Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

O Αγιος Νεκτάριος να ανακηρυχθεί προστάτης των ποδοσφαιριστών

 Γιώργος Θεοχάρης

 

Ποια είναι η σχέση του αγίου Νεκταρίου με το ποδόσφαιρο-Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Άγιος Νεκτάριος ήταν Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών. Ο Άγιος που πριν μερικά χρόνια έχει ζήσει τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και έχει εγκαινιάσει πολλά Αθλητικά Σωματεία στα οποία έχει εγκωμιάσει το ρόλο της σωματικής άσκησης, έχει φροντίσει ώστε η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή να εφοδιαστεί με σουηδικά όργανα γυμναστικής. Κάτι πολύ προχωρημένο για την εποχή εκείνη.

Τότε λοιπόν έκανε την εμφάνιση του στην Αθήνα και το ποδόσφαιρο, ένα νέο παιχνίδι – άθλημα από κάποιους αριστοκράτες που είχαν ζήσει στην Αγγλία. Ο θείος ενός μαθητή της Ριζαρείου χάρισε μια μπάλα με όλα τα σχετικά «σύνεργα» για το παιχνίδι. Δυστυχώς όμως κάποιοι στενόμυαλοι καθηγητές και παιδονόμοι θεώρησαν το παιχνίδι ακατάλληλο για τη σχολή και κράτησαν τη μπάλα στα
γραφεία. Η μοναδική αγωνία και σκέψη των παιδιών είχε γίνει το πως θα πάρουν τη μπάλα. Τη λύση την έδωσε κάποιος που δεν τον ενδιέφερε προσωπικά το παιχνίδι αυτό, ο διάκονος Γερβάσιος Παρασκευόπουλος.
Πρόκειται για έναν άλλο άγιο άνθρωπο, ο οποίος με την πνευματική του εργασία άφησε εποχή στην πόλη των Πατρών. Ο άγιος Νεκτάριος αγαπούσε πολύ τον π. Γερβάσιο και είχε προφητεύσει ότι θα γίνει σπουδαίος ιεροκήρυκας και θα ωφελήσει όλη την Εκκλησία.
Με το θάρρος που είχε ο Γερβάσιος, λόγω της ξεχωριστής σχέσης του με τον άγιο Νεκτάριο, πήρε το θάρρος και επισκέφθηκε τον άγιο Διευθυντή της σχολής στο γραφείο του λέγοντάς του:
– Δεν είναι νομίζω σωστό να στενοχωριούνται τα παιδιά. Η χαρά και όχι η λύπη πρέπει να είναι επιδιώξεις της Σχολής και γενικώς της Εκκλησίας. Τι κακό έχει αυτό το παιχνίδι; Γυμνάζει το σώμα, οξύνει την παρατηρητικότητα και την ετοιμότητα των παιδιών, τους δίνει τη χαρά της συλλογικής ευγενικής άμιλλας και μάλιστα όταν αυτή γίνεται στον ανθοφόρο κήπο μας.

Ο Άγιος θέτοντας εγγυητή το νεαρό διάκονο, έδωσε τη μπάλα και έμειναν όλοι οι μαθητές ευχαριστημένοι και υπόχρεοι στον καλό συμμαθητή τους π. Γερβάσιο.
Το περιστατικό διέσωσε ο αείμνηστος π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος και έχει καταγρφεί σε διάφορα βιβλία που κυκλοφόρησαν για αυτόν.

Είναι γνωστό ότι ο άγιος Νεκτάριος, ύστερα από εισηγητική πρόταση επιτροπής Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, έχει ανακηρυχθεί ως Προστάτης των Γυμναστών, λόγω της ομιλίας του «Περί Γυμναστικής», η οποία εκφωνήθηκε στις 21-8-1893 στα εγκαίνια του νεοσύστατου Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης, όπου διετέλεσε Ιεροκήρυκας.
Πιστεύουμε όμως ότι θα έπρεπε, ειδικά οι ποδοσφαιριστές, παίρνοντας αφορμή από το παραπάνω γεγονός, να ανακηρύξουν τον άγιο Νεκτάριο προστάτη τους και να τον τιμούν μία φορά το χρόνο με λειτουργία και ειδική εκδήλωση.
Μην ξεχνάμε ότι κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο θρύλος περί «της κατάρας του αγίου Νεκταρίου», που «κτύπησε» την ισπανική ομάδα Σεβίλλη, λόγω ασέβειας προς τον ναό του αγίου και η οποία αποκαταστάθηκε, όταν ο προπονητής της ομάδας ήλθε και προσκύνησε, φέρνοντας διάφορα τάματα. Δεν είναι βέβαια σίγουρο, εάν ο θρύλος αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ποδοσφαιρική ομάδα που θα κάνει τον άγιο Νεκτάριο προστάτη της …. θα έχει άγιο!

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)