Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Η οικονομική απαξίωση της ΔΕΗ και η υφαρπαγή της μισοτιμής απο ξένους γύπες

Η οικονομική απαξίωση της ΔΕΗ, της πάλαι ποτέ κραταιάς δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού προξενεί θλίψη. Η οικονομική της κατρακύλα ακολουθεί και αντανακλά την πορεία απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας, των τραπεζών, των επιχειρήσεων, του ελληνικού χρηματιστήριου, όλης της χώρας. Μιας πορείας που συνδέεται αρρηκτα με τη σύγχρονη γερμανική οικονομική κατοχή. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή, οικονομικής αποστέωσης ώστε, η ΔΕΗ να ξεπουληθεί σε ξένους γύπες που συνεργάζονται με Έλληνες επιχειρηματίες-Εφιάλτες στη χαμηλότερη τιμή όταν έρθει η ώρα που δεν αργεί.

Τον Ιανουάριο του 2008 ( 4/1/2018), η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν 8,5 δις.Σήμερα στά τέλη του 2018 η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε μόλις

295 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, η αξία της έχει απομειωθεί κατά 8,2 δις μέσα στα 20 τελευταία χρόνια της ευρωζώνης. Το εννεάμηνο του 2018, η ΔΕΗ είχε ζημίες 255 εκ. € έναντι ζημιών 82,6 εκ. € το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Η εκτόξευση των ζημιών οφείλεται στις έκτακτες προβλέψεις 151 εκ. € για μελλοντικές αποζημιώσεις του προσωπικού της, εξαιτίας της λύσης της σύμβασης εργασίας τους – γεγονός που σημαίνει ότι, προετοιμάζεται το ξεπούλημα της εταιρείας σε μία εξευτελιστική τιμή, αφού προηγουμένως καθαρίσει εντελώς και απολυθεί το υπερβάλλον προσωπικό της, με τις νόμιμες αποζημιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αντίστοιχη εταιρεία ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας,μιας χώρας με παρόμοια πληθυσμιακά και οικονομιικά δεδομένα με τα δικά μας, έχει χρηματιστηριακή αξία περί τα 11,5 δις € και κέρδη ύψους 1,5 δις € ετήσια.
Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι φυσικά απείρως μικρότερη από την πραγματική της αξία σε υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή. Μόνο τα αλεξικέρευνα που διαθέτει κοστίζουν περίπου το ίδιο ποσό με την χρηματιστηριακή της αξία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της επιχείρησης είναι οι ανεξόφλητες οφειλές των πελατών της, ύψους περί τα 3,5 δις € (πηγή) – ενώ τα χρέη της ίδιας είναι της τάξης των 4,2 δις ευρώ, μεταξύ των οποίων δημόσιοι φορείς, και πολιτικά κόμματα.

Στη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία, οι καταναλωτές της ΔΕΗ, αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ,απο τα οποία μόνο το ένα τρίτο περίπου οφείλεται στην κατανάλωση ρεύματος. Τα υπόλοιπα 2/3 ειπσπράττονται από επιδοτήσεις της πράσινης ενέργειας που καταλήγουν σε επιτήδειους δήθεν βιομήχανους,.σε ΦΠΑ, Δήμους,κοινωνική αλληλεγγύη, ΕΡΤ κλπ.

Η τελευταία φάση του δράματος θα παιχτεί πολύ σύντομα. Η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί μισοτιμής σε ξένους αρπακτικούς γύπες και η τιμή του ρεύματος θα εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο. Και οι περισσότερες από 500.000 οικογένειες που ζούνε σήμερα χωρίς ρεύμα θα πολλαλασιαστούν. Εκτός και αν πρόκειτια για μετανάστες που είναι παιδιά ενός ανώτερου Θεού από τους εδώ Έλληνες γηγενείς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)