Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Αναπάντητα ερωτήματα για τις νέες ακαδημαϊκές ταυτότητες

Στις 14 Σεπτεμβρίου είχαμε ενημερώσει τους αναγνώστες για την επικείμενη έκδοση των νέων ακαδημαϊκών ταυτοτήτων. Δέκα μέρες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική υπηρεσία. Την ίδια ημέρα απεστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας το παρακάτω κείμενο διαμαρτυρίας:

Με αφορμή την έκδοση της νέας ακαδημαϊκής ταυτότητας, θα ήθελα να σας υποβάλω τις παρακάτω ερωτήσεις και παρατηρήσεις, παρακαλώντας θερμά να τύχουν της δέουσας προσοχής και να δοθούν σύντομα απαντήσεις:
- Πέρσι, στα φοιτητικά πάσο που εκδόθηκαν, υπήρχε για πρώτη φορά barcode, με τη δικαιολογία ότι έτσι μπορούν να πωλούνται από τα καταστήματα. Φέτος, οι ακαδημαϊκές ταυτότητες μπορεί να μην πωλούνται, αλλά το barcode παρέμεινε. Για ποιο λόγο; Είναι οι άνθρωποι εμπορεύματα προς πώληση; Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία μου για την επιλογή σας αυτή, καθότι θεωρώ ότι θίγει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά μου.
- Χαίρομαι που τα Υπουργεία έχουν τη διάθεση να κινητοποιήσουν την κοινωνία στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων. Θα μπορούσε, όμως, να ενημερώνονται και να ερωτώνται οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης και ανεξάρτητα από αυτήν. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έπρεπε να συμπεριληφθεί στην αίτηση ούτε γιατί θα έπρεπε να αναγράφεται στις ταυτότητες. Γνωρίζω ότι είναι προαιρετικό. Αλλά δε σας ρωτώ αυτό. Σας ρωτώ, όμως: τι άλλαξε ξαφνικά και συμπεριελήφθησαν τα συγκριμένα πεδία στις ταυτότητες; Και, κυρίως, σε ποια νομική βάση εδράζεται η απόφασή σας αυτή, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν αναφερόταν ούτε στο υπ’ αριθμόν Φ5/88995/Β3/2-8-2012 έγγραφό σας και στο συνημμένο σε αυτό δείγμα ταυτότητας ούτε, πολύ περισσότερο, στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για το σχετικό έργο;
-Στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται πως: «Ειδικά σε περίπτωση που ο υποψήφιος ανάδοχος επιλέξει να πραγματοποιήσει κάποιο/α στάδιο/α παραγωγής των ακαδημαϊκών ταυτοτήτων σε χώρα εκτός Ελλάδας,  υποχρεούται να εφαρμόζει τις διατάξεις του  Νόμου 2472/1997 (προσωπικά δεδομένα), με τις τροποποιήσεις που ισχύουν σήμερα». Επιπλέον, στους Όρους και Προϋποθέσεις Συμμετοχής στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας αναφέρεται πως: «H ΕΔΕΤ Α.Ε. λαμβάνει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και κάθε άλλη μορφή αθέμιτης επεξεργασίας, δεν εγγυάται όμως σε καμία περίπτωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί». Επειδή δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους ελέγχους ενός κράτους που μόνο στα λόγια κάνει ελέγχους και δεκαετίες τώρα δεν αντιδρά ούτε σε πολύ χειρότερα περιστατικά εμπορίας προσωπικών δεδομένων, σας ρωτώ ευθέως: μπορείτε να αναλάβετε προσωπικά, εγγράφως και ενυπόγραφα την ευθύνη απέναντι σε όλους τους φοιτητές ότι τα προσωπικά τους δεδομένα δε θα παραχωρηθούν και δε θα πωληθούν από τον ανάδοχο σε τρίτους για σκοπούς άσχετους με την έκδοση της ταυτότητας; Ή η λογική σας είναι ότι αν συμβεί κάτι, ας τρέξουν τα κορόιδα να βρουν το δίκιο τους στη δικαιοσύνη;
-Για ποιο λόγο δε συμπεριλαμβάνονται ως σημεία διανομής οι γραμματείες των τμημάτων στα οποία είναι εγγεγραμμένοι οι φοιτητές; Για ποιο λόγο αναγκάζετε τους φοιτητές να μπαίνουν σε εμπορικά καταστήματα και να γίνονται χωρίς τη θέλησή τους δέκτες προωθητικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης;  Γνωρίζετε ότι με την απόφασή σας αυτή δημιουργείται για άλλη μια φορά η αίσθηση στην κοινωνία ότι υπάρχουν ενδείξεις συναλλαγής μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτών για εξυπηρέτηση σκοπών άσχετων με το δημόσιο συμφέρον;

Στα παραπάνω ερωτήματα δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμία απάντηση. Θα ήθελα εδώ να υπενθυμίσω ότι το έργο είναι συνχρηματοδοτούμενο. Δηλαδή, καθοδηγείται (ή και επιβάλλεται) από τις ευρωπαϊκές πολιτικές μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά, συγχρόνως, ένα μέρος των δαπανών καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με κωδικό 2010ΣΕ01380013 (Προκήρυξη διαγωνισμού, 4029/ΠΤ/24.05.2012, σελ. 6). Σε μια εποχή που, με τις επιταγές της τρόικας, τα κονδύλια για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνεχώς μειώνονται, είναι προφανές ότι οι διοικούντες θα πρέπει να λογοδοτούν για τον τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης των σχετικών κονδυλίων, ακόμα και αν πρόκειται για το τελευταίο Ευρώ. Κατά την άποψή μας, η χρησιμοποίηση των κονδυλίων αυτών για την προώθηση των συμφερόντων μιας συγκεκριμένης επιχείρησης δεν αποτελεί χρηστή και ωφέλιμη για τον τόπο διαχείριση. Πολλώ δε μάλλον όταν με τη συγκεκριμένη δράση προωθείται η ισοπέδωση της προσωπικότητας και όταν δεν διασφαλίζεται η προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Φίλε/η αναγνώστη/τρια,
η άποψή μας είναι ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου για την ακαδημαϊκή ταυτότητα δεν πρέπει να μείνουν χωρίς έστω να υπάρξει κάποια διαμαρτυρία. Εκτιμούμε ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι διοικούντες ότι υπάρχουν πολίτες που βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις. Εάν συμμερίζεσαι οποιονδήποτε από τους παραπάνω προβληματισμούς, μπορείς και εσύ να εκφράσεις κόσμια τη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία σου στη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου (στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου foitmer@minedu.gov.gr ή στα τηλέφωνα 2103443465 και 2103442312).

(Εστάλη από την φίλη μας Ανδριάννα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)