Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Οι Ιεράρχες βγαίνουν μπροστά για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- Πυρετώδεις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο

Η Εκκλησία βγαίνει μπροστά για άλλη μια φορά για το κρίσιμο εθνικό θέμα της Μακεδονίας. Μητροπολίτες, απλοί Ιερείς, γέροντες από το Αγιο Ορος και Μονές ανά την επικράτεια, θα βρεθούν την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος και μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες που θα βρεθούν στο κέντρο της Αθήνα θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, η Εκκλησία θα είναι παρών στο μεγάλο αυτό ραντεβού. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι μεγάλη και η συμμετοχή αναμένεται να αγγίξει τη μεγαλειώδη περσινή συγκέντρωση στο ίδιο σημείο, τότε που ένα εκατομμύριο κόσμου είχε πλημμυρίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας.
Ιεράρχες από όλα τα σημεία της χώρας έχουν εκφράσει δημόσια την στήριξη στο συλλαλητήριο, πολλοί είναι αυτοί που θα δώσουν το παρών, ενώ άλλοι που δεν μπορούν λόγω απόστασης να βρεθούν στην Αθήνα θα προσεύχονται για την ομαλή διεξαγωγή του, αλλά και για το μέλλον της Ελλάδας.

22 Ιεράρχες από τη Βόρεια Ελλάδα εδώ και καιρό έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους ζητώντας να μην ψηφιστεί η συμφωνία. Δίπλα στα ονόματά τους προστίθενται καθημερινά νέα που δηλώνουν την στήριξή τους σε αυτή την πρωτοβουλία και καλούν σε εθνική αφύπνιση.

Χθες, η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους με ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι θα αποστείλει εκπροσώπους της στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Κυριακής στο Σύνταγμα, και ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και προσθέτει ότι η αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» από την ελληνική πολιτεία στο γειτονικό κράτος αποτελούν περιφρόνηση της ιστορίας και της αληθείας.

«Ο αγώνας για τη Μακεδονία συνεχίζεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, τονίζοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη θα συμμετάσχει με «εθνική υπερηφάνεια» στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Προσθέτει δε, ότι όσοι θα μεταβούν στο Σύνταγμα μπορούν να εκκλησιαστούν σε βραδινή Θεία Λειτουργία, που θα τελεστεί στον Ιερό Αγ. Παρασκευής Κατερίνης το Σάββατο βράδυ από 8:00-10:00.

«Μέσα στο κλίμα της πολιτικής ανωμαλίας των τελευταίων ημερών παραβιάζεται το πνεύμα της Δημοκρατίας», αναφέρει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, καλώντας τον Ιερό Κλήρο και τον λαό της Μητρόπολης να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

«Έχουμε δικαίωμα και καθήκον να ομιλούμε ως Ορθόδοξη Εκκλησία για την Μακεδονία μας, για την οποία έχυσαν το αίμα τους πολυάριθμοι κληρικοί όλων των βαθμίδων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να απουσιάσει από το συλλαλητήριο υπέρ της Ελληνικότητος της Μακεδονίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας εκφράζοντας την αγωνία της και την ανησυχία της για όσα τεκταίνονται σχετικά με την Μακεδονία μας, δηλώνει παρούσα και θα συμμετέχει στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019.

Κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Κυριακής απευθύνει και ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Μέσα από την λιτή ανακοίνωση ο Σεβασμιώτατος τονίζει ότι «οι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας δεν σιώπησαν ποτέ».

Το συλλαλητήριο αποτελεί ύψιστη δημοκρατική έκφραση διαμαρτυρίας προς αυτούς που ξεπουλούν, αντί πινακίου φακής, το όνομα της Μακεδονίας μας» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Κάλεσμα προς όλους τους Ελληνες να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα κάνουν οι Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος, Σιδηροκάστρου Μακάριος και Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος σε κοινή τους εγκύκλιο. Παράλληλα, αναφέρονται σε όλες εκείνες τις μορφές της Εκκλησίας που έδωσαν το αίμα τους για τη Μακεδονία.

Τη δική του φωνή μαζί με αυτή των 22 Ιεραρχών της Βορείου Ελλάδος ενώνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Μεταξύ άλλων τονίζει πως «η Μακεδονία και μία και είναι ελληνική. Η αλήθεια αυτή δεν πρέπει να ομολογείται μόνον από την ιστορία, αλλά και να διατρανώνεται από τον λόγο και τις πολιτικές επιλογές μας».

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο και από τον Πειραιώς Σεραφείμ που μεταξύ άλλων τονίζει: «Ήρθε επομένως η ώρα και πάλι να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ αναβαπτιζόμενοι στις θυσίες των χιλιάδων ηρώων και μαρτύρων της Μακεδονικής γης, μετέχοντες αγωνιστικά και ολόθυμα πέρα από κομματικές αγκυλώσεις, υπολογισμούς και τερτίπια, με την Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και τις Παμμακεδονικές Ενώσεις σήμερα Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 2 το μεσημέρι στην Αθήνα, στο συλλαλητήριο, στην πλατεία Συντάγματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)