Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Deutsche Welle: Το "ίντερνετ των πραγμάτων"

Έτσι λέγεται η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο του διαδικτύου, η οποία προβλέπει ηλεκτρονική σήμανση κάθε είδους αντικειμένων. Προσδοκίες ανάπτυξης για την οικονομία, αλλά και ανησυχία για παραβίαση δεδομένων.
Το τελευταίο τεχνολογικό σκαλοπάτι στο χώρο του διαδικτύου φιλοδοξεί να δώσει μία ηλεκτρονική ταυτότητα σε κάθε είδους αντικείμενα, ώστε να τα συνδέσει μεταξύ τους και να τα κάνει αναγνωρίσιμα και ανιχνεύσιμα δια του ίντερνετ μέσα σε προσβάσιμες βάσεις δεδομένων.

Στο τελευταίο εθνικό συνέδριο για την τεχνολογία της πληροφορίας στο Μόναχο της Γερμανίας η καγκελάριος Μέρκελ εκφράστηκε θετικότατα για την νέα τεχνολογία θεωρώντας την ως μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για τις γερμανικές επιχειρήσεις. «Σημείο τομής μεταξύ της ισχυρής πραγματικής οικονομίας και των διαδικτυακών εφαρμογών», χαρακτήρισε το ίντερνετ των πραγμάτων η Γερμανίδα καγκελάριος.


"Έξυπνα" αντικείμενα

Τον όρο ‘ίντερνετ των πραγμάτων’ εισήγαγε το 1999 ο Βρετανός πρωτοπόρος της τεχνολογικής έρευνας Κέβιν Άστον. Μέχρι στιγμής η παροχή πληροφοριών στο διαδίκτυο ήταν άμεσα εξαρτημένη από τους ανθρώπους. Ο Άστον οραματίστηκε την αυτόνομη, αυτοματοποιημένη παροχή της πληροφορίας από τα ίδια τα αντικείμενα καθιστώντας περιττή την ανθρώπινη παρέμβαση.


Λειτουργικό κλειδί της νέας εφαρμογής είναι η χρήση ηλεκτρονικών τσιπ που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ραδιοσυχνικής αναγνώρισης (RFID). Αυτά τα τσιπ, που πλέον παράγονται μαζικά και με χαμηλό κόστος, έχουν τη δική τους ηλεκτρονική ταυτότητα και ενσωματώνονται σε αντικείμενα. Έτσι καθίσταται εφικτή η επικοινωνία με αυτά, ο εντοπισμός τους και αυτοματοποιήσεις στη λειτουργία τους.

Έτσι τα αντικείμενα που είναι εφοδιασμένα με τη νέα τεχνολογία αποκτούν ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης. Παραδείγματα τέτοιων αντικειμένων είναι το ‘έξυπνο’ σπίτι, το οποίο μέσω ανιχνευτών αντιλαμβάνεται την παρουσία των ανθρώπων στους χώρους του ρυθμίζοντας κατάλληλα τη θερμοκρασία σε αυτούς.

Πασίγνωστα είναι πλέον και τα λεγόμενα ‘έξυπνα’ κινητά τηλέφωνα που καθιστούν εφικτή την πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορίες. Παράδειγμα από το… μέλλον είναι οι ‘έξυπνες’ πόλεις. Σε αυτές θα γίνει εφικτή μέσω αυτής της τεχνολογίας η άμεση απόκτηση και ανάλυση πληροφοριών, οι οποίες θα συμβάλλουν λ.χ. στη ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους ή στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Φόβος παραβιάσεων της ιδιωτικής σφαίρας

Το όραμα του επιχειρηματικού κόσμου, εξελίσσεται σε εφιάλτη των οργανώσεων προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ανησυχία προκαλεί μεταξύ άλλων ένα ‘έξυπνο’ δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο αξιοποιεί πληροφορίες για τη ρύθμιση της παροχής ρεύματος σε περίπτωση βλάβης ή έλλειψης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο ήλιος και ο αέρας. Σε αυτό το σύστημα αποθηκεύονται πληροφορίες για την ποσότητα και τις ώρες χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα σπίτι, άρα και για τις κινήσεις των ενοίκων. Ο Αντρέας Κιρς από τη μη κυβερνητική οργάνωση European Digital Rights θεωρεί αναγκαίο οι νέες τεχνολογίες να σχεδιάζονται έτσι ώστε να μη θίγουν τα προσωπικά δεδομένα.

Matthias von Hein / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

ΠΗΓΗ


Το είδαμε: http://id-ont.blogspot.com/2011/12/deutsche-welle.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)