Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΗΠΑ: Xάκαραν iPhones για λογαριασμό των Εμιράτων!

Κατασκόπευαν ακτιβιστές, ηγέτες αντίπαλων χωρών και διπλωμάτες

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Σάλος έχει ξεσπάσει από την αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη βοήθεια Αμερικανών πρώην αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, χάκαραν τα iPhones ακτιβιστών, διπλωματών και αντίπαλων ηγετών, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο κατασκοπευτικό σύστημα που ονομάζεται «Κάρμα».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το πρόγραμμα παρακολούθησης των Εμιράτων, που έφερε την κωδική ονομασία «Κοράκι», ξεκίνησε το 2016 από μια ομάδα Αμερικανών πρώην αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών και ντόπιων υπαλλήλων ασφαλείας, οι οποίοι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017 παρακολουθούσαν ταυτόχρονα εκατοντάδες ανθρώπους, από τον εμίρη του Κατάρ μέχρι έναν υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο και έναν νομπελίστα ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Υεμένη.

Το σύστημα «Κάρμα», σύμφωνα με τους χάκερ, προσέφερε εύκολη και άμεση πρόσβαση στα iPhones και σχεδόν σε όλα τα δεδομένα που περιείχαν. Μέσω του συστήματος, η ομάδα κατασκοπίας είχε την ευκαιρία να βλέπει τις φωτογραφίες, να διαβάζει τα μηνύματα κειμένου, αλλά και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του «θύματος», ενώ παράλληλα εντόπιζε και το σημείο όπου βρισκόταν τη δεδομένη στιγμή.

Η Λόρι Στράουντ, πρώην μέλος του προγράμματος «Κοράκι», η οποία στο παρελθόν εργαζόταν για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, είπε στο Reuters ότι, όταν πρωτοεμφανίσθηκε το σύστημα «Κάρμα», τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της ήταν τόσο ενθουσιασμένοι, που ζητούσαν να τους φέρουν «μια μεγάλη λίστα με στόχους που διαθέτουν iPhones»! «Είχαμε μόλις προμηθευτεί ένα καταπληκτικό νέο εργαλείο - ήταν σαν δώρο Χριστουγέννων!» είπε χαρακτηριστικά.

Η αποκάλυψη για το σύστημα «Κάρμα» και το πρόγραμμα «Κοράκι» έρχεται εν μέσω της ολοένα αυξανόμενης κούρσας εξοπλισμών στον κυβερνοχώρο, όπου χώρες, όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανταγωνίζονται για το ποιος θα καταφέρει να αποκτήσει τα πιο εξελιγμένα εργαλεία χάκινγκ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο περίπου 10 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και οι πιο στενοί τους σύμμαχοι, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν εξελιγμένα κυβερνοόπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)