαιοποίησης πριν από λίγες ημέρες ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής: «Ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την προηγούμενη ομιλία μου στην επιτροπή. Κανείς δεν τρόμαξε ότι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Κανείς δεν αισθάνθηκε ότι θέτω τέτοιο θέμα» για να προσθέσει ωστόσο στην συνέχεια «είχα πει για τέσσερις αυτονόητες αλήθειες:

–    δεν πρέπει υποτιμήσουμε το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια την Ευρώπη. Διαφωνεί κανείς με αυτό; Ήταν 97 δισ. ευρώ το 2014 και από τότε αρχίζει η μείωση τους αλλά παραμένουν υψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε

–    Δεν έχουμε λύσεις manual. Δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή μια απλή λύση λύνεται. Πρέπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη να δούμε διεθνείς πρακτικές. Για παράδειγμα έχουμε πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα και από ΤΧΣ. Πρέπει κάθε λύση να τη συζητούμε και να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά

–    Και σημειώνω έναν 3ο κίνδυνο, μια 3η αλήθεια πως αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν  τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση δημοσίου.

–   η 4η αυτονόητη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος. Αν υποθέσουμε πως μια τράπεζα έχει ανάγκη από κεφάλαια μπορεί να τα βρει εκ των ενόντων. Για παράδειγμα η Eurobank επεξεργάζεται σχέδιο ενσωματώνοντας μια θυγατρική της. Είναι μια λύση. Άλλη λύση είναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Αν δεν γίνεται μπορεί να χρειαστεί ή να θελήσει το δημόσιο όπως παλιά να βάλει κεφάλαια».

Ο κ. Δραγασάκης συνέχισε λέγοντας πως «είναι ένα πλαίσιο για να δούμε διάφορες ρυθμίσεις. Πρέπει η όποια λύση να βλέπει πρώτα τις κοινωνικές συνέπειες» και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικής φύσης συνέπειες αν έχει επιβάρυνση για δημόσιο και η επιβάρυνση τραπεζών αν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και πώς θα τα βρούμε».

Τι κρύβουν οι δηλώσεις Δραγασάκη

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τις δηλώσεις Δραγασάκη είναι ότι, αν δεν λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, θα υπερφολογηθούν περισσότερο οι Έλληνες πολίτες ή-ακόμα χειρότερο- ότι, θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων και ομολόγων. Το τρομακτικό αυτό σενάριο είναι υπαρκτό αλλά μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί, αν κρίνει κανείς απο το γεγονός ότι, δεν προκλήθηκε πανικός στην αγορά, με απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες κλπ.

Το περισσότερο πιθανό είναι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χρησιμοποιεί το φόβητρο της ανακεφαλαιοποίησης, για να αιτιολογήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας των πλειστηριασμών και της μεταφοράς του μεγαλύτερου μέρους των κόκκινων δανείων με εμπράγματες εγγυήσεις σε τραπεζικά funds στο 15%-25% της αξίας τους.

Οι “κατοχικές δυνάμεις” της χώρας απαιτούν και έχουν επιβάλει την προώθηση 76.000 πλειστηριασμών το 2019 και χιλιάδων εξώσεων δύο μήνες μετά τους πλειστηριασμούς, καθώς και την ακύρωση ακόμα κι αυτής της ελάχιστης προστασίας της πρώτης κατοικίας του νόμου Κατσέλη. 

Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί κηρύσονται συστηματικά άγονοι και οι εμπράγματες εγγυήσεις τους μεταφέρονται στους Γύπες των αγορών οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη της τάξης του 70%-80%. Αυτό θα πει “πάση θυσία στο ευρώ” και όχι μόνο αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)