Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ανάγκη απεξάρτησης του δικαστή από τη πολιτική ηγεσία

Ανάγκη απεξάρτησης του δικαστή από τη πολιτική ηγεσίαΑνδρέας Μ. Καραγιάννης
Η δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια βάλλεται πανταχώθεν. Οι καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους μέσα σε ένα περιβάλλον οξύτατης πόλωσης, διαξιφισμών, πάνελς που προσπαθούν να εκδώσουν ή να προκαταλάβουν δικαστική ετυμηγορία στην οθόνη της τηλεόρασης.
Οι πολιτικές παρεμβάσεις στο εισαγγελικό και δικαστικό έργο, αμέτρητες. Διάφοροι επιθυμούν να τρομοκρατήσουν τη βασιζόμενοι στο ότι οι λειτουργοί της είναι και αυτοί άνθρωποι, με καθημερινότητα όπως όλοι μας και με αδυναμίες όπως κάθε άνθρωπος ως φύσιν ατελές όν.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δεινή θέση που έχει περιέλθει το δικαστικό λειτούργημα φέρει το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει την ύπαρξη πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ως ελεγκτή-εντολέα μιας εξουσίας όπως κανονικά θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά η Δικαιοσύνη.


Το γεγονός της εξάρτησης από την πολιτική ηγεσία εδράζεται στο ότι ο Υπουργός δύναται να παρέμβει στα μισθολογικά των δικαστικών, στο πού θα πάρουν μετάθεση, στην ιεραρχική τους εξέλιξη. Παρεμβαίνει ουσιαστικά σε μία δέσμη θεμάτων διοικητικού φαινομενικά χαρακτήρα, καθοριστικού όμως για τη ζωή των δικαστικών.
Με αυτές τις μεθόδους έχει την ικανότητα η πολιτική ηγεσία να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης ασκόντας πιέσεις στα όργανά της με αποτέλεσμα την συχνή θεσμική εκτροπή.
Για να μπει τέλος σε όλο αυτό, απαιτείται γενναία νομοθετική παρέμβαση-ρύθμιση στο Σύνταγμα που να διαχωρίζει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές κάθε εξουσίας.
Ειδάλλως καθημερινά η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα καταστρατηγούνται και θα αμαυρώνονται.

tilegrafima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)