Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΤΟ «ΙΛΙΝΤΕΝΣΚΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΓΙΑ» ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ

Οποιοσδήποτε Έλληνας πατριώτης, με στοιχειώδη γνώση της ιστορίας, αναστατώνεται και μόνο στο άκουσμα της πρότασης που διέρρευσε σήμερα.

Η κυβέρνηση εκκίνησε την διαδικασία των συζητήσεων με τους Σκοπιανούς, με βάση τον γεωγραφικό προσδιορισμό ως πρόθεμα στον όρο Μακεδονία, για την ονομασία των Σκοπίων.

Στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας μας αιφνιδίασε, κάνοντας λόγο για χρονικό προσδιορισμό [Νέα Μακεδονία, προφανώς], κατ’ απαίτηση των Βουλγάρων, την οποία υπέβαλαν κατά την σύναψη της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας με τους Σκοπιανούς. Και τούτο επειδή ένας γεωγραφικός προσδιορισμός μπορεί να εμπεριέχει αλυτρωτισμό για την "δική" τους "Μακεδονία του Πιρίν".

Και εχθές, διαρρέει σκοπίμως -μόνο του δεν διαρρέει τίποτε, κάποιος το διαρρέει- και ο ιστορικός προσδιορισμός, "Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια" (Μακεδονία του
Ίλιντεν). Έχουμε επομένως τρεις προτάσεις, με γεωγραφικό, χρονικό, και ιστορικό προσδιορισμό, ενώ η πρόταση με εθνοτικό πρόθεμα -Σλαβομακεδόνες- είχε απορριφθεί εξ αρχής, παρά τη προσπάθεια που κατέβαλε ο Γκλιγκόρωφ.

Η θέση των συνετών Ελλήνων, που διαβλέπουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι σαφής. Ο αλυτρωτισμός εμπεριέχεται ήδη στον όρο Μακεδονία, και όχι στο πρόθεμα. Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί που ταυτίζονται με την αμερικανική και γερμανική πλευρά, την εξεύρεση πάση θυσία λύσης, με διάφορα έωλα προσχηματικά επιχειρήματα.

Εκείνο όμως που ο υπογραφόμενος αδυνατεί να κατανοήσει, είναι η εμφάνιση της καινούργιας πρότασης με αναφορά στο Ίλιντεν, όπου υπήρξε ψευδεπανάσταση των Βουλγάρων, για να προκαλέσουν τους Οθωμανούς οι οποίοι κατέσφαξαν τους… Έλληνες. Το σύνθημα των Βουλγάρων ήταν "Η Μακεδονία στους Μακεδόνες".

Το Βουλγαρικό κόμμα που υποτίθεται επαναστάτησε, ήταν το VMRO [Internal Macedonian Revolutionary Organization] και είναι ο Βουλγαρικός πολιτικός επαναστατικός οργανισμός για την προσάρτηση της Μακεδονίας στην Βουλγαρία (Vatreshna Makedonska Revoliucionna Organizacia). Διάδοχοι αυτού του κόμματος ερίζουν ότι είναι Σκοπιανοί και Βούλγαροι.

Στα μεν Σκόπια το VMRO έχει τώρα αρχηγό τον Μίτσκοσκι, διάδοχο του Γκρούεφσκι, το δε βουλγαρικό VMRO τον νυν υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος δεν κρύβει τον ανθελληνισμό του [Την επομένη του συλλαλητηρίκου της Θεσσαλονίκης, γράφηκε στην σελίδα του κόμματος: «Έλληνες, δεν έχετε απόλυτο δίκαιο για τη Μακεδονία». Και υπήρχε φωτογραφία νέων που κρατούσαν πανό με συνθήματα: "Μοισία, Θράκη, Μακεδονία" και "VMRO η Μακεδονία είναι Βουλγαρική"].

Γίνεται λοιπόν λόγος για το Ίλιντεν [ονομασία προερχόμενη από την ψευδεπανάσταση των Βουλγάρων το 1903, εορτάσιμη ημέρα του Προφήτη Ηλία, στις 3 Αυγούστου, κατά το παλαιό ημερολόγιο]. Η ημερομηνία αποτελεί εθνική εορτή των Σλάβων γειτόνων μας, εξ ου και η ονομασία ως VMRO ακροδεξιών κομμάτων των Σκοπίων και Βουλγαρίας, ως συνεχιστών δήθεν του αγώνα για απελευθέρωση της Μακεδονίας, που κατέχουμε … παράνομα.

Και αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν να έγινε απλή συζήτηση επ’ αυτού του θέματος. Οποιοσδήποτε Έλληνας πατριώτης, με στοιχειώδη γνώση της ιστορίας, αναστατώνεται και μόνο στο άκουσμα της πρότασης. Βεβαίως, η κυβέρνηση δια της διαρροής, όπως συνηθίζει, θέλησε να μετρήσει τις αντιδράσεις των Ελλήνων. Είναι φανερό αυτό, επειδή αρνήθηκε να διαψεύσει την είδηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και θα βγει να πει, ότι ποτέ η ίδια δεν έκανε λόγο για τέτοια πρόταση, αλλά πρόκειται για την αντιπολίτευση που ανέδειξε το θέμα.

Υπάρχει όμως και άλλος λόγος της διαρροής, που έχει να κάνει με την μέθοδο του ψιθύρου που χρησιμοποιούσε ο Γκαίμπελς, την εποχή που ναζιστές και κομμουνιστές ήσαν σύμμαχοι καταπιέζοντες τους ελεύθερους λαούς. Με τον ψίθυρο ο Γκαίμπελς, κατά την εποχή λίγο προ της κατάρρευσης της Γερμανίας, διέδιδε λήψη σκληρών μέτρων, τρομάζοντας τον λαό, και την επομένη ανακοίνωνε μέτρα ηπιότερα, προκαλώντας την ανακούφιση, αφού το βάρος ήταν μικρότερο απ’ αυτό που φημολογήθηκε.

Είναι πιθανόν, έως βέβαιο, ότι μόλις ανακοινωθεί ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό [για το "Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια" θα έχουν ήδη αντιληφθεί οι κυβερνητικοί, πως αν το αποτολμήσουν… "ου τόπος" γι’ αυτούς] θα μας φανεί λιγότερο κακό από τον επαχθή που διέρρευσαν.

Καλό είναι αύριο να ασχοληθούμε με την ψευδεπανάσταση του Ίλιντεν.

Πηγή φωτογραγίας: wikipedia.gr

Πηγή: http://voria.gr/article/to-ilintenska-makentonigia-ine-oti-pio-anthelliniko-iparchi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)