Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Στον Αρειο Πάγο το θέμα των τριών κατηγορουμένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

Κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη αίτηση για άσκηση αναίρεσης κατά του υπ’ αριθμ. 999/2017 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται οι έξι εμπειρογνώμονες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση που αφορά και τρεις ξένους πρώην συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ η παραπομπή των οποίων σε δίκη οδήγησε ευρωπαίους υπουργούς όπως ο ισπανός Ντε Γκουίντος να απειλήσουν με μη καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.
Βασική αιτίαση αναφορικώς με την παραπομπή των εμπειρογνωμόνων είναι η παραγνώριση από το Συμβούλιο Εφετών της διάταξης του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου: “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Για δε την υποτιθέμενη υπεξαίρεση εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. προβλήθηκε το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., καταχωρήθηκε εμφανώς στις οικείες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ετέθη υπ’ όψιν του Υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, ελέγχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και πιστοποιήθηκε η ορθότητα της διακράτησής του από το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)