Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Το… ναυάγιο καλείται να σώσει η Ιεραρχία!



Του Γιώργου Θεοχάρη- Ιστορικές αποφάσεις καλείται να πάρει η  στην επερχόμενη συνεδρίαση της . Οι άκαρπες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση διά της αρμόδιας επιτροπής και τον κ. Γαβρόγλου για μία σειρά ζητήματα από τη μισθοδοσία του κλήρου, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας έως των υπό αναθεώρηση άρθρου 3 του ελληνικού συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Κράτους – θα οδηγήσει τους 82 Αρχιερείς σε μία απόφαση-σταθμό που όμως φαίνεται δύσκολο έως ακατόρθωτο να υιοθετηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου!

Το φορτίο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι πολύ βαρύ δεδομένου και της
συμφωνίας που είχαν ανακοινώσει από κοινού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και προκάλεσε σειρά τραγικών εξελίξεων σε όλη την επικράτεια αλλά και στο Φανάρι που παρενέβη διά της προξένου στην Κωνσταντινούπολη.
Ιεράρχες που μίλησαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους με το περίφημο συμφωνία το οποίο εκτιμούν ότι πήγε να παγιδεύσει την Εκκλησία, το κλίμα ακόμα παραμένει βαρύ και ασήκωτο, όπως μου είπε χαρακτηριστικά Επίσκοπος από την πελλοπονησιακή περιφέρεια. Υπενθυμίζουμε ότι και την προσωπική επιστολή -φωτιά που είχε στείλει στον Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς στην Αγίας Φιλοθέης.
Την ίδια ώρα ο κατώτερος κλήρος, οι κληρικοί που είναι η ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας, έχουν χάσει τον ύπνο τους μη τυχόν προχωρήσει τελικά το σχέδιο Τσίπρα -Ιερώνυμου που επαναφέρει την δεσποτοκρατία στην Ελλαδική Εκκλησία, όπως μου μετέφερε προχτές ανώτερος κοινοβουλευτικός παράγοντας που επισκέφθηκαν οι κληρικοί .
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, η πρόταση της κυβέρνησης για το μισθολογικό του κλήρου θα απορριφθεί από την Ιεραρχία και ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα πάρει θέση καθώς πλέον δεν επιθυμεί να χρεωθεί με επιπλέον αρνητικές εντυπώσεις.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει να αντιμετωπίσει και τις χηρεύουσες θέσεις στις Μητροπόλεις Γλυφάδας και Σιατίστης αλλά και το κενό που έχει δημιουργηθεί στη Μητρόπολη Περιστερίου από τη χρόνια ασθένεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο ίδιος στον κ. Ιερώνυμο.
Εν κατακλείδι, στο τραπέζι της Ιεραρχίας θα συζητηθεί και το ουκρανικό που έχει ταράξει τα νερά της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)