Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ
προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών με το επίμαχο άρθρο 7 του
πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή, δίνοντας το δικαίωμα στην
Εφορία να προχωρεί σε κατασχέσεις συντάξεων, καταθέσεων, μισθών,
ενοικίων και οφειλών εις χείρας τρίτων, χωρίς καμία
προειδοποίηση-ενημέρωση του φορολογούμενου που έχει χρέη προς το
Δημόσιο.
Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να προστεθεί στο μηχανισμό που
ετοίμασε και έβαλε σε λειτουργία ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου η Γενική
Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Πλέον, το Δημόσιο αποκτά πρόσβαση σε
εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς, έχοντας δικαίωμα άρσης του
τραπεζικού απορρήτου, αλλά και δυνατότητα να προχωρεί σε
κατασχέσεις-εξπρές, μέσω ενός απλού e-mail προς τις τράπεζες.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, πλέον, μέσω ενός απλού ηλεκτρονικού αιτήματος (e-mail) θα ζητούν από τις τράπεζες να απαντήσουν εντός 24 ωρών, εάν συγκεκριμένο ΑΦΜ, φυσικού ή νομικού προσώπου, είναι πελάτης τους και τι είδους λογαριασμό διατηρεί.
Νέο μητρώο καταθετών
Οι ελεγκτές, αξιοποιώντας το νέο μητρώο καταθετών, θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο ελεγχόμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού και τις κινήσεις που έκανε.
Στη συνέχεια, μετά το σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου, με διαδικασίες-εξπρές, το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρεί στην κατάσχεση και μάλιστα ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών, οι τράπεζες πλέον είναι υποχρεωμένες εντός 10 ημερών από την ώρα που θα παραλάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο να καταθέσουν το κατασχεθέν ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη στον ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Κατασχέσεις-εξπρές
Στην ολοκλήρωση του σχεδίου που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών για τις κατασχέσεις-εξπρές, έλειπε μόνο το τελευταίο κομμάτι του παζλ, το οποίο συμπληρώθηκε με το επίμαχο άρθρο 7, όπου το υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει ότι πλέον θα μπορεί να προχωρεί σε κατασχέσεις χωρίς να έχει καμία ενημέρωση ο φορολογούμενος, με μόνη εξαίρεση τις κατασχέσεις σπιτιών, καθώς το υπουργείο θα ενημερώνει με επιστολή τον οφειλέτη ότι του δίνει περιθώριο 30 ημερών να πληρώσει ή να ρυθμίσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του, προτού προχωρήσει σε πλειστηριασμό του ακινήτου.
Εκτός πραγματικότητας είναι και τα πρόστιμα που ετοιμάζεται να επιβάλει στους οφειλέτες του Δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών. Οπως προβλέπει το άρθρο 6 του ίδιου πολυνομοσχεδίου, πλέον των τόκων -οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνονται από 8,5% ώς 12%- στη ληξιπρόθεσμη οφειλή μετά τους δύο πρώτους μήνες καθυστέρησης πληρωμής θα επιβάλλεται πρόστιμο 10%, μετά το ένα έτος 20% και μετά τα δύο χρόνια 30%. Με λίγα λόγια, σε μια ληξιπρόθεσμη οφειλή 1.000 ευρώ οι προσαυξήσεις από τόκους και ποινές μέσα σε ένα χρόνο θα φτάσουν τα 285 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)