Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Βλαστοκύτταρα μετατράπηκαν σε κύτταρα πνευμόνων

Ανοίγει ο δρόμος για μοσχεύματα από τον ίδιο τον ασθενή
Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε λειτουργικά κύτταρα πνευμόνων. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για μεταμόσχευση πνευμονικού ιστού από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενή αλλά και για τη δημιουργία νέων φαρμάκων.
(Φωτογραφία: Λαέρτης Οικονόμου, Πηγή: BU Today) (Φωτογραφία: Λαέρτης Οικονόμου, Πηγή: BU Today)  

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας Hans-Willem Snoeck, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στον επιστημονικό περιοδικό "Nature Biotechnology", ελπίζουν πως στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνική για να δημιουργήσουν αυτόλογα μοσχεύματα πνεύμονα, δηλαδή θα μπορούν να πάρουν κύτταρα από το ίδιο το δέρμα του ασθενή και να τα μετατρέψουν σε λειτουργικό ιστό πνεύμονα.
Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρίνισαν πως για την κλινική αξιοποίηση του επιτεύγματός τους θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια. 

Η ομάδα κατάφερε να μετατρέψει βλαστοκύτταρα σε λειτουργικά επιθηλιακά κύτταρα, δηλαδή στα κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια των πνευμόνων. Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον, οι γιατροί θα μπορούν να παίρνουν πνεύμονα από κάποιον δωρητή, θα αφαιρούν όλα τα πνευμονικά κύτταρα και θα τοποθετούν νέα, που θα τα έχουν δημιουργήσει από τον ίδιο τον ασθενή, μέσω της παραπάνω τεχνικής μετατροπής των βλαστοκυττάρων του. Έτσι, το μεταμοσχευμένο όργανο δεν θα απορρίπτεται από τον οργανισμό του ασθενή, κάτι που σήμερα γίνεται αρκετά συχνά. 

Το πανεπιστήμιο της Κολούμπια έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την κατοχύρωση της σχετικής εμπορικής πατέντας της νέας τεχνικής. 

Πηγή: Columbia University Medical Center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)