Έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος έχει στραφεί στο διαδικτυακό ραδιόφωνο είτε ως παραγωγοί είτε ως ακροατές. Οι λόγοι, πάρα πολλοί.
Ο κυριότερος λόγος είναι ότι το ιντερνετ έχει μπει για τα καλά στη ζωή του μέσου ανθρώπου, δεδομένου του ότι σχεδόν όλα πλέον γίνονται μέσω ενός υπολογιστή. Η χρήση του υπολογιστή πια είναι τόσο εμφανής που σε κάποιες ανεπτυγμένες χώρες (π.χ. Ιαπωνία) τα σχολικά μαθήματα γίνονται μέσω αυτού! Επιπλέον το ιντερνετ έχει αποδείξει ότι
μπορεί να ψυχαγωγήσει τους ανθρώπους πολύ εύκολα μέσω κάποιων μουσικών sites ή εξειδικευμένων sites διασκέδασης και να ενημερώσει άμεσα για την επικαιρότητα. Με λίγα λόγια είναι μια καλή λύση στα χέρια του ανθρώπου για να καλύψει πολλές από τις επιθυμίες του.Το ραδιόφωνο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη μαζική χρήση του ιντερνετ. Τα τελευταία χρόνια δεν θέλει και πολύ ιδιαίτερο κόπο να φτιάξει κανείς έναν ιντερνετικό σταθμό ή να κάνει τις δικές του εκπομπές, καθώς ο τρόπος είναι απλός και οι γνώσεις που απαιτούνται είναι γνώσεις ενός μέτριου χρήστη υπολογιστή. Έτσι πριν από κάποια χρόνια οργανώθηκαν κάποια web radios που σταδιακά άρχισαν να ανεβαίνουν εξαιτίας της συνεχούς χρήσης του ιντερνετ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων φάνηκε να τα στηρίζει και να τα αγαπά τελικά. Η αλήθεια είναι ότι οι ακροατές είχαν απογοητευτεί πια από τα fm εξαιτίας της κακής ποιότητας κάποιων εκπομπών και της κλασσικής εμπορικής μουσικής που είχαν ορισμένοι σταθμοί. Έτσι προσέφυγαν στο γνωστό “καταφύγιό” τους, το ιντερνετ που για ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι μπορεί να τους προσφέρει πράγματα που αναζητούν!
Όσο αφορά την πλευρά των παραγωγών και των ιδιοκτητών, το διαδικτυακό ραδιόφωνο τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και να παίξουν τη μουσική που επιθυμούν, δυνατότητα που δύσκολα θα έβρισκαν στα κανονικά fm. Άλλωστε, μπορεί στο μέλλον να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για αυτούς, όπως το να κάνουν επαγγελματικά συμβόλαια ή να διαπιστώσουν ότι έχουν ταλέντο στον τομέα του ραδιοφώνου, με αποτέλεσμα να ψάχνονται περισσότερο και ταυτόχρονα να βελτιώνονται.
Μπορεί να πει κάποιος ότι τα ιντερνετικά ραδιόφωνα έχουν αντικαταστήσει τα πειρατικά ραδιόφωνα της εποχής κυρίως του ’70 και του ’80 όπου και σε αυτά ο καθένας μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα, κάνοντας το χόμπι του και ίσως στην πορεία του χρόνου το επάγγελμά του, με την αξιοσημείωτη όμως διαφορά ότι τα περισσότερα τουλάχιστον διαδικτυακά ραδιόφωνα έχουν κατοχυρωθεί νόμιμα. Βέβαια τα web radios έχουν και τα αρνητικά τους, με κυριότερα τα προβλήματα του ήχου που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιες εκπομπές και ίσως την έλλειψη ποιότητας που μπορεί να έχουν μερικές από αυτές.
Εν κατακλείδι έχει παρατηρηθεί ότι τα web radios έχουν αναπτυχθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε χώρες όπως στη Γερμανία η αύξηση των web radios έφτασε από το 2009 μέχρι το 2010 στο 800% ενώ στην Αμερική το 1/5 των ακροατών ραδιοφώνου μέσα σε αυτοκίνητο προτιμούν αποκλειστικά το διαδικτυακό ραδιόφωνο. Εικάζεται, ότι η ανάπτυξη των ιντερνετικών ραδιοφώνων θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη, με την απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω και της κινητής τηλεφωνίας.
ΠΗΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)