Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Food Days / Ημέρες Γεύσης: Το πρώτο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Αθηνών, ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό εγχείρημα, 7 έως 10 Δεκεμβρίου 2012 στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας

Τρεις μόλις βδομάδες πριν από τα φετινά Χριστούγεννα καταναλωτές και επαγγελματίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρωτόγνωρο «Φεστιβάλ Γεύσης» που θα τους δώσει πρακτικές (και οικονομικές) ιδέες και λύσεις για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.
Μπορεί η οικονομική κρίση να διανύει αισίως το πέμπτο έτος της ηλικίας της, η ζωή όμως συνεχίζεται: Το επίπεδο της εστίασης στην Ελλάδα αναβαθμίστηκε σημαντικά, η εκπαίδευση νέων ανθρώπων στην γαστρονομία μας χάρισε δεκάδες αξιόλογους και δημιουργικούς Αρχιμάγειρες – οι περισσότεροι από τους οποίους στρέφονται με φαντασία και πληθωρικό ταλέντο στις ρίζες μας: την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα!

Στις μέρες μας ολοένα και περισσότεροι, από τον πιο απλό επαγγελματία της μικρότερης ταβέρνας μέχρι και τον μέσο Έλληνα καταναλωτή, ασχολούνται πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερο κέφι και μεράκι με την γεύση. Οι συνεχώς και περισσότερες εκπομπές  μαγειρικής στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, οι ραδιοφωνικές εκπομπές, τα αμέτρητα έντυπα που ασχολούνται με την γαστρονομία ακόμα και εξειδικευμένες ιστοσελίδες (όπως το www.fnl-guide.com) μας δίνουν το σημερινό στίγμα του ευρύτερου ενδιαφέροντος για την γαστρονομία σε σχέση με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν.
Στο εξωτερικό, ανάλογες εκθέσεις ή Φεστιβάλ αποτελούν πετυχημένους θεσμούς παγκόσμιας εμβέλειας: Στην Γαλλία τα διάφορα Salons deGastronomie, στην Ιταλία το Salone del Gusto, στην Αμερική τα Gourmet Food Show – μόνο το (winterFancy Show συγκεντρώνει κάθε χρόνο 80.000 είδη τροφίμων από ολόκληρο τον κόσμο και 1.300 εκθέτες από τουλάχιστον 35 χώρες! 


Σύμφωνα με τον Ντίνο Στεργίδη, δημιουργό της Vinetum που οργανώνει με επιτυχία πλήθος εκδηλώσεων κυρίως για το κρασί, όπως τοΟινόραμα (η κορυφαία επαγγελματική έκθεση για κρασί, αποστάγματα & επαγγελματικό εξοπλισμό) ή τα Διονύσια (η κορυφαία καταναλωτική έκθεση για το κρασί),  «Μια εκδήλωση που θα ήταν αδιανόητη πριν από 10 ή 15 χρόνια είναι σήμερα επιβεβλημένη, γιατί υπάρχει η ανάγκη η προσφορά να συναντήσει τη ζήτηση, σε επίπεδο προϊόντος, αλλά και σε επίπεδο γνώσης. Εν ολίγοις έχει έρθει η ώρα να γίνει και στην Ελλάδα μια εκδήλωση ανάλογη των αντίστοιχων μεγάλων εκδηλώσεων του εξωτερικού».
Η Vinetum οργανώνει το «1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Αθηνών - Food Days/Ημέρες Γεύσης» στοχεύοντας σε κάτι τελείως διαφορετικό από μια συνηθισμένη έκθεση τροφίμων ή μαζικής εστίασης.  Η κάτοψη του φεστιβάλ / έκθεσης στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας (7.000 τ. μ. με δεκάδες αίθουσες) θυμίζει το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας όπου οι επισκέπτες θα περιπλανώνται σαν κυνηγοί γεύσεων για να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της ελληνικής παραγωγής από τις εκατοντάδες μικρές μονάδες παραγωγής και τυποποίησης τροφίμων από ολόκληρη την Ελλάδα και (φυσικά) ποικιλία επιλεγμένων γεύσεων από άλλες χώρες του κόσμου.


Η φιλόδοξη και πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια υποστηρίζεται από δεκάδες καταξιωμένους αλλά και νέους Αρχιμάγειρες καθώς και από καταξιωμένους γευσιγνώστες πολλοί από τους οποίους θα συμμετέχουν στις διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις όπως είναι τα εργαστήρια γεύσης, τα σεμινάρια, οι επιδείξεις μαγειρικής, οι διάφορες ομιλίες – όλα ανεξαιρέτως προγραμματίζονται με ιδιαίτερη επιμέλεια και μεγάλη προσοχή ώστε η εκδήλωση αυτή να μετατραπεί σε θεσμό από την πρώτη κιόλας εφαρμογή της.
Η πρόσβαση στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας (μια από τις 5 ξεχωριστές εγκαταστάσεις που έγιναν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού – Τηλέφωνο 210 925 0010) γίνεται από την Λεωφόρο Ποσειδώνος. Στο χώρο των εγκαταστάσεων φθάνει και το τραμ ενώ υπάρχει άπλετος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.


Στην τετραήμερη εκδήλωση που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, η τελευταία ημέρα (Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012) θα είναι αφιερωμένη στους επαγγελματίες του χώρου. Για το κοινό θα υπάρχει Γενική Είσοδος (της τάξεως των 5 μόνο Ευρώ), ενώ για τους επαγγελματίες θα ισχύσουν προσκλήσεις με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρωτόγνωρο στην οργάνωση και στον τύπο αυτό «Φεστιβάλ Γεύσης» που θα γίνει στην Αθήνα, παρέχονται από εταιρεία Vinetum στο τηλέφωνο  210 766 0560.
Εμείς πάντως ένα πράγμα θεωρούμε βέβαιο: Λάτρεις της γαστρονομίας και επαγγελματίες της εστίασης εξασφαλίζουν ένα νέο, μοναδικό «στέκι» που σίγουρα θα αγαπήσουν!
Λεωνίδας Κουμάκης*
4 Σεπτεμβρίου 2012


Προσέχετε τα  ΥΓΡΑ ΠΙΑΤΩΝ  & τα  ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ  που αγοράζετε!
ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ & ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΑΣ!

…. και μην ξεχνάτε:
 

http://www.casss.gr/
(Εστάλη από τον κύριο Λεωνίδα Κουμάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)