Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

«Κόβουν» την Ελλάδα στα δύο οι αγρότες

Κινητοποιήσεις διαρκείας από τη Δευτέρα με αποκλεισμό και των τελωνείων από τα τρακτέρ
Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης
Ραντεβού στα... μπλόκα δίνουν με την κυβέρνηση οι αγρότες της χώρας. Την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 προχωρούν σε κινητοποιήσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να κόψουν την Ελλάδα στα δύο. Προειδοποιούν με αγώνες διαρκείας και κλείσιμο ακόμα και των τελωνείων. Οπως αναφέρουν, εκτός από τα αιτήματά τους που θέλουν να ικανοποιηθούν, αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία διαφωνεί σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού.

Οι αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους και δίνουν ραντεβού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις κεντρικές πλατείες των χωριών. Από εκεί το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να κατευθυνθούν στα μπλόκα τους.
Οχι όπως το '16
Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο αγροτοσυνδικαλιστής Σερρών Στέργιος Λίτος, αν και οι φετινές κινητοποιήσεις δεν θα είναι σαν εκείνες του 2016, η συμμετοχή στα μπλόκα θα είναι ικανοποιητική.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες διεκδικούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα
αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί, μείωση του κόστους παραγωγής, καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμό πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν, φοροελαφρύνσεις και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Οπως σχολιάζει ο κ. Λίτος, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να στηθούν μεγάλα μπλόκα σε Προμαχώνα, Νίκαια και Μάλγαρα. «Θα βγούμε με τα τρακτέρ στους δρόμους σε όλη τη χώρα. Προχωράμε σε αγώνες διαρκείας» αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν και αποκλεισμούς τελωνείων με αίτημα να γίνονται αποτελεσματικότεροι έλεγχοι. «Εισάγονται τεράστιες ποσότητες γάλακτος, καλαμποκιού και σιτηρών χωρίς κανένας να ελέγχει αυτά τα προϊόντα» σχολιάζει.

Από την πλευρά του ο Κώστας Ανεστίδης, από το μπλόκο των Μαλγάρων και μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, σχολιάζει ότι ανάλογα με τη μαζικότητα στην έναρξη των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί και το μέλλον τους.

Πάντως, η Συμφωνία των Πρεσπών και η ακύρωσή της αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου που «βράζει». «Δεν αποδεχόμαστε την πώληση της Μακεδονίας μας. Οποιος το ψηφίσει να μην τολμήσει να πατήσει στα χωριά μας» λέει ο κ. Λίτος.

voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)