Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Οι δουλειές που θα αντικατασταθούν πρώτες από ρομπότ

Οι δουλειές που θα αντικατασταθούν πρώτες από ρομπότ - BUSINESSΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπολογίζουν ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκατίες, περίπου το 47% των εργασιών στις ΗΠΑ θα εκτελούνται από ρομπότ. Ποιοι κλάδοι όμως θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν;


Καταρχάς, μην τρομοκρατείσαι ακούγοντας την λέξη «ρομπότ». Δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα έχεις δει στον «Εξολοθρευτή», ειδικά στο κομμάτι της εργασίας. Με τον όρο περιγράφονται γενικότερα όλες εκείνες οι τεχνολογίες και καινοτομίες που αυτοματοποιούν την παραγωγή και εξοικονομούν χρόνο -και φυσικά χρήμα- για τις εταιρείες.
Αυτά λοιπόν είναι τα 5 επαγγέλματα που μπορούν να γίνουν χωρίς απαραίτητα ανθρώπινη συμμετοχή.

Management

Αν η κύρια ασχολία σου είναι να παίρνεις ψηφία από ένα κουτάκι του Excel και τα τοποθετείς σε ένα άλλο, τότε τα ρομπότ θα χτυπήσουν την πόρτα του γραφείου σου. Κάθε δουλειά γενικότερα που απαιτεί γρήγορη και ακριβή διαχείριση
αριθμών είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνεται με μη ανθρώπινα μέσα. Κάτι που διασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα, συνέπεια και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες οποιασδήποτε παράλειψης ή σφάλματος.

Πωλήσεις

Αν δεν πουλάς «προϊόντα» όπως όνειρα ή μαγεία αλλά κάποια πιο χειροπιαστά που έχουν να κάνουν με προδιαγραφές, τιμή και διαθεσιμότητα, τότε ετοιμάσου να αλλάξεις επαγγελματικό κλάδο. Κι αυτό γιατί οι «μηχανές» σύντομα θα είναι σε θέση να κάνουν πωλήσεις -από την διαπραγμάτευση του κόστους μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας-, ειδικά σε αυτές που γίνονται online.

Δημοσιογράφοι και συγγραφείς

Το γράψιμο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αλλά όχι όμως η συγγραφή παραδείγματος χάριν δελτίων τύπου. Δεν είναι και τόσο απίθανο λοιπόν οι «μηχανές» να μπορούν να συγκεντρώσουν δεδομένα και πληροφορίες και μετέπειτα να τα συντάξουν σε ένα ευανάγνωστο κείμενο. Ήδη συστήματα μετατροπής του κειμένου σε ήχο και το αντίστροφο εξελίσσονται με τρομερά μεγάλες ταχύτητες. Οπότε, εκείνο το βιβλίο που έλεγες να γράψεις μάλλον θα πρέπει να το τρέξεις λίγο πιο γρήγορα. Κάτι αντίστοιχο πρόκειται να γίνει και με τις play-by-play μεταδόσεις που συναντά κάποιος σε πολλά σάιτ, ειδησεογραφικού ή αθλητικού περιεχομένου κυρίως, αν και αυτό προς το παρόν μοιάζει λίγο πιο μακρινό.

Λογιστές

Η επεξεργασία δεδομένων ίσως δημιουργήσει πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον αλλά δεν είναι και τόσο σίγουρο πως αυτές θα καλυφθούν από ανθρώπους. Το αντίθετο θα λέγαμε μάλιστα, καθώς, όπως διάβασες και πριν, ένας ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια «μηχανή» ή ένα πρόγραμμα που είναι ρυθμισμένο για να διαχειρίζεται αριθμούς. Η Robo-λογιστική λοιπόν είναι στα σπάργανα και έρχεται να εξαφανίσει κάθε πιθανότητα λογιστικού λάθους.

Γιατροί

Αυτό να ξέρεις δεν είναι απαραίτητα κακό, λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και την αναπόφευκτη αύξησή του. Συγκεκριμένα, σήμερα ο αριθμός των κατοίκων του πλανήτη πλησιάζει τα 7,3 δις, ενώ σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΗΕ αναμένεται να αγγίξει τα 8,5 δις μέχρι το 2030, τα 9.7 έως το 2050 και τα 11,2 το 2010. Πράγμα που σημαίνει πως η ήδη μεγάλη έλλειψη γιατρών σε πολλά μέρη του κόσμου πρόκειται να αγγίξει ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Ακόμη λοιπόν κι αν οι θέσεις αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από ανθρώπους, ευτυχώς -στην προκειμένη περίπτωση- θα υπάρχουν και τα ρομπότ. Αυτό πάντως αξίζει να σημειωθεί πως είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και αρκετά δύσκολα υλοποιήσιμο. Όχι όμως απίθανο.

Τι μπορείς να κάνεις γι αυτό;

Η αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από άλλα παραγωγικά μέσα σε αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. Οι εργαζόμενοι ωστόσο, οφείλουν να μη σταματήσουν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα. Τι μπορούν να κάνουν; Αρχικά, να μην μένουν πίσω στις εξελίξεις, να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω σε καινούριες τεχνολογίες. Αυτό θα είναι απαραίτητο άλλωστε σε μια ενδεχόμενη -και πολύ πιθανή- συνεργασία ανθρώπινου παράγοντας και ρομπότ/ μηχανής/ προγράμματος για πολύ συγκεκριμένες εργασίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν 100% αυτοματοποιημένα.
«Με αυτή τη στρατηγική θα μπορέσουμε και να εργαστούμε αλλά και να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας σαν επαγγελματίες».
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Shelly Palmer, CEO του Palmer Group, που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στο κομμάτι των στρατηγικών για την αυτοματοποίηση της εργασίας και την ανάπτυξη ιδεών και λύσεων για τις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)