Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Βολές Μόσχας κατά ΕΕ για τη νέα αναβολή της κατάργησης της βίζας

Το παιχνίδι της βίζας συνεχίζεται από την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες για μια ακόμη φορά ανέβαλαν την απόφαση για να εισέρχονται χωρίς βίζα στην Ευρώπη κάποιες κατηγορίες Ρώσων. Από την άλλη, τα περιθώρια υπομονής της Μόσχας, μειώνονται.

 Βολές Μόσχας κατά ΕΕ για τη νέα αναβολή της κατάργησης της βίζας
Πηγή: Evgenyi Karasyov/RIA Novosti
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση  «εφαρμόζει πολιτική τεχνητών εμποδίων» απέναντι στη Ρωσία για την κατάργηση των θεωρήσεων». Αιτία αποτέλεσε η δημοσίευση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πορεία υλοποίησης από τη Μόσχα των «κοινών βημάτων» με την ΕΕ, που απαιτούνται για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς χωρίς βίζα στη μετακίνηση των πολιτών των δύο πλευρών. Η Κομισιόν,  ετοίμασε ένα μακρύ κατάλογο με τα προβλήματα που ισχυρίζονται ότι εντόπισαν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στη νομοθεσία και στην πρακτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αν δεν αντιμετωπιστούν πρώτα οι ελλείψεις αυτές, οι Βρυξέλλες δεν θα ξεκινήσουν την επεξεργασία της συμφωνίας για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου. Σύμφωνα με αναλυτές, η επίλυση των τεχνικών ζητημάτων στα οποία αναφέρονται οι Βρυξέλλες, παρεμποδίζονται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και από την ένταση που υπάρχει λόγω της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.
Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρώτη έκθεση εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υλοποίηση από τη Ρωσία των «κοινών βημάτων» που απαιτούνται για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς χωρίς βίζα με την ΕΕ. Στην έκθεση, που ετοιμαζόταν δύο χρόνια, μελετήθηκαν και αναλύθηκαν τέσσερις τομείς, οι οποίοι, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι κρίσιμοι για την αξιολόγηση της ετοιμότητας της Ρωσίας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου στην Ευρώπη. Η έρευνα επικεντρώθηκε στα εξής σημεία: Στην ασφάλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων, στα θέματα μετανάστευσης, στη δημόσια ασφάλεια και στην πολιτική για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που συνδέονται με την ελεύθερη μετακίνηση.
Η έκθεση της Κομισιόν
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση αναφέρει ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει ικανοποιητικά σε πολλά σημεία του καταλόγου των «κοινών βημάτων». Η ρωσική πλευρά έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας και έκδοσης διαβατηρίων, στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία έχει ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν στην πορεία για την ολοκλήρωση της υλοποίησης των «κοινών βημάτων».

Έτσι, η Κομισιόν επισημαίνει την πολυπλοκότητα των κανόνων για την βραχυπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη παραμονή των ξένων πολιτών στη Ρωσία, επικρίνει το υπερβολικά συγκεντρωτικό σύστημα επιβολής του νόμου και των δικαστικών οργάνων στη χώρα που δημιουργεί εμπόδια στην κυκλοφορία εγγράφων, το αρκετά φιλελεύθερο σύστημα αλλαγής του ονόματος στη Ρωσία, το οποίο μπορεί να επιτρέψει σε ένα πρόσωπο που του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ να μετακινηθεί εκεί με διαφορετικό όνομα, την αύξηση κατά τέσσερις φορές του αριθμού των προσφύγων από τη Ρωσία προς την ΕΕ κατά το τελευταίο έτος, την πίεση που ασκείται στις ρωσικές ΜΚΟ στη βάση του νόμου περί «ξένων πρακτόρων» και άλλα προβλήματα που κατέγραψε η έκθεση αξιολόγησης.
«Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τις ρωσικές αρχές, όπως επίσης παρόμοια συζήτηση θα γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα θεσμικά όργανα, τα συμβούλια και τα κοινοβούλια μας, για την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου επίλυσης των ζητημάτων που αναφέρονται στην έκθεση», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία, Vygaudas Usackas.
Πριν από τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της ΕΕ, ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να ξεκινήσει η προετοιμασία πάνω στη συμφωνία για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου με την ΕΕ, εφόσον η έκθεση της Κομισιόν είναι θετική. Ο ίδιος σημείωσε, ότι, από τη δική τους πλευρά, η έκθεση των Ρώσων εμπειρογνωμόνων που είχε δημοσιευθεί πρωτύτερα, ήταν θετική.
Δυσαρέσκεια στη Μόσχα
Νωρίτερα, Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα εκφράσει την ελπίδα τους για την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα απλουστεύει την έκδοση θεωρήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επόμενη σύνοδο κορυφής.Η έκθεση της ΕΕ, ήδη έχει σχολιαστεί από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το διπλωμάτη για “ειδικές αποστολές” του ρωσικού ΥΠΕΞ, πρέσβη Ανβάρ Αζίμοφ, ο προκατειλημμένος τόνος της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προκάλεσε πικρία.
«Σαν ένας ανώτερος αξιωματούχος που συμμετέχει στο διάλογο για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, νοιώθω πικραμένος. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια χροιά προκατάληψης στο κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν για την υλοποίηση από τη Ρωσία της λίστας των κοινών βημάτων, για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς χωρίς βίζα για ταξίδια μικρής διάρκειας των πολιτών της Ρωσίας και της ΕΕ», γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, με αναφορά στη δήλωση του Αζίμοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ με τον τρόπο αυτό, εφαρμόζει μια «πολιτική τεχνητού περιορισμού της Ρωσίας» και αναστέλλει την «εφαρμογή του ορισθέντος από το 2003 στρατηγικού στόχου, σχετικά με την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων». Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης θεωρεί ότι οι συστάσεις και οι παρατηρήσεις της Κομισιόν δεν είναι κρίσιμης σημασίας. «Είχαμε από καιρό τη δυνατότητα να κλείσουμε το θέμα της υλοποίησης των κοινών βημάτων του καταλόγου και να προχωρήσουμε περαιτέρω», είπε ο Αζίμοφ.
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική», Φιόντορ Λουκιάνοφ, στην πραγματικότητα, όντως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τεχνικών προβλημάτων. «Τα προβλήματα αυτά όμως, μπορεί να λυθούν πολύ γρήγορα, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Και αυτή τη στιγμή, δεν υφίσταται πολιτική θέληση για κάτι τέτοιο. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όσον αφορά την ΕΕ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γενικότερο κλίμα των σχέσεων. Ήταν που ήταν κάπως ιδιόμορφο το κλίμα, ήρθε και η κατάσταση με την Ουκρανία και πρόσθεσε επιπλέον ένταση», εξηγεί ο ειδικός.

Επίσης, όπως είπε ο ίδιος, η ΕΕ έχει μια τάση να εξετάζει κάποια βήματα προς την απλούστευση των σχέσεων με τους εξωτερικούς της εταίρους, σαν ένα είδος ανταμοιβής προς τον εταίρο. «Η ΕΕ συνεργάζεται με τις γειτονικές χώρες, κυρίως με τη Ρωσία, σύμφωνα με την αρχή που θέλει την ανάπτυξη της συνεργασίας υπό όρους: Εμείς οι Ευρωπαίοι, θέτουμε κάποιους όρους, εσείς τους υλοποιείτε και στη συνέχεια σας δίνουμε κάτι σαν ανταμοιβή. Η Ρωσία δεν δέχεται αυτή την αρχή. Κατά πρώτον, γιατί δεν είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και κατά δεύτερον, επειδή η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, είναι μια αμοιβαία κίνηση», καταλήγει ο Λουκιάνοφ.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου ο Vygaudas Usackas, το 2013 οι Ρώσοι έλαβαν συνολικά έιη εκατομμύρια θεωρήσεις Σένγκεν, σημειώνοντας, ότι την τελευταία τριετία εκδίδονται χρόνο με το χρόνο ένα εκατομμύριο περισσότερες θεωρήσεις. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι έχει γίνει «πιο εύκολη» η διαδικασία για τα ταξίδια των Ρώσων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό τόνισε ότι ο αριθμός των αρνήσεων για την έκδοση βίζας, δεν υπερβαίνει το 1%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)