Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Energiewende: Ο φόβος του μπλακάουτ μέσα στο καταχείμωνο στοιχειώνει πλέον τη Γερμανία.

 


Στη σημερινή πιο πάνω εικόνα βλέπετε τις συμβουλές για περίπτωση μπλακάουτ, που δίνει μέσω Instagram το Klima.Neutral, Την πληροφορία μας έστειλε πατριωτάκι μας, Gastarbeiter στη Γερμανία και τον ευχαριστούμε. Το Klima.Neutral είναι το κανάλι στο Instagram για την κλιματική πολιτική από το WDR (Westdeutscher Rundfunk), τη δημόσια εταιρεία μέσων ενημέρωσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Το WDR δεν είναι τυχαίο, ως προς τον αριθμό των εργαζομένων είναι το μεγαλύτερο μέσο στη Γερμανία και, μετά το BBC, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Μαζέψτε λοιπόν κεριά, φακό, μπαταρίες, φάρμακα, τρόφιμα, νερό, κλπ, λέει το WDR, για να είστε έτοιμοι σε περίπτωση μπλακάουτ.
 

Ήδη στο Βερολίνο κάπου 30 χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν προχθές μισή μέρα χωρίς ρεύμα, νερό, και θέρμανση, μέσα στο καταχείμωνο, σύμφωνα πάντα με την πληροφόρηση από Γερμανία. Φυσικά διακοπές μπορούν να γίνουν από πολλές αιτίες, όχι μόνο από έλλειψη ρεύματος, το βλέπουμε κάθε τόσο και στην Ελλάδα. Πάντως η ζήτηση ρεύματος στη Γερμανία δεν είναι υψηλή, τις ώρες αιχμής μένει κάτω απ' τα 70GW, όταν το Δεκέμβριο είχαμε δει ζήτηση πάνω από 80GW. Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί προετοιμάζουν τους Γερμανούς για μπλακάουτ; Πολύ απλά, συμβαίνει ξανά αυτό το οποίο γράφει το ιστολόγιο εδώ κι οκτώ χρόνια: ...

η αναξιοπιστία παραγωγής των αιολικών αφήνει τη Γερμανία ξεκρέμαστη, στο έλεος των εισαγωγών, κάθε φορά που ο Αίολος πάει για ξεκούραση.

Δείτε λοιπόν στο διάγραμμα, πάντα απ' το Agorameter του Agora Energiewende, τι συνέβη το τελευταίο 5νθήμερο, απ' τα Θεοφάνεια και μετά. Για ακόμα μια φορά ο Αίολος μετακόμισε απ' τη Γερμανία και τα 56,27GW εγκατεστημένη ισχύς χερσαίων αιολικών το μεσημέρι της Δευτέρας 10/1/2022 έδιναν μόλις 0,737GW, απόδοση μόλις 1,3%, όταν μόλις το βράδυ της 8/1/2022 έδιναν ακόμα και πάνω από 31GW. Δείτε πως εκτοξεύθηκε ο δείκτης εκπομπών CO2, καθώς η Γερμανία καίει σταθερά λιγνίτη και λιθάνθρακα, με παραγωγή πάνω από 70 φορές περισσότερο απ' την Ελλάδα! Κατά τα λοιπά πρέπει εμείς να κάνουμε άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, εξοντώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ήδη βλέπουν μεγάλη μετανάστευση των νέων.
 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr"ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

 


Στις συνθήκες ενεργειακής στενότητας, που έχει φέρει το πρόσφατο κλείσιμο τριών πυρηνικών εργοστασίων και η υπέρογκη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και η αύξηση της τιμής του φόρου CO2, τη Γερμανία σώζουν απ' το μπλακάουτ οι εισαγωγές απ' όλες τις γειτονικές χώρες, χαρακτηριστικό το πιο πάνω διάγραμμα. Εισαγωγές ακόμα και πάνω από 10GWΚι αν προσέξετε τα δυο διαγράμματα, αιολικής παραγωγής και εισαγωγών/εξαγωγών, όταν φυσά και παράγουν τα αιολικά η Γερμανία εξάγει ενέργεια, για να ξεφορτωθεί όπως-όπως το τυχαίο αιολικό ρεύμα, χωρίς να υπερφορτώνει τα δικά της δίκτυα μεταφοράς. Το είχαμε δει άλλωστε ήδη τον Ιούνιο 2015, πως οι Τσέχοι είχαν βάλει μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης για να προστατέψουν το δικό τους δίκτυο απ' την "εισβολή" του Γερμανικού, τυχαίου αιολικού ρεύματος, καθώς ο ηλεκτρισμός ρέει πάντα προς την πλευρά της μικρότερης αντίστασης ηλεκτρικού κυκλώματος.
 

Όμως πού θα βρουν και οι γείτονες ρεύμα στο καταχείμωνο; Η εξόχως πυρηνική Γαλλία, που εξάγει συστηματικά ρεύμα στη Γερμανία, μόλις τροποποίησε τη νομοθεσία της για να δουλέψει εκτάκτως παλιές μονάδες με κάρβουνο! Όπως βλέπουμε στο δικτυακό τόπο blackout-news.de, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα Cordemais, στα παράλια του Ατλαντικού, (2x600MW, κατασκευής 1983, 1984), και Emile Huchet (618MW, 1981), στα Γερμανικά σύνορα με το Saarland, πήραν εκτάκτως άδεια να δουλέψουν 1000 ώρες στο 1ο δίμηνο του 2022, ενώ η προηγούμενη άδεια, που τέθηκε σε σιχύ μόλις την Πρωτοχρονιά, ήταν για 700 ώρες στο σύνολο του έτους. Κατά τα λοιπά ενοχλούσε η δική μας μονάδα Καρδιά 4 (300MW, 1980), που έδινε φθηνή τηλεθέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Τώρα η Πτολεμαΐδα παίρνει τηλεθέρμανση από ηλεκτρικούς λέβητες, δηλαδή καίμε φυσικό αέριο, λιγνίτη και πετρέλαιο για να τα κάνουμε ηλεκτρικό ρεύμα και κατόπιν να θερμάνουμε την Πτολεμαΐδα. Αν σας ακούγεται για ενεργειακή ηλιθιότητα, σωστά σας ακούγεται!

 

Η Energiewende ξεκίνησε σαν η προοπτική να κλείσουν τα πυρηνικά στη Γερμανία, μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Το αντιπυρηνικό κίνημα έδωσε ώθηση στο κόμμα των Πράσινων, το οποίο στη συνέχεια κατάφερε να γίνει κυβερνητικός εταίρος. Στην πορεία προέκυψε η προπαγάνδα περί "κλιματικής αλλαγής" και απανθρακοποίησης, με αποτέλεσμα η Γερμανία να μπει στο στρεβλό δρόμο της απογύμνωσης του ηλεκτρικού της συστήματος από φορτίο βάσης. Ας θερίσει τώρα κανένα μπλακάουτ στο καταχείμωνο. Είναι ωστόσο τόσο μεγάλη, και ταυτόχρονα στο κέντρο της Ευρώπης, που τα προβλήματα της Γερμανίας επηρεάζουν αυτόματα τους γείτονες. Την ίδια ώρα η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η επικεφαλής των Πρασίνων, που είναι σφοδρά αντίθετη στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ετοιμάζεται να ισοφαρίσει το δεκάρι της Κομανέτσι στις κωλοτούμπες και να "καταπιεί" τον αγωγό, καθώς χωρίς αέριο η Γερμανία δεν πάει πουθενά.

 

ΠΗΓΗ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)