Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Οι Τούρκοι εξαφάνισαν τον Αη-Νικόλα από τα Μύρα! (ΦΩΤΟ)



Την ώρα που στην Ελλάδα τοποθετούνται περίεργα και ακατάληπτα φτερωτά αγάλματα που μοιάζουν σε «πεπτωκότες αγγέλους», δηλαδή δαίμονες, οι Τούρκοι ζητούν να επιστρέψει στα Μύρα το άγαλμα του αγίου Νικολάου!

Η ιστορία έχει ως εξής:
Το 2008 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην κεντρική πλατεία των Μύρων ένα άγαλμα του Αγίου Νικολάου, δημιούργημα του τοπικού γλύπτη Necdet Can. Η τοποθέτηση έγινε με οδηγίες της Γενικής Διεύθυνσης Καλών Τεχνών της Τουρκίας και προφανώς για τουριστικούς λόγους. Παρότι το άγαλμα δεν είχε καμία ομοιότητα με τον Επίσκοπο Μύρων άγιο Νικόλαο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στη φωτογραφία, ωστόσο ήταν μία χριστιανική μαρτυρία μέσα στην πόλη του αγίου, όπου είχε την επισκοπή του.
Ο άγιος εικονίζεται ως «άγιος των παιδιών», να κρατά ένα παιδάκι στον ώμο του και ένα άλλο από το χέρι. Είναι σαφής η σύνδεση με τον γνωστό μας αη-Βασίλη.
Το άγαλμα απομακρύνθηκε μετά από κατασκευαστικές εργασίες στην πλατεία, που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο. Παρότι όμως τα έργα ολοκληρώθηκαν, δεν έχει ακόμη επιστρέψει στη θέση του.
Η μη επαναφορά του αγάλματος του αγίου Νικολάου έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες και σε πολλούς Τούρκους. «Οι ντόπιοι κάτοικοι και οι αξιωματούχοι ξύνουν το κεφάλι τους», μεταδίδει η «Χουριέτ».
Ο Μουαμμέρ Καραμπουλούτ, επικεφαλής του Τοπικού Συμβουλίου Ειρήνης του Αγίου Νικολάου, καταδίκασε την απομάκρυνση του αγάλματος, λέγοντας ότι «κανένα έργο τέχνης δεν πρέπει να κρατιέται σε αποθήκες».»Μπορεί να μην πιστεύουμε ότι το έργο αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη μορφή του Άη-Βασίλη. Αλλά κανένα έργο τέχνης δεν πρέπει να μένει στις αποθήκες”, πρόσθεσε.
Όπως είναι γνωστό ο άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, εξελίχθηκε αργότερα στην Δύση στον γνωστό σε όλους «Άη-Βασίλη με τα δώρα».
Οι Τούρκοι θέλοντας να αξιοποιήσουν τουριστικά το γεγονός, μετανόμασαν το 2005 την πατρίδα του, που μέχρι τότε ήταν γνωστή στα τουρκικά ως Καλέ, ξανά σε Μύρα (τουρκικά Ντέμρε).
Η περιοχή φυσικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες, ιδιαίτερα στους χριστιανούς προσκυνητές, που επισκέπτονται τον τάφο του Αγίου Νικολάου κοντά στην εκκλησία του.
Ο Καραμπουλούτ ειρωνεύτηκε τους ισλαμιστές-εθνικιστές που αντιδρούν στην ύπαρξη του αγάλματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όποιος δεν είναι ικανοποιημένος με το άγαλμα του Άη-Βασίλη «θα πρέπει τότε να κατεδαφίσει και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου” στα Μύρα, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα!
«Προσπαθούν να μετατρέψουν τον Άγιο Βασίλη σε μια συμβολική θρησκευτική [χριστιανική] μορφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρύβονται τα γλυπτά. Κρατούν ένα από τα γλυπτά στην αποθήκη και ένα άλλο στην εκκλησία», πρόσθεσε.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ertuğrul Günay δήλωσε ότι τα σχετικά με το άγαλμα παραμένουν άγνωστα.
«Έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες, αλλά το γλυπτό έχει εξαφανιστεί από το κέντρο των Μύρων. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πού βρίσκεται το άγαλμα. Είναι τεράστια απώλεια για τον τουρισμό. Το Τουρκικό Δημόσιο δαπάνησε ένα σημαντικό ποσό για την κατασκευή και τη μετεγκατάσταση του αγάλματος. Όσοι σπατάλησαν τέτοιους πόρους πρέπει να ανακριθούν», πρόσθεσε ο Γκιουνάι.
Ο δήμαρχος της επαρχίας Μύρων Σουλεϊμάν Topçu, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι το γλυπτό δεν έχει χαθεί, αλλά απλώς κρατιέται σε μία αποθήκη.
Υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει τον άγιο Νικόλαο στα Μύρα:
«Το άγαλμα δεν έχει εξαφανιστεί. Θα βρούμε ένα καλό μέρος για αυτό και στη συνέχεια θα το μεταφέρουμε εκεί. Αυτή τη στιγμή φυλάσσεται στην αποθήκη του δήμου. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμα πού θα το τοποθετήσουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να το τοποθετήσουμε σε μία κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε ο Topçu.

vimaorthodoxias.gr

Γιώργος Θεοχάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)