Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Είμαστε ο πιο χρεωμένος λαός της Ε.Ε.

Στοιχεία-σοκ της Eurostat: Περάσαμε και τη Βουλγαρία! Ενας στους δύο Ελληνες με «φέσια» σε στεγαστικό, ενοίκιο ή ΔΕΚΟ
Θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά έχουν οι Ελληνες στην καθυστέρηση πληρωμής στεγαστικών δανείων, ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ και δόσεων για αγορές προϊόντων, καθώς σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού αδυνατούσε να καλύψει εμπρόθεσμα τις παραπάνω υποχρεώσεις το 2016, όπως προκύπτει από χθεσινά στοιχεία της Eurostat.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνει ότι στην Ελλάδα το 47,9% των πολιτών είχε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ σε καθυστέρηση. Ακολουθούσαν στη δεύτερη θέση οι Βούλγαροι, με σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού να βρίσκεται στην ίδια δεινή θέση, και στην τρίτη θέση οι
Κύπριοι, με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 26,6%. Μια ανάσα χαμηλότερα, με ποσοστό 26,4%, βρίσκονται οι Κροάτες.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο περίπου ένας στους 10 πολίτες (10,4% για την ακρίβεια) έχει σε καθυστέρηση το στεγαστικό δάνειό του, το ενοίκιό του ή άλλες υποχρεώσεις, όπως λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, κοινοχρήστων ή πληρωμές για αγορές που έγιναν με δόσεις.

Η κρίση τριπλασίασε το ποσοστό των Ελλήνων με χρέη για στεγαστικά δάνεια και ενοίκια: από μόλις 5,5% του πληθυσμού το 2008, εκτινάχθηκε στο 15,3% το 2016, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 3,5%.

Για οικογένειες με συντηρούμενα τέκνα ο μέσος όρος της Ε.Ε. αυξάνεται στο 4,8%, ενώ για νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα τέκνα περιορίζεται στο 2,3%. Ενδεικτικό των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των φορολογικών βαρών, της ελεύθερης πτώσης μισθών και συντάξεων και της εκτίναξης της ανεργίας είναι ότι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών με στεγαστικά δάνεια και ενοίκια σε καθυστέρηση ήταν σχεδόν το μισό από αυτό στη χώρα μας: ανήλθε στο 8,6% και κατεγράφη στην Κύπρο, που επίσης δοκιμάστηκε από το Μνημόνιο. Ακολούθησαν η Ισπανία και η Γαλλία με 5,2%, η Ουγγαρία με 5,1%, η Φινλανδία με 4,9% και η Ιταλία με 4,2%.

Στον αντίποδα, μικρότερο από 2% ήταν το ποσοστό των πολιτών που δεν κάλυπταν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους για το στεγαστικό δάνειο και το ενοίκιό τους σε επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε.: Εσθονία (1,8%), Γερμανία (1,6%), Ιρλανδία και Λιθουανία (1,4%), Κροατία, Πολωνία και Ρουμανία (0,9%).

Ωστόσο, τα χαμηλά αυτά επίπεδα μπορεί να οφείλονται στο ότι η πλειονότητα είχε αποπληρώσει το δάνειό της ή δεν πλήρωνε ενοίκιο σε αγοραίες τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)