Τρία χρόνια έχει να πατήσει το πόδι του σε βενζινάδικο και 16 χρόνια να του έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και φυσικά ούτε τώρα του ήρθε το χαράτσι!
Ο 50χρονος ερασιτέχνης ερευνητής Μιχάλης Καλογεράκης, ένθερμος οπαδός της πράσινης ενέργειας έχει εγκαταστήσει στο σπίτι του στις Γούρνες Ηρακλείου τη δική του «ΔΕΗ», το δικό του παρασκευαστήριο καυσίμου, αλλά και τους δικούς του αυτοσχέδιους... αντιδραστήρες, όπου προχωρεί σε διάσπαση υδρογόνου και οξυγόνου.
Ο Μιχάλης Καλογεράκης, ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, έχει καταφέρει επί χρόνια να έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία στο σπίτι του με τη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, στην αποθήκη του σπιτιού του παράγει το οικολογικό καύσιμο από ζαχαροκάλαμο και σάπια φρούτα, το οποίο, σε συνδυασμό με μια μικρή μετατροπή στον κινητήρα της μηχανής του, του έχει δώσει μέχρι σήμερα πάνω από 25.000 δωρεάν χιλιόμετρα.
«Έχω μετατρέψει την αναλογία καυσίμου - αέρα. Η βενζίνη θέλει περισσότερο οξυγόνο για να αναφλεγεί, ενώ το αλκοόλ πολύ λιγότερο», δηλώνει στο «Έθνος» ο ερασιτέχνης ερευνητής προσθέτοντας ότι η πατέντα του βασίζεται στην επεξεργασία του οινοπνεύματος από τα σάπια φρούτα και τη ζάχαρη και στη μετατροπή που έχει κάνει ο ίδιος στον κινητήρα της μοτοσικλέτας του. Το τελικό μείγμα, λέει, είναι σαν μια πολύ δυνατή ρακή, 75 βαθμών, και αν κάποιος το αραιώσει μπορεί να το πιει χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η παραγωγή, όπως αναφέρει, γίνεται «από χαλασμένα φρούτα που έχουν ζάχαρη ή και από ζαχαροκάλαμα τα οποία χρησιμοποιώ. Λιώνουμε τα προϊόντα και βάζουμε λίγη μαγιά μαγειρικής και νερό. Μέσα σε λίγα 24ωρα έχουμε έτοιμο καύσιμο για απόσταξη αλλά χρειάζεται να ρίξουμε ακόμα και μαγειρική σόδα, η οποία διαλύει τα οξέα που είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, επικίνδυνα όμως για τα μέταλλα. Στη συνέχεια ακολουθεί η απόσταξη, η οποία γίνεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν καίμε δηλαδή καύσιμο, αλλά απλώς χρησιμοποιούμε το περίσσευμα από τα φωτοβολταϊκά».
Καθημερινά, το σύστημα του 50χρονου μπορεί να παράγει πάνω από 10 λίτρα καυσίμου, ενώ έγινε γνωστό ότι τα ίδια καύσιμα μπορεί, πέρα από το μηχανάκι, να χρησιμοποιηθούν και για τα αυτοκίνητα αρκεί να γίνει η σχετική μετατροπή του κινητήρα τους. «Εχω κάνει πείραμα τροποποιώντας κινητήρα εσωτερικής καύσης, το οποίο πέτυχε, αλλά δεν έχω τα χρήματα να το χρησιμοποιήσω σε αυτοκίνητο», τονίζει.
Ο κ. Καλογεράκης έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στην αποθήκη του σπιτιού του τους δικούς του αυτοσχέδιους αντιδραστήρες, μέσω των οποίων το νερό παράγει ρεύμα και θέρμανση.
«Όταν έχεις ήλιο, νερό, αέρα, έχεις τα πάντα. Η χώρα μας έχει απλόχερα από τον Θεό όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και θα πρέπει οι πολιτικοί μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που βρίσκεται η χώρα μας, να δώσουν κίνητρα και κατευθύνσεις για την πράσινη ενέργεια ώστε να πάμε μπροστά», σημειώνει και προειδοποιεί ότι «πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα που το νερό θα αντικαταστήσει τα κλασικά υγρά και ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν τον πλανήτη».
Εξηγεί, μάλιστα, πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. «Ξεκινάμε με την κατασκευή ενός πολύ αποδοτικού αντιδραστήρα από ανοξείδωτο χάλυβα που θα διασπάσει το νερό στα συστατικά του. Όταν λέμε ''αποδοτικό'' σημαίνει ότι αποδίδει με μία κιλοβατώρα 200 λίτρα αερίου καυσίμου. Το υδρογόνο και το οξυγόνο αποθηκεύονται σε μια δεξαμενή.
Από τη δεξαμενή μέσω διαφόρων συστημάτων ασφαλείας μπορεί να καταλήξει σε ένα καυστήρα για θέρμανση, σε μια κουζίνα ή σε ένα αυτοκίνητο. Η ενέργεια που χρειάζεται ο αντιδραστήρας για να διασπάσει το νερό δίδεται από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτρια.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την απόλυτη σταθεροποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας». Ο Μ. Καλογεράκης κινεί το μηχανάκι του με καύσιμο που παράγει από ζάχαρη, ζαχαροκάλαμο και σάπια φρούτα.
Ηλιος, αέρας και κυρίως ζάχαρη είναι τα κύρια συστατικά του οικολογικού καυσίμου, το οποίο τροφοδοτεί με ενέργεια το σπίτι και το μηχανάκι του ηλεκτρολόγου-μηχανικού Μιχάλη Καλογεράκη, από την περιοχή Κοκκίνη Χάνι του Ηρακλείου Κρήτης.
Όχι, δεν είναι κατασκευασμένο από κάποιο εξαιρετικά σπάνιο υλικό . Μάλλον, μοιάζει με πολλά άλλα Κρητικά σπίτια, μέχρι να αντικρίσεις τις δυο ανεμογεννήτριες στην αυλή του.
"Αγόρασα τη μικρότερη, αλλά τη μεγαλύτερη την έφτιαξα εγώ από την αρχή", είπε ο Μιχάλης Καλογεράκης, όπως στεκόμασταν στη στέγη της τριώροφης κατοικίας του για να δούμε καλύτερα τις περιστρεφόμενες λεπίδες. Κατόπιν, δείχνοντας μου τα φωτοβολταϊκά δίπλα μας, πρόσθεσε: "Κι αυτά, εγώ τα έφτιαξα. Μαζί με τις ανεμογεννήτριες μου δίνουν 25 κιλοβάτ. Δεν έχω πληρώσει ρεύμα από τότε που έχτισα το σπίτι, πριν από 15 χρόνια".
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο "κάτοικος εφευρέτης" του Κοκκίνη Χάνι ήταν τι να κάνει με όλη αυτή την επιπλέον ενέργεια, που ήταν περισσότερο από αυτή που χρειαζόταν ένα νοικοκυριό.
"Ήταν ένα θέμα που θα αποθηκευτεί", είπε ο Μιχάλης. "Αλλά βρήκα τη λύση, το μετατρέπω σε αλκοόλ, σε καύσιμο".
Ο εφευρέτης εξήγησε ότι σχεδίασε και κατασκεύασε, όλα τα ηλεκτρονικά, το δικό του αναστροφέα που παίρνει το ρεύμα από την μπαταρία και το μετατρέπει σε ρεύμα κατάλληλο να τροφοδοτεί ένα σπίτι.
"Ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια το αποθηκεύουν στην μπαταρία", είπε. "Από την μπαταρία ο αναστροφέας παίρνει το ρεύμα και το καθιστά κατάλληλο για το σπίτι. Το βγάζει στα 220.
"Αυτοί είναι ρυθμιστές που ρυθμίζουν τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια", εξήγησε , υποδεικνύοντας διάφορα εξαρτήματα της μηχανής. "Και αυτός είναι ένας φορτιστής μπαταριών. Μετατρέπω οποιαδήποτε αχρησιμοποίητη ενέργεια σε καύσιμο".
Mας έδειξε και ένα αποστακτήρα, κοντά στον αναστροφέα. "Εδώ παράγω καύσιμο. Απλά παίρνω λίγη ζάχαρη, μαγιά και νερό και σε 15 μέρες έχουμε καθαρό αλκοόλ. Και μπορούμε να λειτουργήσουμε τα οχήματα μας με καθαρά καύσιμα".
Για να μας δείξει, έβαλε αλκοόλ στη μοτοσικλέτα του και την έβαλε μπροστά. "Όπως βλέπετε, εντελώς καθαρό καύσιμο", είπε βάζοντας το δάχτυλο του μέσα στην εξάτμιση και βγάζοντας το κατόπιν για έλεγχο. "Ούτε ίχνος μαυρίλας και έχω οδηγήσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Με τέσσερα λίτρα μπορώ να πάω 200 χιλιόμετρα".
Εκτός από τη μηχανή, ο Μιχάλης εφηύρε επίσης ένα αυτοκίνητο, που δουλεύει με αλκοόλ, το οποίο πήρε μπροστά αμέσως. "Πήγα στο Ηράκλειο με αυτό μια φορά, αλλά η αστυνομία μου είπε να μην το ξανακάνω. Αλλά μπορεί να πάει σε όλη την Κρήτη".
Ο Μιχάλης, που είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, υποστηρίζει ότι η μετατροπή της ζάχαρης σε αλκοόλ είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση, και ότι η Ελλάδα έχει τις τέλειες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη ζαχαροκάλαμων. Και για να το αποδείξει, μας έδειξε ένα ζαχαροκάλαμο που φύτεψε στην αυλή του.
"Αυτό είναι από τη Μαδαγασκάρη", είπε.
"Κανείς δεν τα καλλιεργεί στην Ελλάδα." Από 20 τετραγωνικά ζαχαροκάλαμων, μπορώ να πάρω ένα τόνο καθαρού καυσίμου. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν τα χωράφια μας χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια ζάχαρης;".
O Μιχάλης προσπάθησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης με τη νέα και καθαρή ενεργειακή πηγή, και πριν από τις εκλογές, έστειλε επιστολή στο Γιώργο Παπανδρέου.
Στην επιστολή, περιέγραψε τις εφευρέσεις και τα συμπεράσματα του για την παραγωγή ανέξοδων καυσίμων συμβαδίζοντας με την οικολογία και ζήτησε τη βοήθεια του "επόμενου Πρωθυπουργού της Ελλάδος" για να το καταστήσει δυνατό για την υπόλοιπη χώρα.
"Ποτέ δεν έλαβα απάντηση", είπε. "Το έστειλα πριν τις εκλογές γιατί μίλησε για πράσινη ενέργεια, αλλά είναι μόνο πράσινοι φόροι".
O Μιχάλης, 48 ετών, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο πατέρας του είναι από το Καστέλλι και η μητέρα του από τη Γερμανία, και ήρθαν πίσω στην Κρήτη όταν ήταν επτά ετών. Πριν από εικοσιπέντε χρόνια παντρεύτηκε την Κρυσταλία Συντιχάκη από την Ελιά και έχουν ένα γιό, το Γιάννη, 24 ετών.
Όταν ρωτήθηκε για το ποια άλλα σχέδια εξετάζονται, ο Μιχάλης είπε για το νέο του πείραμα που έχει να κάνει με τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο και να δει αν το υδρογόνο είναι οικονομικό στις μηχανές.
"Το υδρογόνο, είναι καλό καύσιμο αλλά ίσως πάρει περισσότερη ενέργεια για τη διάσπαση του νερού και την εξαγωγή του υδρογόνου απ' ότι η ενέργεια που λαμβάνεται πραγματικά από το υδρογόνο", είπε. "Αυτό ελπίζω να ανακαλύψω".
Εντωμεταξύ, θα συνεχίσει με την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
"Αν εγώ, μόνος μου, μπόρεσα και έκανα όλα αυτά στο σπίτι μου στου Κοκκίνη Χάνι, τότε η Ελλάδα σαν χώρα, θα μπορούσε κάλιστα να κάνει μεγάλα πράγματα".
(Εστάλη από τον φίλο μας Παναγιώτη)
bravo file se paradexome sostos
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε εις τον κ.Μιχάλη. Άλλος ένας άνθρωπος που στο διαβατήριό του γράφει "ΕΛΛΗΝΑΣ"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα . Και συγχαρητήρια. Εχω κάποιες ιδέες που θα ήθελα να τις συζητήσω μαζί του . Πως μπορώ έχει κάποιο μέιλ ? . Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε καλησπέρα πρέπει να σου δείξω κάτι σημαντικό Αλέξανδρος παρλαβαντζας 6907013800 περιμένω
ΑπάντησηΔιαγραφή