Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΙΓΛΙΑ

49 χρόνια αργότερα συνάντησε το παλιό του όνομα
Ο δήμος Ζεϊτίνμπαγί της περιοχλης Μουδανιών της Προύσας 49 χρόνια αργότερα έγινε ξανά Τρίγλια. Η αλλαγή του ονόματος εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Η Τρίγλια κατά την διάρκεια 1920-1922 που η Προύσα και η περιοχή της ήταν υπό κατοχή, την επισκέφτηκε ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος, και σώθηκε από την κατοχή με τον ερχομό του τουρκικού στρατού στις 13-9-1922.
Μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τμήμα των Ρωμιών που ζούσαν στην περιοχή μετανάστευσαν μόνοι τους, και ένα τμήμα στάλθηκε στην Ελλάδα αργότερα με την ¨συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών¨.
Μετά την μετανάστευση των Ρωμιών, πρόσφυγες που ήρθαν από Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Στρούμνιτσα, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Τικβές, Καρατζάοβαλί και από Βουλγαρία εγκαταστάθηκαν στα Τρίγλια, το όνομα της οποίας άλλαξε στα 1963
Ο δήμος Ζεϊτίνμπαγί επί μακρόν προσπαθούσε να αλλάξει το όνομα του πάλι σε Τρίγλια. Πέρσι η απόφαση που είχε ληφθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο δήμαρχος –μέλος του ΑΚΠ- Αλή Τουράν δήλωσε πως η απόφαση έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά και από την δημαρχία και από την περιοχή.
Η ανάληψη του ονόματος Τρίγλια θα τραβήξει τουρίστες από τους Ρωμιούς που μετανάστευσαν από την περιοχή. Τους καλοκαιρινούς μήνες έρχεται τουριστικό ρεύμα από Έλληνες τουρίστες, ενώ την περιοχή επισκέφτηκε κάποιες φορές και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος.
……………………..
Εφ. Χουριέτ 25-1-2012


σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Πολύ περίεργο ένας δήμος να αλλάζει το όνομά του για τουριστικούς λόγους, με ομοφωνία του δημοτικού συμβουλίου και επικύρωση από το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών.
Η αλλαγή του ονόματος μπορεί να υποδηλώνει άμεση ανάγκη για τουριστικό ρεύμα - δηλαδή ανάγκη για χρήμα - ή και οτιδήποτε άλλο που εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε με το μυαλό μας. Ή μπορεί και να μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)