Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Σοκ! Μένουν έγκυες ακόμη και 12χρονες!

Η ελλιπής ενημέρωση των εφήβων φέρνει ανεπιθύμητες κυήσεις, λέει στη «δημοκρατία» ο μαιευτήρας Παναγιώτης Χριστόπουλος!
Από την
Κέλλυ Φαναριώτη
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει μέρα με τη μέρα το φαινόμενο των ανεπιθύμητων κυήσεων που οδηγούν σε εκτρώσεις έφηβα κορίτσια ηλικίας 15 ετών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον η δυνατότητα ενημέρωσης των νέων για τις απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν είναι θεωρητικά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν.


Ωστόσο, όπως τονίζει στη «δημοκρατία» ο μαιευτήρας, γυναικολόγος, ειδικός παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας και δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Χριστόπουλος, η αύξηση της σεξουαλικότητας των εφήβων σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση στα σχολεία έχουν διαμορφώσει ένα επικίνδυνο σκηνικό, που απειλεί να τραυματίσει τις ζωές εκατοντάδων νεαρών κοριτσιών.

«Σε μελέτη που κάναμε παλιότερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει επιβεβαιωθεί ότι ο μέσος όρος έναρξης μιας σεξουαλικής δραστηριότητας στη χώρα μας είναι τα 15 με 15,5 έτη. Βέβαια, έχω δεχθεί στο ιατρείο μου κοπέλες που έμειναν έγκυες στα 12 και τα 13 τους χρόνια» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι έφηβες είτε αγνοούν τις μεθόδους αντισύλληψης είτε τις χρησιμοποιούν με εντελώς λάθος τρόπο, ο οποίος μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.
Χωρίς προφυλάξεις
«Τα δύο τρίτα των εφήβων στις πρώτες επαφές τους κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης ή ακόμη και με άγνωστους προς αυτές σεξουαλικούς παρτενέρ δεν προφυλάσσονται. Ολοι έχουν μερίδιο ευθύνης γι' αυτό. Και οι γονείς, που είναι ο στενός πυρήνας από τον οποίο πρέπει να ξεκινήσει η σωστή ενημέρωση, και το σχολείο, αλλά και άλλοι δημόσιοι φορείς, όπως, για παράδειγμα, οι δήμοι». Εκτός, όμως, από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αύξηση παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι τα κονδυλώματα (HPV).

Τα τελευταία χρόνια ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια που σκοπό έχει να ενημερώσει τους μαθητές για ζητήματα σεξουαλικού περιεχομένου.
Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι ενημερωτικές αυτές δράσεις δεν υλοποιούνται λόγω γραφειοκρατίας, αλλά και αντιδράσεων από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

«Συνήθως οι γονείς πιστεύουν ότι μια τέτοια δράση θα “ξυπνήσει” τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους, μια σεξουαλικότητα που είναι ήδη αφυπνισμένη καθώς οι μαθητές δέχονται καθημερινά δεκάδες ερεθίσματα τέτοιου τύπου από την τηλεόραση και κυρίως το ίντερνετ. Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη να θωρακιστούν οι έφηβοι και για τον λόγο αυτόν είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση».

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)