Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ποιοι θα σώσουν τον Τσίπρα

Σε κυβέρνηση με πολιτικά «ρετάλια» ποντάρει ο πρωθυπουργός για να παραμείνει στην εξουσία για ακόμα λίγους μήνες
Τα μεγάλα «παζάρια» του Αλέξη Τσίπρα για να βρει τους 151 και να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή και την παραμονή στην εξουσία, αλλά και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησαν με την επισημοποίηση του «διαζυγίου» με τον Πάνο Καμμένο, αν και πολλοί πιστεύουν ότι, όσον αφορά μερικούς βουλευτές, η συμφωνία έχει γίνει προ πολλού.

Ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνουν λίγους μήνες στην εξουσία ποντάρουν σε μια κυβέρνηση με πολιτικά «ρετάλια». Καταρχάς, αποσκοπούν στους τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που δεν συντάχθηκαν με τον Πάνο Καμμένο. Οι δύο έχουν υπουργική θέση και παραμένουν στην κυβέρνηση.
Πρόκειται για την Ελενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. φαίνεται έτοιμος να τους διαγράψει από την Κ.Ο. του κόμματος. Οι άλλοι δύο που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις.

Ο κ. Καμμένος σε αυτούς τους δύο αναγνωρίζει τη «συνέπεια» της στάσης τους και δεν θα προχωρήσει στη διαγραφή τους, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος θα ψηφίσει κατά δήλωσή του και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στους «πρόθυμους» να στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται, πέραν των τεσσάρων βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, που φέρεται έτοιμος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, παρότι το κόμμα του έχει αντίθετη θέση.
Διαπραγμάτευση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές έχουν ήδη διαπραγματευθεί με τον πρωθυπουργό και έχουν λάβει εγγυήσεις για ανταλλάγματα. Αυτά θα είναι υπουργικά πόστα στον ανασχηματισμό, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένοι να βρεθούν και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, πηγές θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει βολιδοσκοπήσει και άλλους βουλευτές από άλλα κόμματα για να «κλειδώσει» τους 151 στην ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτούς φέρεται ότι συμπεριλαμβάνονται ο Σπύρος Λυκούδης του Ποταμιού, ο οποίος έχει μιλήσει για συνεργασία της Κεντροαριστεράς, αλλά έχει αποκλείσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, και ο Κώστας Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων, ο οποίος ψήφισε τον Προϋπολογισμό και έκανε άνοιγμα στην Κουμουνδούρου, αλλά επίσης έχει δηλώσει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση.

Οσον αφορά τον Νίκο Νικολόπουλο, αυτός απάντησε κυρίως στην πρόσκληση του Πάνου Καμμένου προς τους ανεξάρτητους βουλευτές για συμπόρευση πως δεν προσχωρεί πουθενά, ενώ φαίνεται απίθανο με τα σημερινά δεδομένα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Εκλογές εδώ και τώρα είναι η μοναδική καθαρή λύση
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το Σύνταγμα προβλέπει και κυβερνήσεις ανοχής και κυβερνήσεις «συνενοχής». Ομως ο νομοθέτης έχει πάντα στο μυαλό του την αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας και όχι το τέλος της. Μπορεί ο πρωθυπουργός να πατήσει στο συνταγματικό δικαίωμα και να συνεχίσει να κυβερνά με... δανεικούς βουλευτές που διαλύουν επί της ουσίας τρία κόμματα.

Μέσα του όμως γνωρίζει ότι, παρά όσα είπε, αυτό δεν είναι καθαρή λύση. Και εδώ που έφτασαν τα πράγματα η μόνη καθαρή λύση είναι η προσφυγή στον λαό. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα τοποθετηθούν και για το εθνικό θέμα, μια που κακώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε αυτό που έπραξαν οι γείτονες. Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία και τα ρίσκα της. Γι' αυτό και πάλι του λέμε πως, αν πιστεύει ότι έχει δίκιο στις αποφάσεις του, ας ρωτήσει τον μόνο κριτή του: τον ελληνικό λαό. Να στήσει κάλπες εδώ και τώρα. Τίμια, καθαρά και δημοκρατικά.

Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)