Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ερυθρός Σταυρός: “Ας σταματήσουμε τις κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία”

Ο Ερυθρός Σταυρός (διεθνής επιτροπή), πρώην παγκόσμιοι ηγέτες και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υπέγραψαν πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή, η οποία τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία και οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης γενικά αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού. Η κατάσταση σε πολλές χώρες έχει βελτιωθεί, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί ασθενείς και τα νοσοκομεία πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων.
Η κοινή δήλωση δημοσιεύθηκε από το CyberPeace Institute, έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στην ενίσχυση της σταθερότητας στον κυβερνοχώρο. Η επιστολή έχει πάνω από 40 υπογραφές (επτά από αυτές
ανήκουν σε άτομα με βραβείο Νόμπελ).
 
“Καλούμε τις κυβερνήσεις του κόσμου να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσουν όλες οι κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία, ιατροφαρμακευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε ιατρικό προσωπικό και διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας“, ανέφερε η δήλωση.
Τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω του COVID-19 και αυτό προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Για παράδειγμα, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ransomware επιθέσεις που σταματούν τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών σε νοσοκομεία για να πιέσουν για λύτρα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να κοστίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.
redcross 01
“Βρισκόμαστε στη μέση της πιο επείγουσας κρίσης στην υγεία, στη σύγχρονη ιστορία, και αυτές οι επιθέσεις απειλούν όλη την ανθρωπότητα”, δήλωσε ο Peter Maurer, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
“Πρέπει να αναλάβουμε δράση συλλογικά για να διασφαλίσουμε την αντιμετώπιση αυτής της απειλής”.
Τόνισε, επίσης, ότι σε πολλές χώρες τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι “εύθραυστα” και ότι πολλές από αυτές πλήττονται από πόλεμο και βία. Αυτές οι χώρες και τα νοσοκομεία τους δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και hacking επιθέσεις.
Η επιστολή καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν μαζί με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα και να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεθνών κανόνων που απαγορεύουν τις κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία και οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.
“Δεν ανεχόμαστε τις επιθέσεις σε υποδομές υγείας στον φυσικό κόσμο και δεν πρέπει να ανεχόμαστε τέτοιες επιθέσεις ούτε στον ψηφιακό”.
Ο Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για προστασία των ιατρικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων από κάθε είδους διαδικτυακές επιθέσεις, αναφέρει η επιστολή.
Την επιστολή έχουν υπογράψει και σημαντικοί παράγοντες στον τομέα της τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, η CEO της Trend Micro, Eva Chen, και ο CEO της Kaspersky, Eugene Kaspersky.
Οι ειδικοί ασφαλείας έχουν παρατηρήσει πολλές hacking επιθέσεις όλο αυτό το διάστημα και πιστεύουν ότι θα πραγματοποιηθούν και πολλές άλλες.
Τα νοσοκομεία πρέπει να προστατεύονται επαρκώς και να χρησιμοποιούν ενημερωμένα συστήματα για να παραμένουν ασφαλή. Από την άλλη πλευρά, οι φορείς των επιθέσεων πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά.

Πηγή: secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)