Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ο Τσίπρας μπλοκάρει την Cosco με αμερικανο-γερμανική ασπίδα

Με τη γερμανική, ευρωπαϊκή και αμερικανική γραμμή απέναντι στην Κίνα φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς απορρίπτει ή παγώνει το μεγαλύτερο μέρος του master plan της Cosco για την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Αν και στα media αναδεικνύεται αποσπασματικά η είδηση της απόφασης απόρριψης των περισσοτέρων projects και οι παραπομπές σε πολύπλοκες διαδικασίες για εγκρίσεις για τα υπόλοιπα, καθώς και η προσφυγή της εταιρίας στη διαιτησία, εν τούτοις παραλείπεται το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις πολιτικής.

Βέβαια, ακόμα δεν είναι σαφής ο αντίκτυπος που θα έχει στις ελληνοκινεζικές σχέσεις η απόφαση της κυβέρνησης να υπαναχωρήσει συντασσόμενη με το ευρωαμερικανικό μέτωπο.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, παράγοντες της Cosco και η κινεζική πρεσβεία παρουσιάζονται έντονα απογοητευμένοι και ενοχλημένοι, μετά την απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ, η ανεκτέλεστη αξία του οποίου ανέρχεται στα 580 εκατ. ευρώ. Ενώ το δημοσιεύμα επισημαίνει, επίσης ότι de facto απορρίφθηκαν σχεδόν όλες οι πρόσθετες επενδύσεις (ύψους 354 εκατ.) που ήθελε να υλοποιήσει η Cosco, ενώ ακόμα και αυτές που εγκρίθηκαν, δεσμευτικές και μη, η αδειοδότησή τους αναπέμπεται απαραιτήτως και στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Πηγές της Cosco δηλώνουν στην «Κ» πως η εταιρία αξιολογεί όλες τις επιλογές της, αλλά προκρίνουν ως πιθανότερη άμεση ενέργεια την προσφυγή στη διαιτησία για τη διεκδίκηση της άμεσης απόδοσης του επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή όμως, η Γερμανία περνάει νόμο που ενισχύει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μπλοκάρει εξαγορές και μικρών ποσοστών από επιχειρήσεις, θέλοντας να ανασχέσει την επέλαση των Κινέζων στην Ευρώπη, ενώ σχετικές ρυθμίσεις θέλει να περάσει και η Κομισιόν, αποκτώντας περισσότερο έλεγχο για τους επενδυτές από τρίτες χώρες, στοχεύοντας βέβαια, σχεδόν αποκλειστικά, την Κίνα. Και οι ΗΠΑ, όπως, επιμένουν στην ανάγκη ελέγχου της κινεζικής επενδυτικής βουλιμίας καθώς και προσεκτικής εξέτασης του «δρόμου του μεταξιού», της μεγαλύτερης εν εξελίξει γεωοικονομικής πρωτοβουλίας.
Υπ’ αυτό το πρίσμα περαιτέρω ανάπτυξη της Cosco στον Πειραιά, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την ανάπτυξη άλλων λιμένων της Ελλάδας, από διαφορετικές ομάδες εταιριών, θα υπέσκαπτε οποιαδήποτε προοπτική, καθιστώντας την Cosco όχι απλά κυρίαρχο της εσωτερικής αγοράς, αλλά ουσιαστικά, μόνο παίχτη. Παράλληλα, η αδειοδότησή του master plan της Cosco από τις ελληνικές αρχές τη στιγμή που η Κίνα δέχεται ευρωπαϊκά και αμερικανικά πυρά, θα προκαλούσε τη μήνη εταίρων και συμμάχων, στάση που με τα Βαλκάνια σε αναταραχή και τη χώρα σε τροχιά εκλογών, δεν είναι διαχειρίσιμη.

3 σχόλια:

  1. Θερώ θανάσιμο λάθος την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απορρίψει τις, τεραστίων διαστάσεων, επενδύσει στο Cosco, που σίγουρα θα εξασφάλιζαν μια ανάσα επιβίωσης στη θνήσκουσα ελληνική οικονομία, η οποία ξεπουλά τον εαυτό της με επιταχυνόμενο πια ρυθμό.

    Ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω το πολύ σύντομο αυτό σχόλιό μου, με την ευρεία επί του θέματος του Cosco και του δρόμου του μεταξιου που περιλαμβάνεται στο νέο μου βιβλίο "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής". Και να τελειώσω με την παρατήρηση ότι με τέτοιες πανικόβλητες ενέργειες της Δύσης δεν σταματά, φευ, η Κίνα την πορεία της προς την κορυφή της υφηλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ θανάσιμο λάθος την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απορρίψει τις, τεραστίων διαστάσεων, επενδύσεις στο Cosco, που σίγουρα θα εξασφάλιζαν μια ανάσα επιβίωσης στη θνήσκουσα ελληνική οικονομία, η οποία ξεπουλά τον εαυτό της με επιταχυνόμενο πια ρυθμό.

    Ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω το πολύ σύντομο αυτό σχόλιό μου, με την ευρεία επί του θέματος του Cosco και του δρόμου του μεταξιου ανάλυσή μου που περιλαμβάνεται στο νέο μου βιβλίο "Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής". Και να τελειώσω με την παρατήρηση ότι με τέτοιες πανικόβλητες ενέργειες της Δύσης δεν σταματά, φευ, η Κίνα την πορεία της προς την κορυφή της υφηλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρία Μαρία Δελιβάνη, νομίζουμε ότι υπερβάλλετε όταν αναφέρεστε στις τεραστίων διαστάσεων επενδύσεις της Cosco. Ενοικίασαν τσάμπα για 35 χρόνια το λιμάνι του Πειραιά από την σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι τη Σαλαμίνα (τεράστια έκταση). Οι επενδύσεις που έκαναν είναι μια πλωτή δεξαμενή που την είχαν για πέταμα στην Κίνα και την μοσχοπούλησαν στους ιθαγενείς Έλληνες (η οποία όχι μόνο είχε πάρει κλίση όταν την τοποθέτησαν, αλλά πολλοί λένε ότι είναι και επικίνδυνη).
    Θα σας θυμίσουμε ότι πριν υπογραφεί η συμφωνία πώλησης του μεγαλύτεροι λιμανιού της χώρας, ο Κινέζος εκπρόσωπος της Cosco δημοσίως σε δημάρχους κλπ είχε αναφέρει ότι "ήρθαν σαν κατακτητές".
    Υ.Γ. η ενοικίαση μονάχα των δύο προβλητών που είχε επί ΝΔ (πριν το 2008) θα μας έφερνε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τα 35 χρόνια (ξεπερνούσε το 1 δις, ενώ τώρα μονάχα 360 εκατομμύρια με ελάχιστες επενδύσεις) είμαστε χαμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)