Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Αντιστροφή του 1972… Ρωσία σύμμαχος και Κίνα αντίπαλος για τις ΗΠΑ!

Για την κατανόηση των παρεμβάσεων των Μεγάλων Δυνάμεων σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπως είναι τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας, πρέπει να μελετηθούν οι μεταξύ τους σχέσεις ισχύος. Από δημοσιογραφικές και άλλες πληροφορίες, ένας γνώριμος από το παρελθόν παίζει μέχρι σήμερα σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο υπέργηρος πλέον πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ είναι πασίγνωστος στην Ελλάδα από την εποχή των ελλαδικών και κυπριακών εξελίξεων την δεκαετία του 1970.
Του αντιπτέραρχου (ε.α) Ιωάννη Αναστασάκη
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, συνεχίζει να είναι δραστήριος μέχρι τις μέρες μας. Ο Κίσινγκερ αναφέρεται ότι έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Κινέζο πρόεδρο Σι
Τζινπίνγκ. Ταυτόχρονα διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι έχει συναντηθεί μαζί του τουλάχιστον 17 φορές από τότε που ο τελευταίος κρατά το τιμόνι της Ρωσίας.
Δίκαια επομένως ο Κίσινγκερ έχει λόγο, άποψη και επηρεάζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Με βάση αυτά τα διαπιστευτήρια, αναφέρετε ότι το 2016, στα πλαίσια ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και της διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθούσε, συναντήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές με τον πρόεδρο Τραμπ.
Ο Κίσινγκερ διετέλεσε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας από το 1969 μέχρι το 1973 και υπουργός Εξωτερικών από το 1973 μέχρι το 1977. Θεωρείται ως ο χαρακτηριστικός εκφραστής της real politic. Είναι αξιοσημείωτο και έχει προβληματίσει τους πολιτικούς και στρατηγικούς αναλυτές, η έντονη διολίσθηση που παρουσιάζει η γεωστρατηγική θεωρία που εκφράζει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσον αφορά τη σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας.
Συγκεκριμένα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 υποστήριζε ένθερμα την βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα. Αυτό βασιζόταν στο σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας, ώστε να μείνει μία μεσογειακή δύναμη αποκομμένη από τις θερμές θάλασσες. Ο Κίσινγκερ ήταν ο πρωτεργάτης της ιστορικής πρώτης επίσκεψης Αμερικανού προέδρου στο Πεκίνο και συγκεκριμένα του προέδρου Νίξον, που το 1972 επισκέφτηκε επίσημα την Κίνα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)