Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές 4,5 φορές μεγαλύτερο από του ESM...το επόμενο μεγάλο πρόβλημα

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές γνωρίζοντας ότι θα αυξήσει τον κόστος δανεισμού σχεδόν 4,5 φορές και έχοντας αναγνωρισμένα μη βιώσιμο χρέος.

Με μόνιμη επωδό ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια το 2018 και αποκτάει την οικονομική της ελευθερία ο Τσίπρας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος χρησιμοποιεί σημειολογικά πολιτικά επιχειρήματα για να περάσει το μήνυμα ότι η Αριστερά βγάζει την Ελλάδα από τα 8ετή μνημόνια.

Εν τω μεταξύ στο εσωτερικό για να ασκήσει μεγάλη πίεση στην ΝΔ και στο πρώην ΠΑΣΟΚ θα φέρει στην επιφάνεια….θέματα εύκολης πολιτικής κατανάλωσης.


Ήδη η υπόθεση της χρηματοδότησης των κομμάτων από τις τράπεζες όπου ουσιαστικά το 95% των δανείων στα 284 ή 420 δισεκ. μαζί με τους τόκους υπερημερίας είναι μη εξυπηρετούμενα θα έρθει στο προσκήνιο φέρνοντας σε δύσκολη θέση πολιτικά ΝΔ και πρώην ΠΑΣΟΚ.

Με ένα μείγμα αντιαναπτυξιακό, ακραία υπερφορολόγηση, διώξεις της δικαιοσύνης κατά τραπεζιτών και κομμάτων και με ένα σχεδιασμένο τοξικό περιβάλλον όπου οι άλλοι είναι οι κακοί και η αριστερά φέρνει την κάθαρση….η Ελλάδα πορεύεται χωρίς να έχει επιλύσει ουσιώδη προβλήματα.

Υπάρχουν 4-5 βασικά εμπόδια στα σχέδια της Ελλάδος να επανέλθει στην ομαλότητα με κυριότερο το κόστος δανεισμού.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτιμηθεί σε ένα βάθος 1-2 χρόνια που θα δανείζεται από τις αγορές λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα υπάρχει μνημόνιο, δεν θα υπάρχει QE και θα συνεχίζει να έχει αδύναμη βαθμολογία έναντι ομοειδών χωρών όπως η Πορτογαλία.

Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα είναι μια επιτυχία.
Παραβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος στα 315 με 320 δισεκ. και παρά το haircut του 2012 και την επαναγορά ομολόγων κατά τα οποία προέκυψε ένα θεωρητικό όφελος 126 δισεκ. έχει διατηρηθεί αμετάβλητο επί 5 χρόνια.

Όμως το κόστος δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές στο 4% θα αποσταθεροποιήσει την οικονομία.

Σε 1 με 2 χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων (βγαίνει θεωρητικά Αύγουστο 2018), το QE το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που κυριάρχησε τα τελευταία 2,5 χρόνια θα έχει σχεδόν εξαλειφθεί και θα παραμένει αδύναμη βαθμολογικά με όρους πιστοληπτικής ικανότητας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Ελλάδα θα δανείζεται σε μέσους όρους 4% - που σήμερα φαντάζει πολύ αισιόδοξο σενάριο -.

Η Ελλάδα όμως δανείζεται από τον ESM στο 0,89% και από τον EFSF στο 2,5% αυτά είναι τα επιτόκια για τα σχεδόν 200 δισεκ. δανεισμού και όλα αυτά θα αντικατασταθούν σταδιακά με επιτόκια 4% σε μέσους όρους με βάση όλη την καμπύλη αποδόσεων.

Η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο έχοντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία και επίσημα θα διαθέτει μη βιώσιμο χρέος, η DSA η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν αρνητικές για την Ελλάδα.

Έως το 2022 η Ελλάδα θα στηρίζεται στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% ή περίπου πάνω από 6 δισεκ. ετησίως ή 30-33 δισεκ. στο διάστημα 2018 με 2022.

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα απορροφούν το υψηλό κόστος δανεισμού της Ελλάδος.

Όμως αυτή η συλλογιστική είναι λάθος, καθώς από τις αγορές η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτεί, προϋπολογισμό και χρέος.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν – και όχι άδικα – ότι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος θα είναι το κόστος δανεισμού.

Πως από το φθηνό 0,89% του ESM θα προσαρμοστεί στο 4% των αγορών ή 4,5 φορές μεγαλύτερο επιτόκιο;

Η Πορτογαλία δανείζεται στο 1,90% και η Ελλάδα σε μέσους όρους στο 4,7% και αυτό το τεράστιο χάσμα δικαιολογείται από την διαφορά 6 βαθμίδων σε πιστοληπτική ικανότητα.

Η Κύπρος επίσης δανείζεται στο 2,35% σε μέσους όρους και όπως τόνισε ο Αναστασιάδης ο Κύπρος Πρόεδρος «η Κύπρος για να βγει από τα μνημόνια μείωσε την φορολογία»

Όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα;

Υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα για τα οποία δεν ευθύνεται εξολοκλήρου ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Οι τράπεζες έχουν συρρικνωθεί σε ιστορικά ποσοστά.

Από 435 δισεκ. το 2007 στα 259 δισεκ. στο τέλος του 2017 πρόκειται για ιστορικών διαστάσεων συρρίκνωση.

-Οι τράπεζες διαθέτουν ένα καθαρό χάσμα δανείων προς καταθέσεις 80 δισεκ. μπορεί το ELA να μειώνεται αλλά οι καταθέσεις αυξάνονται ελάχιστα.

-Τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα βρίσκονται στα 100 δισεκ.
-Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία για τα επόμενα 2-3 χρόνια τουλάχιστον.
- Η υπερφορολόγηση έχει φθάσει στα όρια ειδικά ομάδες όπως η μεσαία αστική τάξη που έχει αποδεκατιστεί.

Το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός κατανάλωσης.

Υπό αυτές τις παραδοχές η Ελλάδα θα βγει στις αγορές γνωρίζοντας ότι θα αυξήσει τον κόστος δανεισμού σχεδόν 4,5 φορές και έχοντας αναγνωρισμένα μη βιώσιμο χρέος.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)