Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Mυστικό ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ σε πάρκινγκ των Σκοπίων - Εκεί ξεπουλήθηκε η "μακεδονική γλώσσα"

Το αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων και αναπαράχθηκε απο ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης,

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Αν στις Πρέσπες μπήκαν οι υπογραφές για την -ετεροβαρή για την Ελλάδα- συμφωνία με τα Σκόπια, στη λίμνη Δοϊράνη ανατολικότερα ο Αλέξης Τσίπρας,  χάρισε “μακεδονική” γλώσσα erga omnes στον Ζόραν Ζάεφ σ' ένα άγνωστο -έως σήμερα- ραντεβού τους στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Στη διάρκεια ομιλίας του (1/9/2018) στο χωριό Παλαιά Δοϊράνη (Star Dojran), λίγα χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αποκάλυψε δημόσια  πως τον περασμένο Μάιο συναντήθηκε prive  -και μακριά  από τα φώτα της δημοσιότητας- με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν και να δώσουν λύση στο θέμα της “μακεδονικής” γλώσσας, που όπως φαίνεται υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές που ήταν σε εξέλιξη, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ αντίστοιχα.
Η ομιλία  στην Παλαιά Δοϊράνη, στο πλαίσιο καμπάνιας που ξεκίνησε η σκοπιανή κυβέρνηση για επικύρωση της “Συμφωνίας των Πρεσπών” στο επικείμενο δημοψήφισμα, πραγματοποιήθηκε σ' έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης δίπλα ακριβώς από τη λίμνη, στο ίδιο σημείο -που όπως αποκάλυψε ο Ζάεφ- έγινε και η άγνωστη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκε το θέμα της γλώσσας. “Με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο, εδώ στο χώρο στάθμευσης  στη Δοϊράνη, επετεύχθη συμφωνία για την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας” δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, εξηγώντας πως : “Αυτό συνέβη πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όταν και οι δύο πλευρές κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός αποδεικνύοντας πως είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας”
Η δημόσια αποκάλυψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων, αναμφισβήτητα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την διαπραγμάτευση, που ειδικά για ένα σοβαρό και ευαίσθητο θέμα -όπως της γλωσσάς- κατέληξε να συζητιέται μυστικά σ'  ένα σκοτεινό παραλίμνιο πάρκινγκ, δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα καζίνο της περιοχής.
Τις προηγούμενες μέρες η πλειοψηφία των ΜΜΕ στα Σκόπια, ανάμεσά τους και φιλοκυβερνητικά μέσα, αναπαρήγαγαν τη δήλωση - αποκάλυψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, με πηχυαίους τίτλους όπως : “Ζάεφ από Δοϊράνη: ''Σ' αυτό εδώ το πάρκινγκ με τον Τσίπρα συμφωνήσαμε για τη μακεδονική γλώσσα'', “Ζάεφ : Σ΄ αυτό το πάρκινγκ ο Τσίπρας αναγνώρισε τη μακεδονική γλώσσα” κ.α. Παρά τα σχετικά δημοσιεύματα, που ομολογουμένως φέρνουν σε δύσκολη θέση πρωτίστως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε κανένας επίσημος σχολιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για τα όσα πραγματικά συνέβησαν στο prive ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις όχθες της Δοϊράνης.
Στη διάρκεια της ίδια ομιλίας, η πρώτη της καμπάνιας που ξεκίνησε ενόψει του δημοψηφίσματος στις 30/9/2018, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα, η οποία “εξασφαλίζει όσο ποτέ πριν τη “μακεδονική” γλώσσα και  ταυτότητα” και πως η χώρα του έχει την υποστήριξη των μεγάλων κρατών στον κόσμο . “Η σημαία της “Μακεδονίας”  θα κυματίζει ισάξια μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το 1991 εξασφαλίσαμε το μέλλον του κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, θα εξασφαλίσουμε αυτή την ανεξαρτησία», δήλωσε  ο ίδιος, ζητώντας την υποστήριξη των συμπατριωτών του που στη περίπτωση της Δοϊράνης τουλάχιστον, δεν επέδειξαν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η αποκάλυψη Ζάεφ ωστόσο, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στα social media της χώρας, με τη πλειοψηφία των σχολίων να διερωτώνται πόσο σοβαρό είναι να γίνονται διαπραγματεύσεις ενός ουσιαστικού ζητήματος των συνομιλιών, όπως είναι αυτό της γλώσσας, σε ένα ... υπαίθριο χώρο στάθμευσης που “χρησιμοποιείται μόλις πέφτει το φως της νύχτας και από ... “απαγορευμένα” -και μη” ζευγάρια”.

Πότε έγινε η συνάντηση ;
Έως σήμερα γνωρίζαμε πως οι πρωθυπουργοί Ελλάδος – Σκοπίων, συναντήθηκαν δύο φορές επίσημα, πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 17/6/2018. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 21/1/2018 στην Ελβετία, στο πλαίσιο του  οικονομικού φόρουμ του Νταβός, και η δεύτερη στις 17/5/2018 στη Σόφια, στο περιθώριο των Εργασιών της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Στη δεύτερη συνάντηση είχε διαρρεύσει και το περιβόητο το “Republika Ilindenska Makedonija” (“Μακεδονία” του Ίλιντεν) ως λύση για το ονοματολογικό, που αρχικά φαίνεται πως είχε αποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά τελικά το απέρριψε μετά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα αφού αποτελούσε  ουσιαστικά την επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Και εάν δημόσια τις επόμενες μέρες φάνηκε δημόσια πως υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, το μυστικό ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στην Δοϊράνη φαίνεται πως ξεμπλόκαρε τη διαδικασία αφού τα Σκόπια εξασφάλισαν από την Αθήνα αναγνώριση “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας ως αντάλλαγμα προφανώς στην αλλαγή erga omnes της Συνταγματικής Ονομασίας της χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία”.
Στη Δοϊράνη ο Ζόραν Ζάεφ προσδιόρισε ως χρόνο της κρυφής συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό αόριστα τον μήνα Μάιο. Η μοναδική ημερομηνία που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη βόρεια Ελλάδα τον συγκεκριμένο μήνα, ήταν στις 25/5/2018. Την ημέρα αυτή αρχικά συνάντησε στη Θεσσαλονίκη τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη -στον οποίον δήλωσε την υποστήριξή του στη βίαιη επίθεση που δέχτηκε στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων που προηγήθηκαν, αλλά και για να παραστεί στη συνέχεια στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον αείμνηστο Χάρρυ Κλυνν στην Καλαμαριά. Στη συνέχεια -σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της εποχής- ο πρωθυπουργός είχε “συσκέψεις με συνεργάτες του στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη”. 
Το εάν τελικά, μετά τη συνάντηση που είχε με την τότε Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Κατερίνα Νοτοπούλου, ο κ.Τσίπρας  συνεννοήθηκε με  τον κ.Ζαεφ να βρεθούν ιγκόγνιτο στη Δοϊράνη, μ' ένα ταξίδι - “αστραπή”- θα το μάθουμε μόνο όταν έρθουν στο φως λεπτομέρειες των άγνωστων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, που για την ώρα αποκαλύπτονται από την απέλπιδα προσπάθεια του Σκοπιανού πρωθυπουργού να αποδείξει προς τους συμπατριώτες του, πως η συμφωνία με την Ελλάδα αποτελεί επιτυχία, αφού τους διασφαλίζει  -και με ελληνική βούλα- “μακεδονική” εθνική ταυτότητα και γλώσσα. Για την ιστορία, η απόσταση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έως την Παλαιά Δοϊράνη στα Σκόπια  είναι περίπου 76 χλμ (1 ώρα και 15΄ λεπτά).

Πηγή: Πρώτο Θέμα

infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)