Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Αύξηση στα περιστατικά ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ανηλίκων στην Ελλάδα…

Στοιχεία-σοκ για την κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς και την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, αλλά όπως τονίστηκε μαζί με τα κρούσματα αυξήθηκαν και οι καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές, καθώς τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά είναι πλέον πιο ενημερωμένοι και πιο ευαισθητοποιημένοι.
Εκτιμάται πως 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης. Οι περισσότεροι δράστες είναι άντρες, ηλικίας άνω των 30 ετών, και συνήθως ανήκουν στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς Ηλία Μπογιόκα, τα τελευταία 10 χρόνια –και κυρίως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης– αυξήθηκαν τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Το 73% των παιδιών
και εφήβων που εξετάστηκαν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία έφερε ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, ενώ στο 8% των περιστατικών οι βλάβες ήταν βαριές. Τα περισσότερα θύματα ήταν αγόρια 13-18 ετών, αλλά θύματα ήταν και παιδιά έως 6 ετών.
Περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης
Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, στο 22% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων, ενώ στο 31% υπήρξε καταγραφή άλλων ασελγών πράξεων. Τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών.
Πάνω από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδιά ηλικίας μόλις 1-6 ετών.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, κατά τον Ηλία Μπογιόκα, είναι ότι στο 33% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν δεν διαπιστώθηκε κακοποίηση από τους ιατροδικαστές. Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη προσέλευση των ανηλίκων προς εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων.
Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που εξετάζει η ΕΛΑΣ, όπως τόνισε η αξιωματικός και ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κωστάκου, το 79% των θυμάτων είναι κορίτσια, και το 39% έχει ηλικία 14-17 ετών. Στην πλειοψηφία τους οι ανήλικοι που έχουν κακοποιηθεί είναι ελληνικής υπηκοότητας με το 61% των καταγγελιών να αφορά την αποπλάνηση και το 32% το βιασμό.
Η διαδικασία της αποκάλυψης
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που τονίστηκε στην ημερίδα είναι ότι η αποκάλυψη από ένα παιδί ή έναν έφηβο ότι έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά είναι μια διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια, τα οποία περιλαμβάνουν την άρνηση, την αποκάλυψη, την αναίρεση και την επανεπιβεβαίωση.
Εκτιμάται πως τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση σε συντριπτικό ποσοστό αρχικά θα αρνηθούν να επιβεβαιώσουν.
Από τη στιγμή, όμως, που θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν την κακοποίηση μόλις το 7% των παιδιών θα προχωρήσει σε ολοκληρωτική και πλήρη αποκάλυψη. Όπως υπογράμμισε η Κωνσταντίνα Κωστάκου, τα παιδιά μικρής ηλικίας είναι πιθανό να αποκαλύψουν την κακοποίηση άθελά τους μέσα από δράσεις ή δηλώσεις ακατάλληλες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θα αποφασίσουν να το κάνουν συνειδητά κυρίως εξαιτίας του θυμού τους για τον δράστη.

pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)