Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

«Με τέτοια υψηλά πλεονάσματα, δεν μπορείτε να έχετε ανάπτυξη” μας λέει ο Πίτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ

“Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει δεσμευτεί να πετύχει η Ελλάδα (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια 2,2% του ΑΕΠ) περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησησης να στηρίξει την ανάπτυξη”.
Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στον Γιάννη Παλαιολόγο.
Οι εκτιμήσεις του Πίτερ Ντόλμαν
“Με αυτούς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μένουν πολύ λίγα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας” τονίζει ο κ. Ντόλμαν. Συνεπώς, το
ΔΝΤ θεωρεί “πολύ δύσκολο, με αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης που έχει θέσει για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τονίζει ότι τα ιστορικά δεδομένα του Ταμείου υποδεικνύουν ότι μια χώρα δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλη περίοδο. “Δεν υπάρχουν αντίστοιχα ιστορικά προηγούμενα”, επισημαίνει.
Με τη δημοσιονομική πορεία προδιαγεγραμένη πλέον, σημασία τώρα έχει να υιοθετηθεί το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, λέει. Και επιμένει στην ανάγκη να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, γιατί “οι φόροι είναι υπερβολικά υψηλοί στην Ελλάδα”, όπως τονίζει.
Η περικοπή των συντάξεων
Κατά τον κ. Ντόλμαν, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μπορούν να χρηματοδοτηθούν τόσο από τη μείωση του αφορολόγητου, όσο και από από τη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει, όπως λέει, στην κυβέρνηση να θεσμοθετήσει νέες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις.
Το ΔΝΤ και η εποπτεία
Σε ό, τι αφορά την εμπλοκή του Ταμείου στη μεταμνημονιακή εποπτεία, ο κ. Ντόλμαν λέει: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει στην περίπτωση της Ελλάδας, για πρώτη φορά, το κεθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό το καθεστώς περιλαμβάνει 4 εκθέσεις αξιολόγησης κάθε χρόνο. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχουμε συμπληρωματικά πεδία εξειδίκευσης και συνεπώς το πρακτικό θα ήταν να ερχόμαστε και εμείς για την αξιολόγηση στην Αθήνα”.

odosdrachmis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)