Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Γιατί είναι κακή η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος

Οι Ελληνες πληρώνουν τους περισσότερους φόρους για το πιο ακριβό και διεφθαρμένο κράτος στην Ευρώπη

Από τον
Ναπολέων Λιναρδάτο


Δεν υπάρχει ιδέα από το εξωτερικό που να καταργεί ατομικές ελευθερίες, να διευρύνει τις εξουσίες του κράτους και να αυξάνει τη μεταφορά πλούτου από τους ιδιώτες προς την πολιτική τάξη και τους αυλικούς της, την οποία οι Ελληνες πολιτικοί δεν προσπαθήσουν να εισαγάγουν στην Ελλάδα. Η ιδέα για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος είναι ακόμα ένα σύμπτωμα του συνδρόμου σοσιαλμανίας των πολιτικών μας.

Ο μύθος που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει αυτό το νέο μέτρο είναι ότι οι Ελληνες δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους στο κράτος. Η κυρία Λαγκάρντ του ΔΝΤ με εμμονή επαναλαμβάνει ότι η σημαντικότερη αιτία της κρίσης είναι η αποφυγή φόρων.

Η πραγματικότητα είναι ότι, αν στα χρόνια πριν από την κρίση οι Ελληνες πλήρωναν περισσότερους φόρους, αυτά τα επιπλέον έσοδα δεν θα είχαν πάει για να μειώσουν ελλείμματα και χρέη.

Η πολιτική τάξη θα τα είχε χρησιμοποιήσει για να κάνει περισσότερους διορισμούς, περισσότερα ρουσφέτια και για να αυξήσει τα προνόμια των κομματικών στρατών στο κράτος. Θα τα χρησιμοποιούσε για την επέκταση και διατήρηση του κράτους που έφτιαξε - δηλαδή, ό,τι ακριβώς θέλει να κάνει και τώρα.

Οι Ελληνες σήμερα πληρώνουν τους περισσότερους φόρους για το πιο ακριβό, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος στην Ευρώπη. Η συλλογή ακόμα περισσότερων φόρων από αυτό το κράτος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και διαρκώς αναβάλλονται. Γι' αυτό είναι απορίας άξιον ότι πολιτικοί που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι όχι μόνο υποστηρίζουν τέτοιες θέσεις, αλλά είναι αυτοί που τις προτείνουν.

Η Ayn Rand είχε πει ότι «η διαφορά ανάμεσα σε ένα κράτος πρόνοιας και ένα ολοκληρωτικό κράτος είναι θέμα χρόνου». Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει το αληθές της παραπάνω θέσης, μια και αυτό που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επέκταση της κρατικής εξουσίας με τη δικαιολογία μιας κρίσης που το ίδιο το κράτος δημιούργησε.

Η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος είναι μια πολύ κακή ιδέα, γιατί καταργεί ελευθερίες, περιορίζει την ιδιωτικότητα και επεκτείνει μια κρατικοποίηση της καθημερινότητας που προ πολλού έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια. Σε περίπτωση δε έστω μερικής επιτυχίας στο θέμα των εσόδων του κράτους, θα λειτουργήσει ως ακόμα ένα εμπόδιο στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

*Τραπεζικός στη Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)