Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Γρίφος η βόμβα σε τζαμί σουνιτών στα Πατήσια

 

Οι δράστες, ήθελαν να προκαλέσουν μακελειό, όπως δείχνουν τα καρφιά και οι βίδες που χρησιμοποίησαν

Aπό τον Μάνο Μεϊμαράκη

Η ΕΛ.ΑΣ. διατηρεί απόσταση ασφαλείας από τις διαρροές ότι η βομβιστική επίθεση στο πακιστανικό τζαμί στα Πατήσια έχει «άρωμα» ακροδεξιάς τρομοκρατίας, ενώ ακόμα η ενέργεια δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική. Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (23/11), επί της οδού Στεφάνου Βυζαντίου 22 στα Πατήσια.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τον λατρευτικό χώρο στα Πατήσια, ο οποίος εξερράγη λίγο πριν από τις 3.30 τα ξημερώματα. Από την έκρηξη ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στον χώρο λειτουργεί παράνομο τζαμί στο οποίο θρησκεύονται κυρίως μερικές δεκάδες σουνίτες αλλοδαποί μουσουλμάνοι από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

Το μουσουλμανικό αυτό δόγμα, το οποίο συναντάται σε περίπου 200 χώρες και το οποίο υπηρετεί το συγκεκριμένο τζαμί, αποφεύγει αυστηρά να εμπλακεί σε πολιτικές δραστηριότητες και συζητήσεις, και επικεντρώνεται μόνο στη θρησκεία.

Το δόγμα αυτό έχει θεωρηθεί ένα από τα πιο ισχυρά θρησκευτικά κινήματα στο Ισλάμ του 20ού αιώνα και περιγράφεται ως ένα διακρατικό, σουνιτικό, ισλαμικό, ιεραποστολικό κίνημα, το οποίο προτρέπει τους μουσουλμάνους να επιστρέψουν στην άσκηση της θρησκείας τους σύμφωνα με τον προφήτη Μωάμεθ, ως απάντηση στην παραμέληση και κατάρρευση των ηθικών αξιών του Ισλάμ.

Τα σενάρια γύρω για την επίθεση είναι κυρίως τέσσερα:

• Το πρώτο σενάριο είναι η βομβιστική επίθεση να είναι προβοκάτσια ακροαριστερών παρακρατικών ή ξένης μυστικής υπηρεσίας.

• Το δεύτερο σενάριο είναι πράγματι η επίθεση να έγινε από ακροδεξιούς. Το σενάριο αυτό δεν αποκλείει τη διασύνδεση ακροδεξιών με εχθρικές προς την Ελλάδα μυστικές υπηρεσίες.

• Το τρίτο σενάριο είναι η επίθεση να αφορά ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ατόμων τα οποία συχνάζουν στον συγκεκριμένο χώρο. Είναι το πιο ασθενές σενάριο, καθώς την ώρα της έκρηξης μέσα στον λατρευτικό χώρο βρισκόταν μόνο ο ιμάμης.

• Το τέταρτο σενάριο, και μάλιστα το χειρότερο από όλα, είναι η επίθεση να έγινε από οπαδούς άλλου μουσουλμανικού δόγματος. Η γκετοποίηση μεγάλων περιοχών στην Αθήνα ευνοεί τη δημιουργία κλίματος επιθέσεων εναντίον οπαδών άλλων μουσουλμανικών δογμάτων. Άλλωστε, δεκάδες συμπλοκές έχουν σημειωθεί στην πρωτεύουσα, στην περιφέρεια, αλλά και στα camps στα νησιά του βόρειου Αιγαίου μεταξύ αλλοδαπών διαφορετικών εθνικοτήτων και δογμάτων για θρησκευτικούς λόγους. Τα αποδεικτικά στοιχεία και μόνο, και όχι οι διαρροές, θα τεκμηριώσουν ποιο από τα σενάρια είναι το επικρατέστερο. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε είδους επίθεση σε θρησκευτικούς χώρους είναι μια ειδεχθής πράξη.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη βομβιστική επίθεση άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορές σε φιλοκυβερνητικά μέσα ότι η Αστυνομία, υπονοώντας ότι η πηγή της διαρροής είναι η Κρατική Ασφάλεια, αποδίδει την επίθεση σε ακροδεξιά οργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε τη νύχτα, σε ώρα κατά την οποία μέσα στο τζαμί βρισκόταν ο ιμάμης, χωρίς να τραυματιστεί. Η βόμβα περιείχε βίδες και καρφιά, με την κύρια εκρηκτική ύλη να είναι δυναμίτης.

Οπωσδήποτε πρέπει να ξεκαθαριστεί αν οι δράστες γνώριζαν ότι ο ιμάμης βρισκόταν μέσα στον λατρευτικό χώρο. Εφόσον το γνώριζαν, είναι σαφές ότι ήθελαν νεκρό. Αλλά ακόμα κι αν δεν το γνώριζαν, ήταν μια «τυφλή» βομβιστική επίθεση με ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Πάντως, η πακιστανική κοινότητα στην Ελλάδα επιχειρεί ήδη να κεφαλοποιήσει πολιτικά την επίθεση βασιζόμενη σε αυτές τις διαρροές περί «ακροδεξιάς τρομοκρατίας», με εκτενείς αναφορές σε δημοσιεύματα πακιστανικών μέσων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι αποφυλακίσεις ακροδεξιών στην Ελλάδα θα σημάνει νέο γύρο επιθέσεων, σφαγών αλλά και βομβιστικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρουν ότι «η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα, μπροστά σε πλήθος πενθούντων». H Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδος επίσης καταδικάζει την ενέργεια, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «τρομοκρατική», χωρίς όμως τους βερμπαλισμούς και τις υπερβολές των Πακιστανών.

Ωστόσο, επίσημα η Ελληνική Αστυνομία διατηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τις προβοκατόρικες διαρροές.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα κίνητρα των δραστών αν δεν έχουμε φτάσει στους δράστες» αναφέρει ανώτερη πηγή της ΕΛ.ΑΣ. και αυτή είναι, για την ώρα, η μόνη επίσημη απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας.

dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)