Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

ΕΛΛΑΔΑ: Ο GEORGE SOROS ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. (;)

ΕΛΛΑΔΑ: Ο GEORGE SOROS ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

Image result for TROTSKY SYRIZA

(1) Ελλάδα: Ο Γιώργος Σόρος χρηματοδοτεί τους Τροτσκιστές του ΣΥΡΙΖΑ
(2) Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές της ΕΕ στην Ελλάδα, καθιστώντας τον πρωταθλητή να αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο
(3) νεύρα της ΕΕ · Η Γερμανία προσέφερε μια «φιλική» επιστροφή στη δραχμή
2011 – Ambrose Evans-Pritchard
(4) Η Συρίζα είναι ένας συνασπισμός Αριστερών κομμάτων, πολλοί τροτσκιστές – αλλά όχι οι σταλινικοί

(5) Διεθνής Μαρξιστική Τάση – μια άλλη τροτσκιστική παράταξη στο Σύριζα
(6) Οι αριστερές παρατάξεις στο SYRIZA επικρίνουν τον ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, αλλά συμβουλεύει τον ρεαλισμό
(7) Ο Γιώργος Σόρος χρηματοδοτεί το SYRIZA
(8) Ο Γιώργος Σόρος ανοίγει το κέντρο αλληλεγγύης στην Ελλάδα
(9) Ο ηγέτης της SYRIZAAlexis Tsipras φιλοξένησε στο Ινστιτούτο Brookings του Soros στην Ουάσινγκτον
(10) Ο Τσίπρας πραγματοποιεί συνομιλίες με αξιωματούχους του Κρατικού Τμήματος
(11) Οι αμερικανοί τρομγμένοι αναζητούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
(12) Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό των Τραπεζιτών – Ηνωμένο Βασίλειο
(Αναρχικό / τροτ) κόκκινο πιπέρι

(1) Ελλάδα: Ο Γιώργος Σωρός χρηματοδοτεί το SYRIZA Trots – από τον Peter Myers, 7 Ιανουαρίου 2015

Το Syriza είναι ένας συνασπισμός κυρίως τροτσκιστικών ομάδων. Παρόλο που αντιτάσσομαι κανονικά στον Τρότς, ελπίζω να κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική, ότι μόνο τα ριζοσπαστικά μέτρα μπορούν να σπάσουν τα εμπόδια.
Η Syriza υποστηρίζει το Gay Marriage, μια ανοιχτή πόρτα για τους αιτούντες άσυλο και άλλες πολιτικές που αντιτάσσονται. Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές θα φανούν ασήμαντες, επειδή θα έχουν πάρα πολλά πραγματικά προβλήματα για την επίλυση.
Η Golden Dawn είναι η μόνη εναλλακτική λύση. Θα το υποστήριζα αν ήταν μετριοπαθής, όπως το Front National του Marine Le Pen, αλλά με τον έπαινο των ηγετών του για τη σημαία του Χίτλερ και της σβάστικας, το θεωρώ υπερβολικά ρατσιστικό.
Ο Γιώργος Σόρος υποστηρίζει τη Συρίζα. Έχει έντονο ενδιαφέρον για το ευρώ, ενώ η Syriza εξέρχεται από την ευρωζώνη – όπως νομίζω ότι πρέπει, αναγκάζοντας την αναδιατύπωση του ολόκληρου ομοσπονδιακού σχεδίου. Έτσι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν φέρνουν Σόρο στο πλοίο, όπως ήταν, και ακολουθήστε τις ιδέες του.
Τα trots σε όλο τον κόσμο θα πάρουν καρδιά όταν κερδίσει η Syriza. Η παρακμή του σταλινισμού είναι ορατή.
(2) Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές της ΕΕ στην Ελλάδα, καθιστώντας τον πρωταθλητή να αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο
http://www.theguardian.com/politics/2014/may/26/SYRIZA-european-elections-greece
Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύει στις ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα
Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι η έκβαση της ψηφοφορίας αποκλείει την κυβέρνηση από οποιαδήποτε «πολιτική ή ηθική νομιμότητα» να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας
Ηλένα Σμιθ στην Αθήνα
Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 09.02 AEST
Οι εκλογές σηματοδότησαν μια καμπή για την Ελλάδα την Κυριακή, ενώ οι ψηφοφόροι έδωσαν μια έντονη νίκη για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας τουλάχιστον τρία νεοναζιστικά μέλη της Golden Dawn στις Βρυξέλλες.
Σε μια ιστορική μέρα για την αριστερά, η αντι-λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την ψηφοφορία με περιθώριο σχεδόν τεσσάρων βαθμών στο συντηρητικό Κόμμα Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους οπαδούς, κάλεσε αμέσως τις γενικές εκλογές, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα στέρησε την κυβέρνηση από οποιαδήποτε «πολιτική ή ηθική νομιμότητα» για να συνεχίσει την επιβολή πολιτικών που ήταν συντριπτικά απορριπτέες.
Ως χώρα στην πρώτη γραμμή της κρίσης χρέους της Ευρώπης, η Ελλάδα αναγκάστηκε να εγκρίνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για πακέτα διάσωσης που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αύριο όλη η Ευρώπη θα μιλά για το SYRIZA», δήλωσε ο 39χρονος Τσίπρας, υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Ήδη οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν την ήττα του μνημονίου [συμφωνία που περιγράφει τις δύο συμφωνίες διάσωσης της Αθήνας] στη χώρα που επέλεξε ως ινδικό χοιρίδιο η ευρωπαϊκή ηγεσία».
Αλλά με σχεδόν το ήμισυ των ψήφων που μετρήθηκαν και το 26,4% σε σύγκριση με το συνδυασμένο 30,2% των δύο κομματικών συνασπισμών, ο Σαμάρας επέμεινε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν η έγκριση που η ΣΥΡΙΖΑ είχε ψάξει να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Αντίθετα, με το 9,37% των ψήφων ήταν το ακροδεξιό Golden Dawn που δείχνει ότι είναι πιθανό να κλονίσει περισσότερο το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο.
Ακολουθώντας την ισχυρή τους απόδοση στις τοπικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, οι εξτρεμιστές κατέρρευσαν στην τρίτη θέση στον πολιτικό αστερισμό της χώρας, πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
Παρόλο που τα συναισθήματα που αντιτίθενται στην ΕΕ και κατά της διάσωσης που μιλάνε όλο και περισσότερο για την καρδιά και το μυαλό ενός έθνους που καταρρίφθηκε από την κρίση χρέους, η Χρυσή Αυγή είναι επίσης το πιο κακό δεξί κόμμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο με ένα τρίτο της ηγεσίας στη φυλακή με την κατηγορία της διεξαγωγής εγκληματικής οργάνωσης.
Σε μια πρώτη για οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, οι εξτρεμιστές που έχουν περάσει πρόσφατα από το δρόμο τους για να μαλακώσουν την εικόνα τους αλλά είναι το επίκεντρο μιας κυβερνητικής δικαστικής έρευνας έχουν κατηγορηθεί για δολοφονία, φυλετική βία, παράνομη κατοχή όπλων και εκβιασμό.
Σε μια πρώτη για οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, οι εξτρεμιστές που έχουν περάσει πρόσφατα από το δρόμο τους για να μαλακώσουν την εικόνα τους αλλά είναι το επίκεντρο μιας κυβερνητικής δικαστικής έρευνας έχουν κατηγορηθεί για δολοφονία, φυλετική βία, παράνομη κατοχή όπλων και εκβιασμό.
Σε ένα μήνυμα που δόθηκε από την αθηναϊκή αίθουσα φυλακών, ο ηγέτης της Golden Dawn, Νίκος Μιχαλιάκης, είπε στους οπαδούς: «Σας συγχαίρω για το γεγονός ότι καταφέρατε να αντισταθείτε στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και γιατί δεν πιστεύετε τα ψέματά τους. που διευθύνονται από ξένες δυνάμεις …
«Η Χρυσή Αυγή είναι τώρα η τρίτη δύναμη στην πολιτική ζωή της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία κατέβαλε το τίμημα για τις πολιτικές τους εναντίον του λαού μας … και το SYRIZA δεν κατάφερε να εκφράσει την οργή του κόσμου. οι υπεξαίρεσαν την επιστροφή τους στον λαό αλλά οι κλέφτες κατάφεραν να μας βάλουν στη φυλακή », είπε. «Προσπάθησαν να σκάψουν έναν τάφο για εμάς, αλλά έπεσαν μέσα σε αυτό.»
Στην προσπάθειά της να κερδίσει διεθνή αποδοχή, η Golden Dawn έχει πρόσφατα προβεί σε επικρίσεις σε άλλα άκρα δεξιά μέρη στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος και υποψήφιος για τον δήμαρχο της Αθήνας, Ηλίας Κασιδιάρης, περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα τον Marine Le Pen της Γαλλίας ως «οραματιστή». Το Front National της Le Pen έχει επανειλημμένα απορρίψει τις προσκλήσεις για συνεργασία από την Golden Dawn, του οποίου το σύμβολο μοιάζει με τη σβάστικα και των οποίων οι ηγέτες έχουν επικροτήσει δημόσια τον Αδόλφο Χίτλερ.

(3) νεύρα της ΕΕ · Η Γερμανία προσέφερε μια «φιλική» επιστροφή στη δραχμή
2011 – Ambrose Evans-Pritchard

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/11325993/Greece-vs-Europe-who-will-blink-first.html

Ελλάδα vs Ευρώπη: ποιος θα αναβοσβήνει πρώτα;

Η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος μιας άλλης κρίσης, καθώς η Αθήνα αντιμετωπίζει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο

Από τον Ambrose Evans-Pritchard
8:59 PM GMT 05 Ιαν 2015

Υπάρχει μια μυρωδιά του 1914 στην τελευταία αναμέτρηση των Βαλκανίων. Όλοι πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι μπλοφάρουν, όλοι τους στοιχηματίζουν ότι μια καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση θα αποφευχθεί.

Στη Γερμανία, ο κ. Der Spiegel αναφέρει ότι η Angela Merkel πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκτοξευτεί με ασφάλεια από το ευρώ εάν το κομματικό κόμμα Syriza κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και πραγματοποιεί τη δέσμευσή του να αποσύρει το μνημόνιο της Ελλάδας με την Τρόικα «. Η ομάδα του Γερμανικού καγκελάριου καλύπτει τα ερτζιανά κύματα σε αυτό που μοιάζει με μια εκστρατεία που οδηγεί την απειλή στο σπίτι.

«Έχουμε περάσει τις ημέρες που πρέπει ακόμα να διασώσουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο Michael Fuchs, κοινοβουλευτικός ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ.
«Η κατάσταση έχει αλλάξει τελείως, είναι τελείως διαφορετική από πριν από τρία χρόνια, όταν δεν είχαμε τα προστατευτικά μέσα ασφαλείας.
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον «συστηματικά σχετική» για το ευρώ ». Προσθέτει άσχημα ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να είναι πραγματικά ισχυρότερο χωρίς τον ταραχοποιό των Βαλκανίων.

Ανακάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία προσέφερε στην Ελλάδα ένα «φιλικό»
επιστρέφουν στη δραχμή το 2011. Μήνες αργότερα, η κ. Μέρκελ ήταν έτοιμη να αποσύρει την Ελλάδα από την ΟΝΕ συνολικά. Ο Tim Geithner, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι φάνηκαν αποφασισμένοι να διδάξουν στην Ελλάδα α
μάθημα: «Μας είπαν ψέματα και θα τους συντρίψουμε», ήταν η ουσία της. Η κ. Μέρκελ υποχώρησε μόνο αφού κατέστη σαφές ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα έπεφταν από τη μόλυνση από την εκτόξευση της Ελλάδας.

Αυτή τη φορά, το Βερολίνο φαίνεται σχεδόν πρόθυμο να ολοκληρώσει τη δουλειά. Ωστόσο, ο ηγέτης της Syriza Alexis Tsipras είναι εξίσου πεπεισμένος ότι οι ελίτ της ΕΕ θα υποχωρήσουν, γνωρίζοντας ότι έχουν επενδύσει πάρα πολύ πολιτικό κεφάλαιο στη σωτηρία της Ελλάδας για να φύγουν. Εξάλλου, τα σχετικά ποσά είναι τώρα μικροσκοπικά σε σύγκριση με τα δάνεια ύψους 245 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη διασκορπίστηκαν από την κρίση που ξέσπασε τον Μάιο του 2010. Σίγουρα, αφού ισχυρίστηκε με βεβαιότητα ότι η κρίση έπαψε ουσιαστικά, η κα Merkel δύσκολα παραδέχεται ότι η στρατηγική της απέτυχε?

Η ίδια η Syriza είναι μια νεο-μαρξιστική ερμηνεία, ένα ιδεολογικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλέον την εικόνα του Τσε Γκεβάρα στο γραφείο του και έχει μάθει γρήγορα την λαϊκή γλώσσα των Βρυξελλών – τόσο πολύ ώστε οι ηγέτες της ΕΕ και οι οικονομολόγοι των πόλεων να υποθέτουν, σωστά ή λανθασμένα, ότι η ρητορική του είναι μόνο για εγχώρια κατανάλωση. Ωστόσο, η εξαιρετικά αριστερή πλατφόρμα Aristeri εξακολουθεί να κατέχει τη μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφορίας στην κεντρική επιτροπή της Syriza και δήλωσε ότι το κίνημα πρέπει να είναι «έτοιμο να εφαρμόσει το προοδευτικό πρόγραμμα εκτός της ευρωζώνης» εάν η ΕΕ αρνείται να αποδώσει.

Ο κ. Τσίπρας θέλει σαφώς ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Αλλά συνεχίζει να επιμένει στους όρους που το αναιρούν. Λέει: «Θα ακυρώσουμε την λιτότητα.
Κάτω από κυβέρνηση της Συρίας, η Ελλάδα θα βγεί από τη διάσωση. Αυτό δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. «Κινώντας το μαχαίρι του στη γερμανική ψυχή, θέλει το ίδιο επίπεδο ελάφρυνσης του χρέους – 50% – που εξασφάλισε η Γερμανία το 1953, την οποία η Ελλάδα υπέγραψε, παρά τον θάνατο 300.000 περίπου πολιτών υπό ναζιστική κατοχή .

Ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, πιάστηκε με φρικτό δεσμό. Είναι κνησμώδης να ξεκινήσει μια έκρηξη τρισεκατομμυρίων ευρώ με ποσοτική χαλάρωση στις 22 Ιανουαρίου για να ξεπεράσει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις που απειλούν να κλειδώσουν την ευρωζώνη σε μια παγίδα ιαπωνικού τύπου. Για να γίνει οποιαδήποτε διαφορά, αυτό πρέπει να συνεπάγεται την αγορά κρατικού χρέους. Ωστόσο, ο κ. Draghi δύσκολα μπορεί να συμφωνήσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα τρεις ημέρες πριν από την πιθανή εκλογή ενός κόμματος που έχει ορκιστεί να απορρίψει το ίδιο χρέος. Ούτε μπορεί να αποκλείσει τα ομόλογα της Ελλάδας από τις αγορές, γιατί αυτό θα ήταν να προλάβουμε τη δημοκρατία.

Η γερμανική Bundesbank, και ένας πυρήνας των σκληροπυρηνικών της ΕΚΤ, αγκαλιάζουν το ανοιχτό δράμα στην Αθήνα για να απαιτήσουν μια περαιτέρω καθυστέρηση στην QE – μια πολιτική που βλέπουν ως φορολογική ένωση από την πίσω πόρτα. Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη ξεπερνά τον οριστικό αποπληθωρισμό, με το σφάλμα της τιμής του πετρελαίου σχεδόν βεβαίως να έχει ωθήσει τον πληθωρισμό κάτω από το μηδέν το Δεκέμβριο.

Σε κανονικές περιόδους, η φθηνή ενέργεια θα αποτελούσε «θετικό σοκ εφοδιασμού» παρόμοιο με μια φορολογική περικοπή. Αλλά δεν είναι φυσιολογικές φορές, λέει ο Peter Praet, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ. Προειδοποιεί για τον «πολύ υψηλό κίνδυνο» ότι θα υπάρξει αποπληθωριστική ψυχολογία, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να καθυστερήσουν τις δαπάνες.

Το μάθημα των τριάντα είναι ότι αυτή η άσχημη δυναμική τροφοδοτεί τον εαυτό της.
Η αποπληθωρισμός καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τους δανειολήπτες να ξεπεράσουν τα χρέη τους, πιέζοντάς τους περαιτέρω στην παγίδα συμφερόντων. Για παράδειγμα, για τα κράτη κρίσης της Νοτίου Ευρώπης, το χρέος έχει αυξηθεί, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ παραμένει σταθερό ή έχει συρρικνωθεί. Όσο περισσότερο μειώνουν τις δαπάνες για την εξισορρόπηση των βιβλίων, τόσο περισσότερο συμβάλλει η οικονομία. Ο δείκτης χρέους της Ιταλίας έχει αυξηθεί από 116% του ΑΕΠ σε 133%, παρά τη λιτότητα και την τήρηση των κανόνων του ελλείμματος της ΕΕ. Η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε περαιτέρω συρρίκνωση του αποπληθωρισμού θα μπορούσε να έχει «εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες».
Το «Λατινικό Μπλοκ» έχει αρκετές ψήφους στο πλαίσιο της ΕΚΤ για να επιβάλει την ΑΕ έναντι της Γερμανικής αντίστασης. Αλλά για να γίνει αυτό θα ήταν επικίνδυνο σε μια εποχή που το γερμανικό κόμμα Alternativ fur Deutschland της Γερμανίας χτυπάει τα τακούνια της κυρίας Μέρκελ. Η ιερή σύμβαση της νομισματικής ένωσης είναι ότι η Γερμανία δεν πρέπει ποτέ να υπερπηδηθεί σε κρίσιμα ζητήματα. Η παραβίαση αυτή θα έθετε σε κίνδυνο τη γερμανική συγκατάθεση για ολόκληρο το έργο του ευρώ.

Η κρίση μπορεί να φτάσει στο μυαλό τον Μάρτιο, όταν η Ελλάδα πρόκειται να χάσει μετρητά. Η τελική αναμέτρηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τα 6,7 δισ. Ευρώ στην ΕΚΤ. Οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα λένε ότι είναι ήδη προσκολλημένος για μια μοιραία κλήση από τη Φρανκφούρτη, απειλώντας να διακόψει την υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, εκτός αν υποχωρήσει. Μια τέτοια κίνηση θα εξαναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ μέσα σε λίγες μέρες – αλλά ο κ. Τσίπρας είπε στον εσωτερικό του κύκλο ότι σκοπεύει να καλέσει την μπλόφα της ΕΚΤ, επιμένοντας ότι η ετυμηγορία των ψηφοφόρων δεν μπορεί να ανατραπεί από «απειλές του Αρμαγεδδώνα».

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα κακοποίησε την ένταξή της στο ευρώ. Αυτό που αμφισβητείται είναι σε ποιο βαθμό οι βορειότερες χώρες πιστωτές συμμετείχαν εξίσου στις πλημμύρες της νότιας Ευρώπης με κεφάλαια πριν από την κρίση – και αν η υπερβολική λιτότητα ήταν ένα αδιαμφισβήτητο λάθος. Οι επιπτώσεις των περικοπών από την «χιονοστιβάδα» σημείωσαν μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25,7% και του ποσοστού ανεργίας των νέων που έφτασε στο 62%. Η λιτότητα δεν μπόρεσε ακόμη να επιτύχει τον βασικό της στόχο να μειώσει το χρέος, το οποίο έπεσε στο 177% του ΑΕΠ.

Τα διαρρεύσαντα πρακτικά μιας συνάντησης του Δ.Σ. Του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010 παραδέχθηκαν ότι αυτό που έγινε δεν ήταν «διάσωση»: η Ελλάδα έπρεπε να έχει λάβει ελάφρυνση του χρέους, αλλά θυσιάστηκε για να σώσει το ευρώ – και τις τράπεζες. Είναι η αποτυχία των Βρυξελλών και του Βερολίνου να αναγνωρίσουν αυτό που κάνει τους Έλληνες τόσο πικρό, και αυτή η κρίση τόσο πολιτικά εκρηκτική.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να επιμένει ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν στο σοκ του «Grexit» από το ευρώ και ότι η νέα τραπεζική ένωση και τα νέα εργαλεία διάσωσης είναι έτοιμα να σταματήσουν κάθε μεταδοτική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο Peter Bofinger, ένας από τους πέντε οικονομολόγους της Γερμανίας, λέει ότι «θα άφηνε ένα αφεντικό έξω από το μπουκάλι που θα ήταν δύσκολο να τον ελέγξει». […]

(4) Η Συρίζα είναι ένας συνασπισμός Αριστερών κομμάτων, πολλοί τροτσκιστές – αλλά όχι οι σταλινικοί

{Σημειώστε τη λέξη «Τροτσκιστής» δίπλα σε πολλά από τα μέρη που αναφέρονται εδώ.) Ορισμένοι άλλοι, όπως η Διεθνής Μαρξιστική Τάση, είναι τροτσκιστές, αν και αυτό δεν αναφέρεται σε αυτό το άρθρο της Wikipedia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Coalition_of_the_Radical_Left

Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς [13], γνωστός συνειδητά από το αρκτικόλεξο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα αριστερό πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο ιδρύθηκε αρχικά ως συνασπισμός αριστερών και ριζοσπαστικών αριστερών κομμάτων. […]

Αν και ο Κομμουνιστικός Οργανισμός της Ελλάδος (ΚΟΕ) είχε συμμετάσχει στο «διάστημα», αποφάσισε να μην συμμετάσχει στον Συνασπισμό [γιατί;] [28]

Η ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα ιδρύθηκε με τη συγχώνευση των ακόλουθων μερών (με αλφαβητική σειρά στα αγγλικά): [52]

Ενεργοί πολίτες (Energo? Pol? TeV): δημοκρατικός σοσιαλισμός, πατριωτισμός
Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα (APO): ο κομμουνισμός, ο τροτσκισμός
Ένωση πολιτών της Ρίγα (Βελεστινλή): Πατριωτισμός, διεθνισμός, δημοκρατία, οικολογία, κοινωνική δικαιοσύνη [53]
Κομμουνιστικός Οργανισμός Ελλάδος (KOE): μαοϊσμός, κομμουνισμός
Κομμουνιστική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ: Ελληνική ενότητα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης, του κομμουνισμού, του τροτσκισμού [54]
Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (DIKKI): αριστερός εθνικισμός, σοσιαλισμός, [55] ευρωσκεπτικισμός [56]
Οικοσοσολιστές της Ελλάδας: οικο-σοσιαλισμός, αριστερή οικολογία
Διεθνής Αριστερά Εργαζομένων (DEA): επαναστατικός σοσιαλισμός, κομμουνισμός, τροτσκισμός
Κίνημα για την Αριστερά ενωμένης δράσης (KEDA): κομμουνισμός
Νέος μαχητής: δημοκρατικός σοσιαλισμός, σοσιαλδημοκρατία
Ριζοσπαστική Αριστερή Ομάδα Roza
Ριζοσπάστες (Rizos; steV): δημοκρατικός σοσιαλισμός, πατριωτισμός
Κόκκινο (Κικκινό): κομμουνισμός, τροτσκισμός
Ανάπλαση της Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς (AKOA): δημοκρατικός σοσιαλισμός, ευκωτισμός, πράσινη πολιτική
Συνασπισμός (SYN): δημοκρατικός σοσιαλισμός, [57] οικο-σοσιαλισμός, [4] ευκωτισμός, [58] περιβαλλοντισμός, [57] φεμινισμός [57]
Ένωση του Δημοκρατικού Κέντρου (EDIK): κεντροαριστερά
Ενιαίο Κίνημα: δημοκρατικός σοσιαλισμός, κοινωνική δημοκρατία
Και ένας αριθμός ανεξάρτητων αριστερών ακτιβιστών

Τελευταία τροποποίηση της σελίδας στις 30 Δεκεμβρίου 2014 στις 11:47.

(5) Διεθνής Μαρξιστική Τάση – μια άλλη τροτσκιστική παράταξη στο Σύριζα

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Marxist_Tendency

Διεθνής Μαρξιστική Τάση
Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση (IMT) είναι μια διεθνής Τροτσκιστική Τάση που ίδρυσε ο Ted Grant και οι οπαδοί του μετά τη διακοπή τους με την Επιτροπή Διεθνούς Εργαζομένων στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η σελίδα αυτή τροποποιήθηκε τελευταία φορά στις 01:14, στις 08:20.

(6) Οι αριστερές παρατάξεις στο SYRIZA επικρίνουν τον ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, αλλά συμβουλεύει τον ρεαλισμό

http://www.thepressproject.net/article/63994/Whats-happening-inside-SYRIZA

Τι συμβαίνει μέσα στο SYRIZA

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αναταραχή στο SYRIZA. Για ένα διάστημα τώρα ορισμένες ομάδες μέσα στο κόμμα έχουν επικρίνει την ηγεσία σε πολλά θέματα. Ωστόσο, αποφασίστηκε ότι αυτές δεν θα συζητηθούν πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές για αυτονόητους λόγους.
Τώρα επιστρέφουν στο προσκήνιο.

από τη Βασιλική Σιούτη

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Αυτή τη φορά δεν είναι οι συνηθισμένοι ύποπτοι της ριζοσπαστικής ‘Αριστεράς Πλατφόρμας’
(Aristeri Platforma) του κόμματος που επικρίνει συνήθως τα όργανα του κόμματος και παίρνει συστηματικά θέσεις διαφορετικές από εκείνες της πλειοψηφίας.
Αυτή τη φορά – και αυτό το καθιστά πολύτιμο – οι «διαδηλωτές» είναι σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα από την κυβερνώσα πλειοψηφία.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι όσοι ακολουθούν την εσωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η πολιτική πτέρυγα στην οποία ανήκε ο ηγέτης της ήταν η AREN (σύντομη για το Aristeri Enotita ή το Left Bloc). Όλοι οι παλιοί σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα ανήκαν σε αυτό το μπλοκ πίσω στην «πέτρινη εποχή» όταν το κόμμα ήταν ακόμα ένας συνασπισμός γνωστός ως Synaspismos. Ο Μίλιος, ο Βούτσης, ο Βίτσας, ο Παπάς, ο Σκουρλέτης, ο Καρίτσης, ο Κορωνάκης, ο Κωνσταντάτος, ο Τσακαλότος είναι μερικοί από αυτούς.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% εκτοξευθεί στο 27% – απροσδόκητα για τους περισσότερους από τους υπαλλήλους του κόμματος, ούτε καν ο Αλέξης Τσίπρας πίστευαν ότι θα ξεπεράσει το 10% στις εκλογές του Μαΐου 2012 – πολλά πράγματα άλλαξαν. Για το ένα, ο πρόεδρος του κόμματος υιοθέτησε σιγά-σιγά πάνω από ένα κεντρικό ηγετικό ρόλο, όπως κάποιοι στο νέο περιβάλλον, προκειμένου να κερδίσουν την πολιτική εύνοια, πήρε για να παρουσιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως προσωπικό επίτευγμα Τσίπρας του, αγνοώντας τα πραγματικά πολιτικά γεγονότα.

Νίκος Παπάς, αρχηγός του επιτελείου του, έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο νέος παίκτης εξουσία – το «νούμερο 2» της Κουμουνδούρου (όπως HQ ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινώς γνωστό), στη ζήτηση για συναντήσεις με όλο τον τρόπο των ανθρώπων που ήθελαν να προσεγγίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή την ηγεσία της.

Εξίσου γρήγορα στο νέο περιβάλλον που περιβάλλει τον πρόεδρο, άρχισαν να πηγαίνουν και να πάνε πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και από μεγάλες οργανώσεις μέσων ενημέρωσης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν φιλικές συναντήσεις μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και των υψηλόβαθμων εκδοτών της «εγκατάστασης» για τις οποίες δεν δόθηκαν εξηγήσεις, ούτε – όπως ειπώθηκε – θα μπορούσε κάποιος να καταλάβει γιατί ακριβώς είχαν πραγματοποιηθεί.

Και πιο πρόσφατα, υπήρχε η δραστηριότητα της πρώην γκουρού PR του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ανέλαβε την προ προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πίσω από την «λαθροθηρία» του συνθήματος «Νέα Ελλάδα» από τη Νέα Δημοκρατία και τη συνεργασία με τους δημοσιογράφους που ήταν κάποτε τραγουδώντας τις επαίνους του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν στην εξουσία.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την de facto απομάκρυνση πολλών αξιωματούχων του κόμματος από τον κύκλο του ηγέτη και την «στροφή προς ρεαλισμό»,
Μισούσε σοβαρά το παλιό AREN. Πολύ περισσότερο επειδή κανένα από τα παραπάνω δεν προήλθε από τις κοινοτικές αποφάσεις του κόμματος. Αντ ‘αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρήθηκε ως κεντρική εξουσία με τρόπο που ήταν ξένος προς τον πολιτισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, μετά το 2012 υπήρξε μια άλλη διαφοροποίηση μεταξύ των μελών της AREN που μπορεί να λεχθεί ότι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – ας τις ονομάσουμε αριστερά-AREN και right-AREN. Εκείνοι που δεν ενέκριναν την απόκλιση από τις θέσεις που έθεσε η διάσκεψη του κόμματος και η κίνηση προς το κέντρο (που έγινε μια τάση αξιολόγησης μετά τις εκλογές του 2012), αποτελούν την αριστερή AREN, ενώ όσοι συμφωνούν με αυτήν την επανατοποθέτηση αποτελούν το σωστό -ΚΑΙ.

Η παράταξη που φαίνεται σήμερα να έχει εξοργίσει και έχει επικρίνει την ηγεσία είναι αριστερά-Άρεν, με τον οποίο εμφανίζονται Βούτσης, Τσακαλώτος, Karitzis, Κορωνάκης, Κωνσταντάτος, Σκουρλέτης να ευθυγραμμιστούν, μεταξύ άλλων.

Αυτή είναι η πλευρά που πήρε την πρωτοβουλία μετά τις εκλογές, συγκεντρώνοντας υπογραφές για ένα κείμενο που ήταν κρίσιμο, αν και καλά σχεδιασμένο και σε μετρημένους τόνους.
Αυτή η πρωτοβουλία έγινε αμέσως γνωστή στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκέντρωσε το παλιό AREN (δεξιά και αριστερά) για μια συνάντηση την οποία ζήτησε να κρατηθεί μακριά από το δημόσιο μάτι. Τα μέλη που προσκλήθηκαν ήταν έκπληκτα, καθώς λίγοι θα μπορούσαν να θυμηθούν ακόμη και όταν συναντήθηκε τελευταία η AREN.

Σύμφωνα με πηγές, ο Τσίπρας ήταν πολύ σαφής και τους είπε ότι εάν ήθελαν να πέσει η κυβέρνηση τότε ήταν απαραίτητο να βρουν πρώτα τα 121 βουλευτές που απαιτούνται για να αποφευχθεί η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (στις εκλογές που Μάρτιος), και στη συνέχεια η χώρα να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τη λογική της ηγεσίας, για να συμβεί αυτό, πρέπει να προσεγγίσουν βουλευτές όπως η κυρία Τσάκρης και άλλοι ανεξάρτητοι, που απαιτεί την επιτυχία της προσέγγισης «στροφή προς ρεαλισμό».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν υπήρξε ουσιαστική αντίθεση προς αυτό από τους παριστάμενους αξιωματούχους του κόμματος και ο Τσίπρας έδειξε τη στάση τους να σημαίνει ότι ενέκριναν την προσέγγισή του και θα αποσύρουν τις επικρίσεις τους.

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα καθορίσει τι θα ακολουθήσει για την εσωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πρόκειται να συγκαλέσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

(7) Ο Γιώργος Σόρος χρηματοδοτεί το SYRIZA

http://www.pravoslavie.ru/english/59853.htm
Pravoslavie.ru
28/02/2013

Ο Γιώργος Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική αντιπολίτευση

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2013

Έχει υπάρξει μια σαφής αντίδραση στη δημοσίευση από την αυθεντική γερμανική επιχειρηματική εβδομαδιαία WirtschaftsWoche, σύμφωνα με την agionoros.ru {http://www.agionoros.ru/docs/506.html}

Το συντακτικό άρθρο αναφέρει ότι ο Αμερικανός πολλών εκατομμυρίων και ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί το δεύτερο δημοφιλέστερο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, το ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Wirtschaftswoche, ο Αμερικανός χρηματοδότης βοήθησε να οργανωθεί η επίσκεψη του αριστερού ηγέτη του ριζοσπαστικού συμμαχισμού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πολιτικός γνώρισε σημαίνοντες αντιπροσώπους του αμερικανικού πολιτικού «καθολικού». Εκεί ο Κίπρας έλαβε από αυτούς ένα ξεχωριστό «προχωρήστε»
κυβερνώ».

Γερμανοί δημοσιογράφοι υποθέτουν ότι ο Σόρος θέλει να χρησιμοποιήσει το κόμμα του Cipras για να ασκήσει πίεση στη Γερμανία. Ο συνασπισμός SYRIZA έχει για πολύ καιρό φημίζεται για την αντι-γερμανική ρητορική του. και η ομιλία της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ ήταν γεμάτη από σοβαρές επικρίσεις για την πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ.

«Γιατί ο Σόρος χρηματοδοτεί τέτοιους αντικαπιταλιστές κίνητροι όπως ο Κίπρας με τις τιράντες του ενάντια στη Γερμανία · κανείς δεν μιλάει φωναχτά γι ‘αυτό από το φόβο ενώπιον του ισχυρού δισεκατομμυριούχου · αλλά ένας διευθυντής υποτίθεται ότι« ο Σόρος θέλει να εκδικηθεί τη Γερμανία ».

Άνθρωποι κοντά στους οικογενειακούς κύκλους σημειώνουν ότι ο Σόρος έχει «σχέση αγάπης-μίσους στη Γερμανία, έχει προσωπικά συμφέροντα όσον αφορά την ανάπτυξη γεγονότων στην Ευρώπη και τη Γερμανία», δηλώνουν οι γερμανοί δημοσιογράφοι.

Ωστόσο, ορισμένοι Έλληνες αναλυτές βλέπουν στο ενδιαφέρον του Σόρου για τους ελληνικούς αριστερούς ριζοσπάστες ένα άλλο κρυφό κίνητρο. Η ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται επί μακρό χρονικό διάστημα με μη κυβερνητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενος από το Soros. Ο συνασπισμός των αριστερών ριζοσπαστών υποστηρίζει ενεργά τις σεξουαλικές, εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες. Πολλοί αποκαλούν την πολιτική αυτού του κόμματος αντι-εθνικού, καθώς οι ηγέτες του αρνούνται τη γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και αντιπροσωπεύουν εδαφικές παραχωρήσεις για τους γείτονες της Ελλάδας. Ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συνεπής αντίπαλος για τη διατήρηση της επιρροής της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία. Υποστηρίζει την απομάκρυνση των κεφαλίδων από το στρατό, αντιτίθεται στη χρηματοδότηση των μισθών των ιερέων από τον κρατικό προϋπολογισμό και απαιτεί πλήρη διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος.
(8) Ο Γιώργος Σόρος ανοίγει το κέντρο αλληλεγγύης στην Ελλάδα

http://greece.greekreporter.com/2014/01/21/george-soros-opens-solidarity-center-in-greece/

της Ιωάννας Ζικάκου – 21 Ιανουαρίου 2014

Ο Guardian παρουσίασε σήμερα ένα άρθρο σχετικά με τον Γιώργο Σόρο και την έναρξη του «Κέντρου Αλληλεγγύης» στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο από τα πολλά που σχεδιάζει να ανοίξει για να βοηθήσει τους Έλληνες που χτυπήθηκαν το χειρότερο από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με το άρθρο, Αλίκη Μουρίκη, κοινωνιολόγος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, δήλωσε: «Η Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό, έχει καταστεί αποτυχημένο κράτος. Δεν είναι σε θέση να παρέχει βασικές διευκολύνσεις στους πολίτες της λόγω περικοπών του προϋπολογισμού. Ελλείψει δημόσιας πρόνοιας και με περίπου ενάμισι εκατομμύριο επίσημα άνεργους, αυξανόμενος αριθμός αναζητούν υποκατάστατα αλλού ».

Πέρυσι, ο Γιώργος Σόρος είχε προσφέρει στους ελληνικούς φορείς 1 εκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, αφού ζητήθηκαν βοήθεια από δήμαρχοι σε διαφορετικούς δήμους της Ελλάδας. «Έφτασε στο σημείο που κάποια σχολεία δεν είχαν αφήσει μια σταγόνα πετρελαίου. Αυτό το μήνα πήραμε 20.000 τόνους από το Soros και βοήθησε πραγματικά. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τώρα επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν το έχουμε ακόμη δει », δήλωσε ο δήμαρχος της Νάουσας στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Γιώργος Σόρος έχει δωρίσει χρήματα για τη θέρμανση πετρελαίου σε περίπου 190 ελληνικά ιδρύματα όπως ορφανοτροφεία, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και σπίτια ηλικιωμένων και σχεδιάζει να ανοίξει «Κέντρα Αλληλεγγύης» σε όλη την Ελλάδα.
Το πρώτο άνοιξε στη Θεσσαλονίκη μόλις πριν από λίγες ημέρες και είναι ήδη γεμάτο με εφαρμογές.

Η φιλανθρωπία του Γιώργου Σόρου έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης διαμάχης.
Οι ενώσεις γονέων σε όλη την Ελλάδα αρνούνται τις δωρεές επειδή είναι ύποπτες για τα κίνητρά του. Ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, απάντησε λέγοντας «γιατί ο Σόρος δίνει χρήματα στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες ελληνικές περιφέρειες ή ακόμα και σε ΜΚΟ για να βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες, δεν πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής. Είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες μεγιστάνες, εφοπλιστές και αυτοί από τη διασπορά δεν ακολουθούν το παράδειγμά του. »

(9) Ο ηγέτης της SYRIZAAlexis Tsipras φιλοξένησε στο Ινστιτούτο Brookings του Soros στην Ουάσινγκτον

http://www.politics.ie/forum/europe/206327-why-does-george-soros-sponsors-alexis-tsipras.html

1. 17 Φεβρουαρίου 2013, 12:24 μμ # 1

Εσείς γνωρίζετε

Γιατί ο Γιώργος Σόρος Χορηγεί τον Αλέξη Τσίπρα;

Τον περασμένο μήνα ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ προσκλήθηκε στο Ινστιτούτο Brookings Institute, ένα αμφιλεγόμενο και ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα του George Soros, για να του δώσει μια πλατφόρμα για να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό στις ΗΠΑ. Ο Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Erik Rubin και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Christopher Smart.

Φαίνεται πως ο Γιώργος Σόρος θέλει να πάρει πιο κάτω και βρώμικο την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. παίζει τώρα το τραπέζι και στις δύο πλευρές. ποια είναι η επόμενη χρηματοδότηση για τον Paul Murphy και το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ιρλανδία; Ο Γιώργος Σόρος είναι σοβαρά στριμμένο άτομο.

Τελευταία επεξεργασία από YouKnowWhatIMeanLike; 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:46 μ.μ.

(10) Ο Τσίπρας πραγματοποιεί συνομιλίες με αξιωματούχους του Κρατικού Τμήματος

http://hellasfrappe.blogspot.ie/2013/01/tsipras-holds-talks-with-us-state.html

Ο Τσίπρας πραγματοποιεί συνομιλίες με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην ελληνική ΑΟΖ

Κοινωνικοποιήστε το Æ

Τι είδους διαπραγματεύσεις έχει ο ηγέτης του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, στην Ουάσινγκτον όσον αφορά την ΑΟΖ της Ελλάδας;
Κανένας δεν το γνωρίζει, αλλά το μόνο που ελπίζει είναι ότι αυτές οι συνομιλίες είχαν ως στόχο να ωφελήσουν την Ελλάδα και όχι τα ξένα συμφέροντα (όπως κάποιες άλλες προοδευτικές πρώην ηγέτες – σχεδόν πράσινοι σοσιαλιστές – έχουν κάνει στο παρελθόν). Μετά από την ομιλία του στο αμφισβητούμενο Ινστιτούτο Brookings (που χρηματοδοτήθηκε από το Soros) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς διεξήγαγε μια εκτενή συζήτηση σχετικά με μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, σε συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αξιωματούχους όπως οι ΗΠΑ Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Erik Rubin, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα θέματα της Ευρώπης και της Ευρασίας Christopher Smart, καθώς και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι εκθέσεις της Αθήνας, οι οποίες αναφέρουν αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι υπήρξαν «σημεία συμφωνίας και διαφωνίας» κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και ότι πραγματοποιήθηκε «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» σε θέματα που αφορούν την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία, την ελληνική εξωτερική πολιτική και την έκπληξη έκπληξη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Από την πλευρά του, ο Τσίπρας περιέγραψε τις θέσεις του σε θέματα όπως η εξάπλωση της βίας στην Ελλάδα, το άκρα δεξί κόμμα της Χρυσής Αυγής και ο αντισημιτισμός. Παράλληλα, παρουσίασε επίσης τις απόψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις διαφορές της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι αυτό που περιγράφει η «άλλη πλευρά».

Την Πέμπτη, ο Τσίπρας θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους στην ελληνική ομογένεια.

(11) Οι αμερικανοί τρόμοι αναζητούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

http://socialistworker.org/20
Ένα νέο άνοιγμα για την αριστερά στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στο διεθνές προσκήνιο ως το δυναμικό των νέων εκλογών και μια νίκη για τη ριζοσπαστική αριστερά έρχεται στο προσκήνιο. Ο Alan Maass εξετάζει τι διακυβεύεται.

18 Δεκεμβρίου 2014

Ενημέρωση: Στις 29 Δεκεμβρίου, η συντηρητική κυβέρνηση απέτυχε σε μια τρίτη προσπάθεια να πάρει τον προεδρικό της υποψήφιο εκλεγμένο από την απαιτούμενη υπέρμακρα 180 ψήφου του κοινοβουλίου, προκαλώντας πρόωρες εκλογές που πιθανόν να έρθουν στα τέλη Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας, υπό την ηγεσία των κομμάτων υπέρ της λιτότητας, αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση που προκλήθηκε με κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την επιλογή του προέδρου της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικές εκλογές κατά τους πρώτους μήνες του 2015. Το SYRIZA, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα δεσμευμένη στην ανατροπή της λιτότητας, είναι έτοιμη να κερδίσει αυτές τις γενικές εκλογές και να διαμορφώσει μια νέα κυβέρνηση.

Όλα τα μάτια επιστρέφουν στην Ελλάδα με την πιθανότητα μια αριστερή κυβέρνηση που θα εκλεγεί το επόμενο έτος να αντιπροσωπεύει τελικά τη μάζα των εργαζόμενων στην Ελλάδα και πέρα ​​από αυτήν που απορρίπτουν τη φτώχεια και τη δυστυχία που προκαλούν τα αιτήματα της λεγόμενης «τρόικας» – -Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. […]

Αν οι εκλογές γίνονται στις αρχές του επόμενου έτους και το SYRIZA παίρνει τις περισσότερες ψήφους, αυτό δεν είναι το τέλος του θέματος.

Το κόμμα θα χρειαζόταν υποστήριξη από την πλειοψηφία των 300 μελών του κοινοβουλίου για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 32 και 36 τοις εκατό της εθνικής ψηφοφορίας – στο πλαίσιο του συστήματος αναλογικής εκπροσώπησης της Ελλάδας, αυτό θα μεταφράζεται σε περίπου το ίδιο μερίδιο των εδρών στο κοινοβούλιο. Το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές παίρνει ένα επίδομα 50 εδρών, αλλά ακόμα κι αν αυτό δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ μια πλήρη πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα ποια άλλα κόμματα θα υποστήριζαν μια αριστερή κυβέρνηση.

Κατά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που παραιτείται από την λιτότητα, το ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της αντι-καπιταλιστικής εκλογικής συμμαχίας ANTARSYA – και το πιο σημαντικό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ), το οποίο σήμερα διαθέτει 12 έδρες στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, και οι δύο έχουν αποκρύψει την υποστήριξη για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SYRIZA, για να μην αναφέρουμε ένα κοινό εκλογικό μέτωπο.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες δυνάμεις στο SYRIZA κλίνουν προς συμμαχίες με τα κόμματα του δικαιώματος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατικής Αριστεράς – μιας ομάδας που άφησε το ΣΥΡΙΖΑ και αρχικά ήταν μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού μετά το 2012 με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών των φωνών στο SYRIZA, υποστηρίζεται η ιδέα ότι κάθε μέλος του κοινοβουλίου που ψηφίζει κατά του Δημά για πρόεδρο αυτό το μήνα θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανός σύμμαχος μιας αριστεράς κυβέρνησης και μάλιστα ενός πιθανού υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αριστερά μέσα στο SYRIZA απορρίπτει τους συμβιβασμούς, λέει ο Davanellos. Έχει κερδίσει υποστήριξη στο εσωτερικό του κόμματος για συνεχιζόμενες προσπάθειες να συνεργαστεί με το ΚΚΕ και την ANTARSYA ως συμμετέχοντες σε μια αριστερή κυβέρνηση, παρά τη μέχρι στιγμής θρησκευτική στάση τους.

Το αριστερό επίσης επιμένει ότι το SYRIZA δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη δέσμευσή του να παραιτηθεί από τα μέτρα λιτότητας της Τρόικας και να ξεκινήσει να τους καταργεί από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας. […]

(12) Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό των Τραπεζιτών – Ηνωμένο Βασίλειο
(Αναρχικό / τροτ) κόκκινο πιπέρι

http://www.redpepper.org.uk/if-SYRIZA-wins-the-greek-election-what-will-happen-next/

Αν το ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι Lisa Mittendrein και Valentin Schwarz μίλησαν στα μέλη του SYRIZA για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για μια κυβέρνηση της αριστεράς

Δεκέμβριος 2014

Με την Ελλάδα να αντιμετωπίσει γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015, υπάρχει η πραγματική προοπτική μιας ριζοσπαστικής αριστεράς κυβέρνησης να έρθει στην εξουσία σε μια χώρα της ΕΕ. Το ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που γεννήθηκε από έναν συνασπισμό ευρωκομμουνιστών, κοινωνικών κινήσεων και ακτιβιστών κατά της παγκοσμιοποίησης, ανεβαίνει ψηλά.

Το γενικό συναίσθημα μεταξύ των αξιωματούχων και των ακτιβιστών του SYRIZA είναι ότι θα κερδίσουν τις εκλογές και θα διαμορφώσουν την επόμενη κυβέρνηση. Το κόμμα κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2014 και πέτυχε μερικές σημαντικές νίκες στις περιφερειακές εκλογές. Έχει διεξαγάγει κορυφαίες δημοσκοπήσεις για μήνες, σημειώνοντας 29% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014. Ο εκλογικό νόμος που είναι φιλικός προς την πλειοψηφία επιτρέπει την απόλυτη πλειοψηφία στο 35 έως 40% των ψήφων, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που περάσουν το όριο.
Φυσικά, η νίκη δεν είναι με κανένα τρόπο εξασφαλισμένη. Το ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν θα πετύχει απόλυτη πλειοψηφία. Μεταξύ της ημέρας και της εκλογικής ημέρας το κόμμα θα υποστεί βία από ένα τσουνάμι προπαγάνδας και ανησυχίας. Τη στιγμή της συγγραφής, φαίνεται ότι το κόμμα θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό για να μπει στην κυβέρνηση.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν υπάρχουν πιθανοί εταίροι: Ο ορθόδοξος κομμουνιστικός ΚΚΕ, ο οποίος εκστρατεία με το σύνθημα «Μην εμπιστεύεστε το ΣΥΡΙΖΑ» το 2012, απέκλεισε κάθε μορφή συνεργασίας. Ο φαινομενικά σοσιαλδημοκρατικός Πάσοκ βρίσκεται σε βαθιά κρίση, χάνοντας πολλούς από τους ψηφοφόρους του στο ΣΥΡΙΖΑ και επιτίθεται με έντονο τρόπο στον αντίπαλό του. Ωστόσο, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διαχωρισμού μεταξύ των φατριών του αρχηγού Ευάγγελου Βενιζέλου και του προκάτοχού του και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Γενικά, το ελληνικό κομματικό σύστημα είναι εξαιρετικά ασταθές και δεν είναι σαφές ποιο και πόσα κόμματα θα το κάνουν στο επόμενο κοινοβούλιο.

Εάν το ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, οι ελίτ της ΕΕ ενδέχεται να ασκήσουν πίεση σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη που δεν ανήκουν στη ΣΥΡΙΖΑ – εκτός από πιθανώς τη φασιστική Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ – να σχηματίσουν μια αποκαλούμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»,
κατά της SYRIZA. Το εγγύς παρελθόν παρέχει ένα προηγούμενο για παρόμοιες παρεμβολές. Τον Νοέμβριο του 2011, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενορμήστισε την επιβολή μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία ενός κεντρικού τραπεζίτη για την επιβολή της λιτότητας στην Ελλάδα, με την υποστήριξη τόσο των παραδοσιακών mainstream κομμάτων, του Pasok όσο και της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας. Εντούτοις, οι ακτιβιστές του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αισιόδοξοι – και έχουν ιστορία ξεπερασμένων προσδοκιών.

Αν το ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση …

Εάν η SYRIZA κατορθώσει να διαμορφώσει μια κυβέρνηση τότε θα αντιμετωπίσει έναν τεράστιο αριθμό προκλήσεων σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο σπίτι θα συναντήσει έντονη αντίθεση από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα κόμματα λιτότητας και τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι ελληνικές οικονομικές ελίτ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για να εργαστούν εναντίον του SYRIZA. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες των τραπεζών θα μπορούσαν να ασκήσουν αγωγές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Για το ίδιο το SYRIZA, η ύπαρξη στην κυβέρνηση μπορεί να επιτείνει τη σχέση μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και των υποστηρικτών του και να αλλάξει τη δυναμική μέσα στο κόμμα. Η SYRIZA θα πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ των δύο ρόλων της – πρώτον, που αντιπροσωπεύει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την εγκαθίδρυση και, δεύτερον, την προώθηση ενός σχεδίου για την κυβέρνηση. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην βλάψουν τους δεσμούς του κόμματος με τα κοινωνικά κινήματα και θα πρέπει να επεκτείνει την παρουσία του στην κοινωνία για να χτίσει ένα θεμέλιο στήριξης για να αντέξει τις επιθέσεις.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις πιέσεις εξωτερικών ελίτ της ΕΕ.
Αντί να εμποδίσουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω απειλών, όπως έκαναν στις εκλογές του 2012 (όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σάουμπελ κάλεσε τους δημαγωγούς του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντς «προειδοποίησαν τους Έλληνες ότι« άλλες χώρες θα θέλουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη «εάν το κόμμα κέρδισε), πολλοί στο SYRIZA αναμένουν από τους ευρωπαίους αντιπάλους τους να παίξουν ένα πιο ασθενή παιχνίδι το 2015.« Δεν θα μας κάνουν την ευνοϊκή για να μας αντιταχθούμε ανοιχτά. Αυτή τη φορά, αν είναι εχθρικές, θα ήταν καλό για εμάς », λέει ο Ανδρέας Καρίτσης, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευρωπαϊκές ελίτ ίσως να επιλέξουν να αφήσουν το ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην εξουσία και στη συνέχεια να αποτύχει, είτε να ανατρέψει το αριστερό κυβερνητικό σχέδιο το συντομότερο δυνατό με τη μέγιστη πίεση ή να επιχειρήσει να διαφθείρει το κόμμα.
Το τελευταίο θα διασφάλιζε τη συνέχιση της ατζέντας λιτότητας, αλλά και θα εμπόδιζε τους αριστερών και κινήτρων σε όλη την Ευρώπη να συσπειρώνονται πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα.

Ο John Milios, καθηγητής πολιτικής οικονομίας και βουλευτής του SYRIZA, θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό είναι πιο πιθανό: «Νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν με το SYRIZA τι έκαναν με τα αριστερά κόμματα στην Ιταλία, τα οποία έμειναν πολύ αντίθετα και νεοφιλελεύθερα όταν κυβέρνηση … Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο κόμμα. Από μαρξιστικούς όρους, οι ταξικοί αγώνες είναι παντού, ακόμη και μέσα στο κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε τους εργαζόμενους να κινητοποιήσουν, να υποστηρίξουν το κόμμα και να υποβάλουν προτάσεις οι ίδιοι ».

Κατά την άποψη του Karitzis, οι ευρωπαϊκές ελίτ θα βασίζονται στο καθεστώς λιτότητας που θεσπίστηκε τα τελευταία χρόνια μέσω νέων θεσμών και συμβάσεων. «Θα μας δεχτούν, θα διαπραγματευτούν μαζί μας στην αρχή.
Θα πουν: «Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε. Υπάρχουν κανόνες που δεν μπορείτε να παραβιάσετε, υπάρχουν συμφωνίες που πρέπει να σέβεστε. «Είναι σίγουροι ότι δημιούργησαν μια κατάσταση από το 2012 που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει».
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει σίγουρα. Μια από τις πρώτες ενέργειες μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η απαίτηση για μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμοί πιθανότατα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς να κάνουν παραχωρήσεις. Ο Καρίτσης λέει: «Είναι πεπεισμένοι ότι τελικά θα συμβιβαστούμε, ο καιρός είναι εναντίον μας, έτσι δεν θα είναι πάρα πολύ εχθρικοί στην αρχή». Ο Γιώργος Χόνδρος, διευθυντής του τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής της SYRIZA, αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα υποχωρήσουν για λίγο. «Δεν θα πρέπει μόνο να καταπολεμήσουμε τις ελληνικές ελίτ αλλά και τις ευρωπαϊκές ελίτ. Αυτό κάνει την κατάστασή μας πολύ πιο δύσκολη. Θα χρειαστούμε την υποστήριξη των κινήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη ». Ο Γιάννης Μήλιος αναμένει «ψυχολογικό πόλεμο» από τις ελίτ και τους πιστωτές της ΕΕ.

Η Ελλάδα πιθανότατα παραβιάζει ορισμένες από τις διατάξεις των κανόνων για το έλλειμμα της ΕΕ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αριθμοί που βλέπουμε για τους λογαριασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, τα βιβλία περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, είναι όλα πλαστά», λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής οικονομικών και σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών πιθανότατα θα εμφανιστεί σύντομα μετά την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης SYRIZA.

Ετοιμάζεται για τον εκβιασμό των τραπεζιτών

Στοιχεία του κόμματος υποστηρίζουν ότι για οικονομικούς λόγους η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκές ελίτ, ωστόσο, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση με άλλους τρόπους. Θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν μια τράπεζα που τρέχει μέσα στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να σταματήσει να επιστρέφει κέρδη από τόκους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Μπορεί να χορηγηθούν λιγότερα διαρθρωτικά κονδύλια για έργα υποδομής όπως δρόμους στην Ελλάδα – σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, οι κανόνες σχετικά με αυτά τα κεφάλαια έχουν χαλαρώσει στο παρελθόν για να στηρίξουν την σημερινή ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν απλώς να εφαρμοστούν αυστηρότερα για να βλάψουν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επενδυτές σε ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν καθησυχαστεί από το «winks» από το Βερολίνο και την ΕΚΤ, υποδεικνύοντας ότι εάν δεν καταβάλει η Ελλάδα, το χρέος θα καλυφθεί. Ο Βαρουφάκης προειδοποιεί ότι «θα μπορούσαν να κάνουν το αντίθετο για να αυξήσουν την οικονομική πίεση σε μια αριστερή κυβέρνηση». Όλα αυτά τα μέτρα θα βλάψουν την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει σημαντικές υποσχέσεις για την αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, την αύξηση των χαμηλότερων συντάξεων και την εισαγωγή επιδομάτων ενοικίου.

Ενδεχομένως η πιο σοβαρή στρατηγική θα ήταν η ΕΚΤ να απειλεί να σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Ο Βαρουφάκης το περιγράφει ως ένα «πυρηνικό όπλο» που θα μπορούσε να φέρει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα σχεδόν αμέσως. Θα ήταν ακραία, αλλά δεν είναι αδιανόητο: Τον Δεκέμβριο του 2014, η ΕΚΤ απείλησε να διακόψει αποτελεσματικά τις ελληνικές τράπεζες εκτός εάν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με τις επιθυμίες της Τρόικας. Ο Βαρουφάκης είναι πεπεισμένος ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αυτή τη μορφή εκβιασμού αν πρόκειται να διαρκέσει αρκετά και να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των μελών της SYRIZA. Αν και πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες, λένε ότι οι πιθανότητές τους είναι καλύτερες σήμερα από ό, τι θα ήταν το 2012. Βλέπουν κατάγματα στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ που μπορούν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν, όπως ο φόβος της ΕΚΤ τον αποπληθωρισμό, τη θέση του ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi και τις πρόσφατες συγκρούσεις στη γαλλική κυβέρνηση. Με την είσοδο στην κυβέρνηση και την εφαρμογή των πρώτων μέτρων, το SYRIZA ελπίζει να επιταχύνει τις υπάρχουσες συζητήσεις, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και των συνδικάτων.

«Η κύρια ιδέα είναι να στηρίξουμε την αυτοπεποίθηση της κοινωνίας, να καταπολεμήσουμε την ιδέα ότι είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από κάποιον άλλο και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα δικά μας σχέδια ως λαός», λέει ο Αλέξανδρος Μπίστης, κύριος συντονιστής της εκστρατείας της ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Ανδρέα Καρίτση, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες κινδυνεύουν να δεχτούν ότι δεν είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν για την οικονομική πολιτική.
«Υπάρχουν ιστορικές στιγμές όπου πρέπει να αγωνιστούμε για τις αξίες σας, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια», λέει. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε ελπίδα στους ανθρώπους».

Η Lisa Mittendrein και ο Valentin Schwarz είναι ακτιβιστές με την ATTAC Austria και αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας αλληλεγγύης με την ελληνική αριστερά. Αυτό το άρθρο βασίζεται στην έρευνα για την έκθεσή τους. Με την Ελλάδα για την Ευρώπη: Γιατί πρέπει τώρα να στηρίξουμε την ελληνική αριστερά, η οποία μπορεί να μεταφορτωθεί δωρεάν.


Peter Myers
381 Goodwood Rd
Childers Qld 4660
Αυστραλία

Greece: George Soros is funding SYRIZA Trots

(1) Greece: George Soros is funding SYRIZA Trots
(2) SYRIZA wins EU election in Greece, making it front-runner to take power in January
(3) EU nerves; Germany offered a «friendly» return to the drachma in
2011 – Ambrose Evans-Pritchard
(4) Syriza is a coalition of Left parties, many Trotskyist – but not the Stalinists

(5) International Marxist Tendency – another Trotskyist faction within Syriza
(6) Left factions within SYRIZA criticize leader Alexis Tsipras, but he counsels realism
(7) George Soros is funding SYRIZA
(8) George Soros Opens Solidarity Center in Greece
(9) SYRIZA leaderAlexis Tsipras hosted at Soros’ Brookings Institute in Washington
(10) Tsipras holds talks with State Department Officials
(11) US Trots look to SYRIZA victory
(12) If SYRIZA wins, it will face Bankers’ blackmail – UK
(Anarchist/Trot) Red Pepper

(1) Greece: George Soros is funding SYRIZA Trots – by Peter Myers, January 7, 2015

Syriza is a coalition of mainly Trotskyist groups. Even though I normally oppose Trots, I hope they win the Greek election. That’s because the situation there is so desperate, that only radical measures can break through the obstacles.
Syriza support Gay Marriage, an open door for Asylum Seekers, and other policies I oppose. However, these policies will pale into insignificance, because they’ll have too many real problems to solve.
Golden Dawn is the only other alternative. I would support it if it were moderate like Marine Le Pen’s Front National, but with its leaders’ praise for Hitler and Swastika-like flag, I find it too racist.
George Soros is backing Syriza. He’s keen on the Euro, whereas Syriza have been edging out of the Euro-zone – as I think they should, forcing a reworking of the whole Federalist project. So it will be interesting to see if they bring Soros on board, as it were, and follow his ideas.
Trots the world over will take heart when Syriza win. The decline of Stalinism is palpable.
(2) SYRIZA wins EU election in Greece, making it front-runner to take power in January
Leftwing SYRIZA party triumphs in European elections in Greece
Alexis Tsipras says outcome of the vote robs government of any ‘political or moral legitimacy’ to continue with austerity policies
Helena Smith in Athens
Monday 26 May 2014 09.02 AEST
The election marked a turning point for Greece on Sunday with voters delivering a resounding victory for the radical left SYRIZA party while sending at least three neo-nazi Golden Dawn members to Brussels.
In a historic day for the left, the anti-austerity SYRIZA won the ballot by a margin of nearly four points over the conservative New Democracy party led by prime minister Antonis Samaras. Addressing supporters as the results rolled in, Alexis Tsipras, SYRIZA’s leader, called for general elections to be held immediately, saying the outcome robbed the government of any «political or moral legitimacy» to continue enforcing policies that were overwhelming rejected.
As the country on the frontline of Europe’s debt crisis, Greece has been forced to adopt excruciating reforms and spending cuts in return for rescue packages sponsored by the EU and International Monetary Fund.
«Tomorrow all of Europe will be talking about SYRIZA,» said the 39-year-oldTsipras, also the European Left’s candidate for commission president. «Already the peoples of Europe are celebrating the defeat of the memorandum [the accord outlining Athens’ two bailout agreements] in the country chosen as a guinea pig by the European leadership.».
But with nearly half of the vote counted and 26.4% compared with the two-party coalition’s combined 30.2 %, Samaras insisted that the result had not been the endorsement SYRIZA had been looking for to overturn the government.
Instead, with about 9.37% of the vote it was the far-right Golden Dawn’s showing that is likely to shake the Greek political establishment most.
Following up on their strong performance in local elections last week, the extremists were catapulted into third place in the country’s political constellation, behind SYRIZA and New Democracy.
Although stridently anti-EU and anti-bailout – sentiments that speak increasingly to the heart and minds of a nation felled by the debt crisis – Golden Dawn is also the most vicious far-right party on the continent of Europe with a third of its leadership in prison on charges of running a criminal organisation.
In a first for any political force, the extremists who have recently gone out of their way to soften their image but are the focus of a government-ordered judicial investigation, have been accused of murder, racial violence, illegal weapons possession and extortion.
In a message delivered from his Athenian prison cell, Golden Dawn’s leader Nikos Michaloliakos told supporters: «I congratulate you for managing to resist the government’s terrorism and for not believing their lies. We are the only political power that actually stands up against our state being run by foreign powers …
«Golden Dawn is now the third force in the political life of the country. New Democracy paid the price for their policies against our people … and SYRIZA has failed to express the public anger. Our slogan was the thieves should be in prison and the money they embezzled returned to the people but the thieves managed to put us in jail,» he railed. «They tried to dig a grave for us but they fell in it themselves.»
In its bid to gain international acceptability, Golden Dawn has recently made overtures to other far-right parties in the EU. Its spokesman and candidate for Athens mayor, Ilias Kasidiaris, last week described France’s Marine Le Pen as a «visionary.» Le Pen’s Front National has repeatedly rejected calls for cooperation from Golden Dawn whose symbol resembles the Swastika and whose leaders have publicly applauded Adolf Hitler.

(3) EU nerves; Germany offered a «friendly» return to the drachma in
2011 – Ambrose Evans-Pritchard


Greece vs Europe: who will blink first?

The eurozone stands on the brink of another crisis as Athens confronts Brussels and Berlin

By Ambrose Evans-Pritchard

8:59PM GMT 05 Jan 2015

There is a whiff of 1914 to the latest Balkan showdown. Everybody thinks everybody else is bluffing, all of them betting that a calamitous chain reaction will be averted.

In Germany, Der Spiegel reports that Angela Merkel thinks Greece can be ejected safely from the euro, if the rebel Syriza party wins the elections on January 25 and carries out its pledge to tear up Greece’s hated «memorandum» with the EU-IMF «Troika». The German Chancellor’s team are blanketing the airwaves in what looks like a campaign to drive the threat home.

«We are past the days when we still have to rescue Greece,» said Michael Fuchs, the parliamentary leader of Mrs Merkel’s Christian Democrats.
«The situation has completely changed. It is entirely different from three years ago when we didn’t have the backstop defences in place.
Greece is no longer ‘systemically relevant’ for the euro.» He added wickedly that the single currency might actually be stronger without the Balkan troublemaker.

It was revealed last week that Germany offered Greece a «friendly»
return to the drachma in 2011. Months later, Mrs Merkel was prepared to eject Greece from EMU altogether. Tim Geithner, the former US Treasury Secretary, said the Europeans seemed determined to teach Greece a
lesson: «They lied to us, and we’re going to crush them,» was the gist of it. Mrs Merkel retreated only after it became clear that Spain and Italy would be engulfed by contagion if Greece was thrown out.

This time, Berlin seems almost eager to finish the job. Yet Syriza’s ice-cool leader, Alexis Tsipras, is equally convinced that the EU elites will back down, knowing that they have invested too much political capital in Greece’s salvation to walk away. After all, the sums involved now are tiny compared to the EURO 245 billion in loans already dispersed since the crisis erupted in May 2010. Surely, after having claimed so confidently that the crisis was essentially over, Mrs Merkel can hardly admit that her strategy has failed?

Syriza itself is a neo-Marxist mélange, an ideological work in progress.
Mr Tsipras no longer has a picture of Che Guevara in his office and has quickly mastered the Brussels vernacular – so much so that EU leaders and City economists presume, rightly or wrongly, that his rhetoric is just for domestic consumption. Yet the ultra-Left Aristeri Platforma still holds the biggest bloc of votes on Syriza’s central committee, and has stated that the movement must «be ready to implement its progressive programme outside the eurozone» if the EU refuses to yield.

Mr Tsipras clearly wants Greece to remain in the euro. But he continues to insist on terms that negate that. He says: «We will cancel austerity.
Under a Syriza government Greece will exit the bailout. This is not negotiable.» Twisting his knife into the German psyche, he wants the same level of debt relief – 50 per cent – that Germany secured in 1953, which Greece signed up to despite the death of some 300,000 of its citizens under Nazi occupation.

As a result of this crisis, the head of the European Central Bank (ECB), Mario Draghi, is caught in a horrible bind. He is itching to kick off a trillion-euro blast of quantitative easing on January 22 to head off the deflationary forces that threaten to lock the eurozone into a Japanese-style trap. To make any difference, this must entail the purchase of sovereign debt. Yet Mr Draghi can hardly agree to buy Greek bonds three days before the likely election of a party that has vowed to repudiate that same debt. Nor can he exclude Greece’s bonds from the purchases, for to do so would be to pre-empt democracy.

The German Bundesbank, and a core of ECB hardliners, are seizing on the unfolding drama in Athens to demand a further delay to QE – a policy that they view as fiscal union by the back door. But meanwhile, the eurozone is tipping into outright deflation, with the oil price crash almost certainly having pushed inflation below zero in December.

In normal times, cheap energy would a «positive supply shock» akin to a tax cut. But these are not normal times, says Peter Praet, the ECB’s chief economist. He warns of a «very high risk» that a deflationary psychology will take hold, causing firms and households to delay spending.

The lesson of the Thirties is that this ugly dynamic feeds on itself.
Deflation makes it ever harder for borrowers to overcome their debts, pushing them further into the compound interest trap. For example, for southern Europe’s crisis states, the debt burden has risen, while nominal GDP remains flat, or has even shrunk. The more they slash spending to balance the books, the more the economy contracts. Italy’s debt ratio has spiked from 116 per cent of GDP to 133 per cent, despite austerity and meeting EU deficit rules. The Bank of Italy warns that any further drift towards deflation could have «extremely grave consequences».

The «Latin Bloc» has enough votes within the ECB to force through QE against German resistance. But to do so would be risky at a time when Germany’s anti-euro Alternativ fur Deutschland party is nipping at Mrs Merkel’s heels. The sacred contract of monetary union is that Germany should never be outvoted on critical issues. To breach that would jeopardise German consent for the whole euro project.

The crisis may come to a head in March when Greece is due to run out of cash. The ultimate showdown could come in July and August, when Greece must repay EURO 6.7 billion to the ECB. Mr Tsipras’s advisers say he is already braced for a fateful call from Frankfurt threatening to cut off support for Greece’s banking system unless he backs down. Such a move would force Greece out of the euro within days – but Mr Tsipras has told his inner circle that he intends to call the ECB’s bluff, insisting that the verdict of the voters cannot be overturned by «threats of Armageddon».

Nobody disputes that Greece abused its euro membership. What is in dispute is to what degree the northern creditor states were equally complicit in flooding southern Europe with capital before the crisis – and whether austerity overkill has been an unforgivable mistake. The «snowball» effects of the cuts saw a fall in Greek GDP of 25.7 per cent and a youth unemployment rate that peaked at 62 per cent. Austerity failed even to achieve its key goal of reducing debt, which has spiralled to 177 per cent of GDP.

The leaked minutes of an IMF board meeting in May 2010 admitted that what took place was not a «rescue»: Greece should have been given debt relief, but was instead sacrificed to save the euro – and the banks. It is the failure of Brussels and Berlin to acknowledge this that makes Greeks so bitter, and this crisis so politically explosive.

Berlin still insists that Portugal, Spain and Italy are strong enough to withstand the shock of «Grexit» from the euro, and that the new banking union and new rescue tools stand ready to halt any contagion. But Peter Bofinger, one of Germany’s five «wise men» economists, says this «would let a genie out of the bottle that would be hard to control». […]

(4) Syriza is a coalition of Left parties, many Trotskyist – but not the Stalinists

{note the word «Trotskyist} beside many of the parties listed here. Some others, such as International Marxist Tendency, are Trotskyist although that’s not mentioned in this Wikipedia article. – Peter M.}


Coalition of the Radical Left

The Coalition of the Radical Left[13], known colloquially by its acronym SYRIZA, is a left-wing political party in Greece, originally founded as a coalition of left-wing and radical left parties. […]

Although the Communist Organization of Greece (KOE) had participated in the «Space», it decided not to take part in the Coalition.[why?][28]

SYRIZA as a unitary party was formed through the merger of the following parties (in alphabetical order in English):[52]

Active Citizens (Energo? Pol?teV): democratic socialism, patriotism
Anticapitalist Political Group (APO): communism, trotskyism
Citizens’ Association of Riga (Velestinli): patriotism, internationalism, democracy, ecology, social justice[53]
Communist Organization of Greece (KOE): maoism, communism
Communist Platform of SYRIZA: Greek section of the International Marxist Tendency, communism, trotskyism[54]
Democratic Social Movement (DIKKI): left-wing nationalism, socialism,[55] euroscepticism[56]
Ecosocialists of Greece: eco-socialism, left ecology
Internationalist Workers’ Left (DEA): revolutionary socialism, communism, trotskyism
Movement for the United in Action Left (KEDA): communism
New Fighter: democratic socialism, social democracy
Radical Left Group Roza
Radicals (Rizos??steV): democratic socialism, patriotism
Red (K?kkino): communism, trotskyism
Renewing Communist Ecological Left (AKOA): democratic socialism, eurocommunism, green politics
Synaspismós (SYN): democratic socialism,[57] eco-socialism,[4] eurocommunism,[58] environmentalism,[57] feminism[57]
Union of the Democratic Centre (EDIK): centre-left
Unitary Movement: democratic socialism, social democracy
And a number of independent leftist activists

This page was last modified on 30 December 2014 at 11:47.

(5) International Marxist Tendency – another Trotskyist faction within Syriza


International Marxist Tendency

The International Marxist Tendency (IMT) is an international Trotskyist Tendency founded by Ted Grant and his followers following their break with the Committee for a Workers International in the early 1990s.

This page was last modified on 1 December 2014 at 08:20.

(6) Left factions within SYRIZA criticize leader Alexis Tsipras, but he counsels realism


What’s happening inside SYRIZA

Over the past few days there has been unrest within SYRIZA. For a while now certain factions within the party have been critical of the leadership over a number of issues. However it was decided that these no be discussed prior to the European elections for self-evident reasons.
Now they are returning to the forefront.

by Vasiliki Siouti

Tuesday 17 June 2014

This time it is not the usual suspects of the radical ‘Left Platform’
(Aristeri Platforma) of the party who habitually criticise the party’s organs and routinely take positions different to those of the majority.
This time – and this is what makes it newsworthy – the ‘protesters’ are allies of Alexis Tsipras from the ruling majority.

More specifically, all who follow the internal politics of SYRIZA know that the political wing to which its leader belonged was AREN (short for Aristeri Enotita, or Left Bloc). All of Alexis Tsipras’s old comrades belonged to this bloc back in the ‘stone age’ when the party was still a coalition known as Synaspismos. Milios, Voutsis, Vitsas, Papas, Scourletis, Karitzis, Koronakis, Konstantatos, Tsakalotos are just a few of them.

When the SYRIZA of 4% rocketed to 27% – unexpectedly for most of the party’s officials, not even Alexis Tsipras believed that they would surpass 10% in the May 2012 elections – a lot of things changed. For one, the president of the party slowly adopted more of a central leadership role, as some in the new environment, in order to curry political favour, took to presenting the electoral result as Tsipras’s personal achievement, ignoring the real political facts.

Nikos Papas, his chief of staff, became in a very short space of time the new power player – the ‘number 2’ of Koumoundourou (as SYRIZA’s HQ is commonly known), in demand for meetings with all manner of people who wanted to approach SYRIZA or its leadership.

Equally rapidly in the new environment surrounding the president, figures from PASOK and large media organisations began coming and going.
Subsequently friendly meetings took place between the party leadership and high powered editors of the ‘establishment’ for which no explanations were given, nor – it was said – could anyone understand why exactly they had taken place.

And more recently, there was the activity of the former PR guru of George Papandreou who took over the pre election campaign of SYRIZA, was behind the ‘poaching’ of the ‘New Greece’ slogan from New Democracy and the cooperation with journalists who were once singing George Papandreou’s praises when he was in office.

All of this, in conjunction with the de facto distancing of many party officials from the leader’s circle and the ‘turn towards realism’
seriously displeased the old AREN. Much more so because none of the above came from communal decisions by the party. Instead Alexis Tsipras was seen as centralizing power in a manner that was foreign to the culture of SYRIZA.

In the meantime, following 2012 there was another differentiation among the AREN members who could be said to have split into two groups – let’s call them left-AREN and right-AREN. Those who did not approve of the deviation from the positions established by the party conference and the move towards the center (which became an appARENt trend after the 2012 elections), make up left-AREN, while those who agree with this repositioning make up right-AREN.

The faction that currently appears to have been angered and has been critical of the leadership is left-AREN, with whom Voutsis, Tsakalotos, Karitzis, Koronakis, Konstantatos, Scourletis appear to be aligned, among others.

This is the side that took the initiative after the elections, gathering signatures for a text that was critical, albeit well-intentioned and in measured tones.

This initiative became immediately known to Alexis Tsipras who assembled the old AREN (right and left) for a meeting which he asked be kept away from the public eye. The members who were invited were surprised, as few could even remember when AREN last met.

According to sources, Tsipras was very clear and told them that if they wanted the government to fall then it was essential that they must first find the 121 MPs required in order to prevent the election of a new President of the Republic (in elections due in March), and for the country subsequently to go to national elections. According to the logic of the leadership, for that to happen they need to approach MPs such as Ms Tsakris and other independents, which requires the success of the ‘turn towards realism’ approach.

The same sources maintain that during the meeting there was no substantive opposition to this by the party officials present and Tsipras took their stance to mean that they approved of his approach and would withdraw their criticisms.

This weekend will determine what is to follow for SYRIZA’s internal politics when the Central Political Committee is due to convene.

(7) George Soros is funding SYRIZA

Pravoslavie.ru
28 / 02 / 2013

George Soros funds Greek opposition

Athens, February 26, 2013

There has been a sweeping reaction to publication by the authoritative German business weekly WirtschaftsWoche, according to agionoros.ru {http://www.agionoros.ru/docs/506.html}

The editorial article states that the American multi-millionaire and investor George Soros is funding the second most popular political party in Greece, SYRIZA. According to Wirtschaftswoche, the American financier helped arrange the visit of SYRIZA’s left-wing radical coalition leader Alexis Cipras to the USA, during which the Greek politician became acquainted with influential representatives of American political «establishment». There Cipras received from them a distinct “go ahead”
to “rule”.

German journalists suppose that Soros wants to use Cipras’s party to bring pressure on Germany. The SYRIZA coalition has for long time been famous for its anti-German rhetoric; and the speech of the SYRIZA delegation in the USA was full of severe criticism of Angela Merkel’s policy.

«Why is Soros funding such anti-capitalist instigators like Cipras with his tirades against Germany? No one talks aloud about this out of fear before the powerful billionaire. But one manager confidentially supposed that, «Soros wants to revenge against Germany.»

People close to family circles note that Soros has a «love-hate relationship to Germany. He has personal interests concerning development of events in Europe and Germany,» state German journalists.

However, some Greek analysts see in Soros’ interest in Greek left-wing radicals another hidden motive. SYRIZA has been actively collaborating for long time with nongovernmental organizations in Greece, funded by Soros. The coalition of left-wing radicals actively supports sexual, ethnic and religious minorities. Many call the policy of this party anti-national as its leaders deny the genocide of Greeks in Asia Minor and stand for territorial concessions for Greece’s neighbors. The SYRIZA coalition is a consistent opponent of preserving the Church’s influence on Greek society. It supports the removal of chaplains from the army, opposes the funding of priests’ salaries from the state budget, and demands full separation of the Church from the state.

(8) George Soros Opens Solidarity Center in Greece


by Ioanna Zikakou – Jan 21, 2014

The Guardian featured an article today about George Soros and the opening of his “Solidarity Center” in Thessaloniki, Greece, the first of many he plans to open in order to help Greeks who were hit the worst by the economic crisis.

According to the article Aliki Mouriki, a sociologist of the Greek National Center for Social Research said: “Greece, to a great degree, has become a failed state. It is unable to provide basic facilities for its citizens because of budget cuts. In the absence of public welfare, and with around one and a half million officially unemployed, growing numbers are looking for substitutes elsewhere.”

Last year, George Soros had offered Greek institutions 1 million dollars to buy heating oil, after mayors in different Greek municipalities requested help. “It had got to the point where some of the schools had not a drop of oil left. This month we got 20,000 tons from Soros and it has really helped. The government has now promised an extra four million euros but we have yet to see it,” said the mayor of Naoussa in Northern Greece.

George Soros has donated money for heating oil to approximately 190 Greek institutions such as orphanages, schools, nurseries and homes of the elderly and is planning to open “Solidarity Centers” around Greece.
The first one opened in Thessaloniki just a few days ago and is already filled with applications.

George Soros’ philanthropy has been the subject of a great controversy.
Parents’ associations all over Greece are refusing donations because they are suspicious of his motives. Yiannis Boutaris, mayor of Thessaloniki responded saying “Why Soros gives money to Thessaloniki or other Greek regions, or even to NGOs to help vulnerable groups, should not be the centre of attention. It is the fact that Greek tycoons, shipowners and those from the diaspora don’t follow his example.”

(9) SYRIZA leaderAlexis Tsipras hosted at Soros’ Brookings Institute in Washington


1. 17th February 2013, 12:24 PM #1

YouKnowWhatIMeanLike

Why Does George Soros Sponsors Alexis Tsipras?

Last month SYRIZA’s Alexis Tsipras was invited to the Washington based Brookings Institute, a controversial and private non-profit owned by George Soros, to give him a platform to address a wider public in the US. Tsipras also met with State Department officials Assistant Secretary of State Erik Rubin and Deputy Finance Minister Christopher Smart.

Seem like George Soros wants to get more down and dirty in the European debt crisis. he is playing the table now on both sides. what’s next funding for Paul Murphy and the Socialist Party in Ireland? George Soros is seriously twisted individual.

Last edited by YouKnowWhatIMeanLike; 17th February 2013 at 12:46 PM.

(10) Tsipras holds talks with State Department Officials


Tsipras Holds Talks With US State Department Officials On Greek EEZ

Socialize It Æ

What kind of deals is the leader of Greece’s main opposition party SYRIZA Alexis Tsipras making in Washington in regards to Greece’s EEZ?
No one knows, but the only thing one hopes is that these talks were aimed to benefit Greece, and not foreign interests (as some other progressive former leaders -mostly green socialists- have done in the past). Following his speech at the controversial (and Soros funded) Brookings Institute earlier this week, Alexis Tsipras also apparently held an extensive discussion on a series of issues concerning Greece and the wider region in a meeting at the State Department officials with officials such as the US Assistant Secretary of State, responsible for European affairs, Erik Rubin, the Deputy Finance Minister, responsible for Europe and Eurasia issues, Christopher Smart, as well as other American officials.

Athens reports quoting SYRIZA officials maintain that there were «points of agreement and disagreement», during the discussions and that a «substantive exchange» of views took place on matters relating to the Greek and European economy, Greek foreign policy and (Surprise Surprise) the Exclusive Economic Zone.

On his part, Tsipras outlined his positions on issues such as the spreading of violence in Greece, the ultra-right Golden Dawn party and anti-Semitism. Parallel to this he also presented his views on Greek-Turkish relations, the Cyprus issue and Greece FYROM differences.

The only thing we don’t know is what the «other side» outlined.

On Thursday Tsipras would meet with leading IMF officials in New York as well as leading officials in the Greek Omogeneia.

(11) US Trots look to SYRIZA victory


A new opening for the left in Greece

Greece is back in the international spotlight as the potential of new elections and a victory for the radical left comes into view. Alan Maass looks at what’s at stake.

December 18, 2014

Update: On December 29, the conservative government failed on a third try to get its presidential candidate elected by the required 180-vote supermajority of parliament, triggering early elections that are likely to come at the end of January.

GREECE’S COALITION government, led by pro-austerity parties, is facing a political crisis brought on by a parliamentary vote to choose the country’s president, which could lead to a general election in the first months of 2015. SYRIZA, the radical left-wing party committed to overturning austerity, is poised to win that general election and form a new government.

All eyes are turning back to Greece with the possibility that a left government elected next year would finally represent the mass of working people, in Greece and beyond, who reject the impoverishment and suffering inflicted by the demands of the so-called «Troika»–the European Union, European Central Bank and International Monetary Fund. […]

IF ELECTIONS are held early next year and SYRIZA gets the most votes, that isn’t the end of the matter.

The party would need support from a majority of the 300 members of parliament to form a government. Opinion polls give SYRIZA between 32 and 36 percent of the national vote–under Greece’s proportional representation system, this would translate into roughly the same share of seats in parliament. The party with the most votes in the general election gets a bonus of 50 seats, but even if that gives SYRIZA an outright majority, the question arises of which other parties would support a left government.

In forming a government that renounces austerity, SYRIZA ought to be able to count on support from the anti-capitalist ANTARSYA electoral alliance–and more importantly, the Communist Party (KKE), which currently holds 12 seats in parliament. But both have withheld support for a SYRIZA-led government, not to mention a common electoral front.

On the other hand, some forces within SYRIZA lean toward alliances with parties to SYRIZA’s right, including the Democratic Left–a group that left SYRIZA and initially was part of the post-2012 coalition government with New Democracy and PASOK. Among these voices in SYRIZA, there is support for the idea that any member of parliament who votes against Dimas for president this month should be considered a potential ally of a left government, and even a possible candidate of SYRIZA.

The left within SYRIZA rejects any such compromises, says Davanellos. It has won support inside the party for continued attempts to engage with the KKE and ANTARSYA as participants in a left government, despite their sectarian attitude thus far.

The left also insists that SYRIZA must not compromise on its commitment to renounce the Troika’s austerity measures and begin undoing them from the first day of taking power. […]

(12) If SYRIZA wins, it will face Bankers’ blackmail – UK
(Anarchist/Trot) Red Pepper


If SYRIZA wins the Greek election, what will happen next?

Lisa Mittendrein and Valentin Schwarz spoke to SYRIZA members to explore the possibilities for a government of the left

December 2014

With Greece facing a snap general election on 25 January 2015, there is the genuine prospect of a radical left government coming to power in an EU country. SYRIZA, a party born from a coalition of Eurocommunists, social movements and anti-globalisation activists, is riding high.

The general sentiment among SYRIZA officials and activists is that they will win the election and form the next government. The party won the European election in May 2014 and achieved some significant wins at the regional elections. It has been leading nationwide polls for months, scoring 29 per cent in late December 2014. The majority-friendly electoral law allows for an absolute majority at 35 to 40 per cent of the vote, depending on the number of parties passing the threshold.

Of course, victory is by no means assured. SYRIZA will most likely win the election but fall short of an absolute majority. Between now and polling day the party will be blasted by a tsunami of propaganda and fear-mongering. At the time of writing, it seems likely the party will have to form a coalition to get into government.

SYRIZA’s problem is that it there are no likely partners: The orthodox communist KKE, which campaigned with the slogan ‘Don’t trust SYRIZA’ in 2012, has ruled out any form of cooperation. The ostensibly social democratic Pasok is in a deep crisis, losing many of its voters to SYRIZA and thus attacking its rival fiercely. It is however facing the danger of a split between the factions of leader Evangelos Venizelos and his predecessor and prime minister Giorgos Papandreou. In general, the Greek party system is highly unstable and it is unclear which and how many parties will make it into the next parliament.

If SYRIZA does fall short of an absolute majority, EU elites might exert pressure on all non-SYRIZA parties – except probably the fascist Golden Dawn and the KKE – to form a so-called government of ‘national unity’
against SYRIZA. The near past provides a precedent for such interference. In November 2011, then-president of the EU commission Jose Manuel Barroso orchestrated the imposition of a technocratic government led by a central banker to enforce austerity in Greece, with the support of both traditional mainstream parties, Pasok and the conservative New Democracy. Nevertheless, SYRIZA activists remain optimistic – and they have a history of surpassing expectations.

If SYRIZA forms a government…

If SYRIZA succeeds in forming a government then it will face a huge number of challenges on the domestic and European level. At home, it will encounter fierce opposition from big business, the austerity parties and the Greek media. Greek economic elites might use the EU’s legal framework to work against SYRIZA. For example, bank owners could file lawsuits at the European Court of Justice against the restructuring of the banking sector.

For SYRIZA itself, being in government may strain the relationship between the party leadership and its supporters and change the dynamic within the party. SYRIZA will have to find a balance between its two roles – first, representing a credible alternative to the establishment, and second, bringing forward a project for government. Care will have to be taken not to damage the party’s links to the social movements, and it will need to extend its presence within society to build a bedrock of support to withstand the attacks.

Greece is particularly vulnerable to pressure from external, EU elites.
Instead of preventing a SYRIZA government through threats as they did in the Greek election of 2012 (when German finance minister Wolfgang Schäuble called SYRIZA ‘demagogues’ and French president François Hollande ‘warned’ Greeks that other countries would ‘want to end the presence of Greece in the Eurozone’ if the party won), many within SYRIZA expect their European adversaries to play a more patient game in 2015. ‘They won’t do us the favour to openly oppose us. This time, if they are hostile it would be a good thing for us,’ says Andreas Karitzis, a member of SYRIZA’s central committee.

European elites might instead choose to let SYRIZA come to power and then make it fail, either toppling the left government project as soon as possible with maximum pressure or attempting to corrupt the party.
The latter would ensure the continuation of the austerity agenda, but also prevent leftists and movements across Europe from rallying behind SYRIZA and Greece.

John Milios, professor of political economy and a SYRIZA MP, considers this plan to be more probable: ‘I think they will try to do with SYRIZA what they did with left parties in Italy, who were very left when in opposition and neoliberal when in government… That means that we need to be careful within the party. In Marxist terms, class struggles are everywhere, even inside the party. This is why we need workers to mobilise, to support the party and put forward proposals themselves.’

In the view of Karitzis, the European elites will rely on the austerity regime established in recent years through new institutions and contracts. ‘They will accept us, negotiate with us at the beginning.
They will say: “Let’s see what you can do. There are rules you cannot violate, there are agreements you should respect.” They are confident they created a situation since 2012 that no government can change.’

But SYRIZA will certainly try. One of the first actions of a SYRIZA government will be to demand a reduction of public debt in Greece and Europe through an international debt conference. European governments and institutions will probably enter negotiations without making any concessions. Karitzis says, ‘They are convinced that we will eventually compromise, that time is against us, so they won’t be too hostile in the beginning.’ Giorgos Chondros, director of SYRIZA’s department for environmental policy, expects negotiations to drag on for a while. ‘We will not only have to fight the Greek elites, but also the European ones. This makes our situation much more difficult. We’ll need the support of movements in the whole of Europe.’ John Milios anticipates ‘psychological warfare’ from EU elites and creditors.

Greece will most likely violate some of the provisions of the EU’s deficit rules. ‘There is no doubt that the numbers we see about Greek government accounts, the banks’ asset books, are all forged,’ Yanis Varoufakis, professor of economics and SYRIZA advisor, says. The true state of public finances will probably come to the surface soon after a SYRIZA government is instated.

Prepared for bankers’ blackmail

Party figures argue that for economic reasons the Eurozone cannot afford to kick Greece out. European elites could, however, exert pressure in other ways. They could trigger a bank run inside Greece. They could tarnish the image of Greece as a tourist destination. The European Central Bank (ECB) could stop returning profits from interest on Greek government bonds. Less structural funds for infrastructure projects like roads might be awarded to Greece – according to Varoufakis, the rules concerning these funds have been loosened in the past to support the current Greek government, meaning they could simply be applied more strictly to harm a SYRIZA government.

Investors in Greek government bonds have been reassured by ‘winks’ from Berlin and the ECB, suggesting that should Greece not pay, the debt would be covered. Varoufakis warns that ‘they might as well do the opposite to increase financial pressure on a left government.’ All of these measures would damage SYRIZA’s ability to deliver important promises to re-establish free access to healthcare, increase the lowest pensions and introduce rent subsidies.

Possibly the most serious strategy would be for the ECB to threaten to stop providing liquidity to Greek banks. Varoufakis describes this as a ‘nuclear weapon’ which could bring the Greek banking sector down almost immediately. It would be extreme, but not unthinkable: In December 2014, the ECB threatened to effectively cut off Greek banks unless the government complied with Troika wishes. Varoufakis is convinced that a SYRIZA government must be prepared for this form of blackmail if it is to last long enough to negotiate a new deal for Greece.

Despite all these challenges, there is still optimism among SYRIZA members. Although many consider it possible that their government could last only for a few weeks, they say their chances are better today than they would have been in 2012. They see fractures within the neoliberal bloc that they can try to exploit, like the ECB’s fear of deflation, the position of Italy’s prime minister Matteo Renzi, and the recent conflicts within the French government. By getting into government and implementing first measures, SYRIZA hopes to accelerate existing debates, especially within European social democracy and the trade unions.

‘The main idea is to support society’s self-confidence, to fight the idea that we are totally dependent on somebody else and that we cannot make our own plans as a people,’ says Alexandros Bistis, SYRIZA’s main campaign coordinator. For Andreas Karitzis, European societies are in danger of accepting that they are not free to decide on economic policy.
‘There are historic times where you have to fight for your values, like democracy, liberty, dignity,’ he says. ‘We should try to give hope to people.’

Lisa Mittendrein and Valentin Schwarz are activists with ATTAC Austria and are part of a solidarity campaign with the Greek left. This article is based on research for their report With Greece for Europe: Why we need to support the Greek left now, which can be downloaded free.


Peter Myers
381 Goodwood Rd
Childers Qld 4660
Australia

hawkshellas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)