Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αναφορά κόλαφος από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα για την Τουρκία



Η Τουρκία στην κατάταξη του ¨Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας Τύπου¨ υποχώρησε ακόμη 10 θέσεις και πήγε στην 148η θέση. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα αναφέρουν πως ¨ Οι πρωτοφανούς ύψους συλλήψεις, οι υποκλοπές των σταθερών τηλεφώνων και η περιφρόνηση στο απόρρητο των πηγών των δημοσιογράφων βοήθησαν στην δημιουργία ενός κλίματος απειλών για τους δημοσιογράφους.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν τον ¨Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας Τύπου 2011-2012¨. Ο τύπος της Τουρκίας βρίσκεται στην 148η θέση από το σύνολο των 179 χωρών. Η προηγούμενη θέση της Τουρκίας στον Δείκτη ήταν η 138η. Στην αναφορά που έχει επικεφαλίδα ¨Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες απέχουν πολύ πίσω από την υπόλοιπη ήπειρο¨ αναφέρονται τα εξής :

¨Ο δείκτης εντόπισε την απόκλιση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών από τις υπόλοιπες της ηπείρου. Η καταστολή των διαμαρτυριών μετά την επανεκλογή του Λουκασένκο στην Ρωσία προκάλεσε την πτώση κατά 14 θέσεις και έφερε τη χώρα στην 168η θέση. Σε μια εποχή που η ίδια προβάλλεται ως μοντέλο για την περιοχή η Τουρκία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω χάνοντας 10 θέσεις (148η). Μακριά από τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, το δικαστικό σύστημα άρχισε ένα κύμα συλλήψεων άνευ προηγουμένου από την εποχή των στρατιωτικών δικτατοριών και μετά.¨

¨Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΥΡΝΑ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ¨

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα αναφερόμενη στο θέμα της διαφορετικότητας στα ΜΜΕ στην Τουρκία κάνει λόγο για δραματική αύξηση στις ¨δικαστικές ενοχλήσεις¨ κατά το έτος 2011, και αναφέρει τα εξής : |Με αφορμή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ντουζίνες από δημοσιογράφους –ιδιαίτερα σε σχέση με την συνωμοσία Εργκενέκον και το λεγόμενο πολιτικό φορέα του ΠΚΚ το KCK- στάλθηκαν δίχως δίκη στις φυλακές. Οι πρωτοφανούς ύψους συλλήψεις, οι υποκλοπές των σταθερών τηλεφώνων και η περιφρόνηση στο απόρρητο των πηγών των δημοσιογράφων βοήθησαν στην δημιουργία ενός κλίματος απειλών για τους δημοσιογράφους¨

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

……………..

Την καλύτερη θέση στον Δείκτη έχουν η Φινλανδία και η Νορβηγία. Τις δύο αυτές χώρες ακολουθούνε οι Εσθονία, Ολλανδία, Αυστρία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Πράσινο Ακρωτήρι και Καναδάς.

………………..

Στον δείκτη μετά την Τουρκία και ¨πηγαίνοντας προς το χειρότερο¨ η σειρά έχει ως εξής : Μεξικό, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Καζακιστάν Λιβύη, Ρουάντα, Ουζμπεκιστάν, Σαουδική Αραβία, Ακτή Ελεφαντοστού, Τζιμπουτί, Εκουαδόρ, Αζεμπαϊτζαν, Σρι Λάνκα, Σομαλία, Λάος, Αίγυπτος, Λευκορωσία, Βιρμανία, Σουδάν, Υεμένη, Βιετνάμ, Μπαχρέιν, Κίνα, Ιράν, Συρία, Τουρκμενιστάν, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία.

……………..

Εφ. Ραντικάλ 25-1-2012

Σχόλιο : Η Ελλάδα βρίσκεται στην 70η θέση. Το δημοσίευμα το αφιερώνουμε στους ταϊσμένους από το τουρκικό προξενείο δημοσιογράφους που διαμαρτύρονται για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.


Τουρκικά νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)