Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Η Ελλάδα μπλοκάρει δήλωση της ΕΕ στον ΟΗΕ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Των Robin Emmott και Angeliki Koutantou

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν

Η Ελλάδα έχει μπλοκάρει μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επικρίνει τις επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας, μια απόφαση, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, που υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστολής του Πεκίνου, σε ακτιβιστές και αντιφρονούντες.
Η ΕΕ, η οποία επιδιώκει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και να τερματίσει τη θανατική ποινή σε όλο τον κόσμο, έπρεπε να κάνει την δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, αλλά απέτυχε να κερδίσει την απαραίτητη συμφωνία και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Σηματοδότησε την πρώτη φορά που η ΕΕ δεν κατάφερε να προβεί στη δήλωσή της στο ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και το Human Rights Watch.

Ένας αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Αθήνα μπλοκάρει τη δήλωση, λέγοντας ότι είναι «μη εποικοδομητική κριτική στην Κίνα» και είπε ότι οι ξεχωριστές συνομιλίες της ΕΕ με την Κίνα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μια καλύτερη οδός για διάλογο.

Ένας υπάλληλος της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι η δήλωση είχε αποκλειστεί.

Παρουσιαζόμενη τρεις φορές το χρόνο, η δήλωση δίνει στην ΕΕ ένα μέσο να αναδείξει καταχρήσεις από κράτη σε όλο τον κόσμο, σε θέματα που άλλες χώρες δεν επιθυμούν να θέσουν.

Το αδιέξοδο αποτελεί το τελευταίο πλήγμα για τα διαπιστευτήρια της ΕΕ ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες και θέτει ερωτήματα σχετικά με την οικονομικά ισχυρή «μαλακή δύναμη» της ΕΕ, η οποία στηρίζεται στις εμπνεόμενες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, εκτοπίζοντας τη θανατική ποινή και υποστηρίζοντας τις ελευθερίες του τύπου.

Υπογραμμίζει επίσης τους περίεργους δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα, τον δεύτερό της μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν το Πεκίνο ως σύμμαχο του αμερικανικού προέδρου Donald Trump στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος και του προστατευτισμού του εμπορίου. Όμως, καθώς οι επιχειρηματικοί δεσμοί μεγαλώνουν, η ένωση αγωνίζεται να μιλήσει ενάντια σε μια καταστολή της κινεζικής κυβέρνησης, στους δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους ακτιβιστές από το 2015.

Η COSCO Shipping της Κίνας, ιδιοκτήτρια του τέταρτου μεγαλύτερου στόλου εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, πήρε 51 τοις εκατό στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας πέρυσι.

Η Ουγγαρία, ένας άλλος μεγάλος αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων, έχει επανειλημμένα εμποδίσει τις δηλώσεις της ΕΕ που επικρίνουν τις επιδόσεις στα δικαιώματα της Κίνας, υπό τον κομμουνιστή πρόεδρο Xi Jinping, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του, για το γεγονός ότι η απόφαση της Ελλάδας να εμποδίσει τη δήλωση ήρθε την ίδια στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια, στο πλαίσιο της επείγουσας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

"Ήταν τουλάχιστον άτιμο", είπε ο διπλωμάτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)