Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ





Συνέδριο με θέμα: «Μετακινήσεις πληθυσμού στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1940» έγινε στην Κομοτηνή, από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., στις 1 – 3 Ιουλίου 2011. Μια ομιλία του συνεδρίου είχε αναφορές και για τους Πομάκους. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Νιάρχος του London School of Economics μίλησε για τις «πληθυσμιακές μετακινήσεις των Μουσουλμάνων της Θράκης την περίοδο 1940 – 49».

Ο κ. Νιάρχος μίλησε για την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής και αναφέρθηκε στις καταπιέσεις που δέχθηκαν οι Πομάκοι από τους Βούλγαρους: «Οι Πομάκοι υπέφεραν ακόμη περισσότερο, καθώς λόγω γεωγραφικής απομόνωσης οι (βουλγαρικές) αρχές μπόρεσαν να τους ελέγξουν ευκολότερα . Πολλοί πέθαναν από πείνα». Σε άλλο σημείο είπε πως «Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο ήταν ο βουλγαρικός νόμος για την εθνικότητα που απαιτούσε από όλους τους κατοίκους να αποκτήσουν μέσα σε ένα χρόνο (1943) τη βουλγαρική υπηκοότητα. Εκεί δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους Πομάκους τους οποίους θεωρούσαν Βούλγαρους. Άσκησαν μεγάλη βία στα Πομακοχώρια προκειμένου οι κάτοικοί τους να δηλώσουν Βούλγαροι. Επίσης, υπήρχε υποχρεωτική στρατολόγηση σε τάγματα εργασίας, αλλά και σε μάχιμες μονάδες, των Πομάκων κυρίως». Αναφορά έγινε και στα Πομακοχώρια της Ξάνθης όπου Πομάκος από τη Μέδουσα ανέφερε πως οι Βούλγαροι ήθελαν να σκοτώσουν τον πατέρα του επειδή τα είχε …καλά με τους Έλληνες!

Σημαντική είναι η επισήμανση πως το τουρκικό κράτος αντιμετώπισε εχθρικά την διάθεση πολλών μουσουλμάνων να μεταναστεύσουν προς Τουρκία, για να αποφύγουν την κατοχή. Σύμφωνα με μια μαρτυρία μουσουλμάνου: «Οι Φέρρες ανήκαν στη γερμανική ζώνη και εκατοντάδες άνθρωποι από τη μειονότητα ήταν εκεί προσπαθώντας να περάσουν στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν άνοιξε τα σύνορα στους πρώτους πρόσφυγες. Κολλήσαμε εκεί χωρίς φαί και νερό. Υποφέραμε για μέρες». Και όλα αυτά γιατί το επίσημο τουρκικό κράτος φοβόταν ότι αν έφευγαν μουσουλμάνοι από την Θράκη, θα ματαιωνόταν η επεκτατική του πολιτική εις βάρος της Ελλάδας. Εδώ αποκαλύπτεται ότι την Τουρκία δεν την ενδιαφέρουν οι μουσουλμάνοι ως άνθρωποι, αλλά ως εργαλεία για την άσκηση επεκτατικής και εθνικιστικής πολιτικής εναντίον της Ελλάδας. Με τα χίλια ζόρια βέβαια, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν εν τέλει τα σύνορά τους και να δεχθούν χιλιάδες πρόσφυγες,.

Για την περίοδο μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου και την εποχή του εμφυλίου αναφέρθηκαν σημαντικά στοιχεία. Ο ομιλητής μίλησε για την προσπάθεια των ανταρτών να εντάξουν στις δυνάμεις τους, όσο το δυνατόν πιο πολλούς Πομάκους. Σύμφωνα με τον ομιλητή ο Μιχρί Μπελί (καπετάν Κεμάλ) «οργάνωσε ένα ξεχωριστό τάγμα Οθωμανών που αποτελούνταν περίπου από 500 μουσουλμάνους που όμως στην πλειονότητά τους ήταν βίαια στρατολογημένοι. Ως συνέπεια των παραπάνω πιέσεων, πολλοί κάτοικοι της περιοχής έφυγαν. Αυτό το κύμα μετανάστευσης έγινε στις αρχές του 1948 όταν ο δημοκρατικός στρατός ξεκίνησε την υποχρεωτική στράτευση των ηλικιών 38 – 48, απειλώντας παράλληλα να κρατήσουν ως ομήρους τις οικογένειες όσων εντάσσονταν στον Εθνικό στρατό και να 

δημεύσουν ή να καταστρέψουν τις περιουσίες τους».

(τεύχος 56, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2011)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)