Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Στη Βουλή το σχέδιο για την Εκκλησία- Στη Χάλκη ο Τσίπρας

Πολύ… κοντά με την Εκκλησία θα έρθει αυτή την εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία θα τον φέρει και στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Χάλκη αλλά και στην Αγιά Σοφιά.

Αφού δεν έγινε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Φαναρίου για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει με συνταγματική κατοχύρωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα δεχθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Χάλκη την προσεχή Τετάρτη.
Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως αυτής αναφέρθηκε ο Οικουμενικός
Πατριάρχης Βαρθολομαίος πριν από μερικές ημέρες: «Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Άγκυρα. Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Άγιο Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος Πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών».
Σημερινές πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται νωρίς το πρωί της Τετάρτης την Αγιά Σοφιά, σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει το θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Παιδείας έχουν σχεδόν έτοιμο το σχέδιο νόμου. Κάνουν μόνο μερικές φραστικές αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά τον όρο «επιδότηση» αναφορικά με το μισθολογικό των Κληρικών, που είναι «κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Μαξίμου θεωρεί, πως οι νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, καθιστούν ευκολότερη την υπερψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.
Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, η κυβέρνηση στο θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας θα ακολουθήσει ανάλογη γραμμή με αυτή που ακολούθησε με το Σκοπιανό. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η λύση που θα προκριθεί τελικά είναι η ένταξη των κληρικών σε ένα μισθολογικό καθεστώς αντίστοιχο με τους καθηγητές πανεπιστημίου και οι εγγυήσεις που δίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θα συναντήσουν ενστάσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι παρά την έξοδο των Κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, εργοδότης θα παραμείνει το υπουργείο Οικονομικών, που θα μεταφέρει κάθε χρόνο τις ίδιες πιστώσεις με μορφή συνολικής επιχορήγησης στην Εκκλησία της Ελλάδος. «Επιμένουν (το ερώτημα είναι πόσους θα πείσουν) ότι από πουθενά δεν προκύπτει απόλυση των ιερέων, άρση μονιμότητας ή μετατροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διευκρινίζουν ότι επιχορηγήσεις δίνονται τόσο σε φορείς ιδιωτικού δικαίου (ΔΕΚΟ) όσο και σε φορείς δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ, ΟΤΑ κ.λπ.)», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)