Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΦΕΥΓΟΥΝ, ULEN, POWER KAI AΝΔΡΕΑΔΗΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

-----0000sfyri
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ ''ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ'' ΤΗΝ ΔΕΗ, ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ, ΤΗΝ ΕΥΑΘ, ΤΗΝ ΕΛΒΟ, ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!

Τη μεταφορά έξι μεγάλων ΔΕΚΟ ανεκτίμητης εθνικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής σημασίας και συγκεκριμένα τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, την ΕΛΒΟ και τις Κτηριακές Υποδομές, μεταφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα, με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η οποία θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του γνωστού Υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο ουσιαστικά θα διευθύνεται από τους πιστωτές και στο οποίο σταδιακά θα κατευθυνθεί προς εκποίηση όλη η εθνική περιουσία.

Σκοπός της μεταφοράς των 6 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και της ψήφισης με πραξικοπηματικές διαδικασίες εξπρές του σχετικού νομοσχεδίου, είναι το άρον - άρον, fast track, ξεπούλημα όλων αυτών των ΔΕΚΟ οι οποίες θα κατευθυνθούν, όπως είνα προφανές, σε ξένα χέρια.

Ειδικά για την ΕΛΒΟ, ορίζεται ότι η μεταβίβαση των μετοχών της δεν επηρεάζει την ειδική εκκαθάριση υπό την οποία έχει τεθεί, και που συνεχίζεται, με τους ίδιους όρους και συμφωνίες, έως την περάτωσή της.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβίβαση αξιών και το μεγαλύτερο ξεπούλημα εθνικού πλούτου στα χρονικά αυτής της χώρας, το οποίο, μάλιστα, κατευθύνει τους πιο στρατηγικούς και ζωτικούς τομείς κλειδιά αυτού του τόπου σε ξένα χέρια!

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι μόνο μια κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία σφετερίζεται το όνομα της Αριστεράς, θα μπορούσε να διαπράξει, μετά και το ξεπούλημα του Ελληνικού, ένα τόσο μεγάλο και ιστορικό έγκλημα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού, το οποίο είναι ισοδύναμο με το ''Πωλείται η Ελλάς'', αφού αυτές οι γιγάντιες και στρατηγικότατες δημόσιες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν και την ενέργεια και το νερό, συνιστούν την καρδιά, τις αρτηρίες και την ίδια τη ζωή αυτής της χώρας.
Μόνο ως εμπαιγμός του ελληνικού λαού και απόπειρα ευτελούς αποπροσανατολισμού μπορεί να εκληφθεί η δήλωση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα ότι η μεταφορά των έξι ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, δεν σημαίνει κατ' ανάγκην και ιδιωτικοποίηση τους.
Δυστυχώς, οι πιστωτές παίρνουν στα χέρια τους, μέσω του Υπερταμείου, τις ΔΕΚΟ με μοναδικό ομολογημένο στόχο να τις ξεπουλήσουν, προκειμένου από το ξεπούλημα τους να εξοφληθεί ένα μέρος του παράνομου και επονείδιστου χρέους, που υποτίθεται έχει και πρέπει να αποπληρώσει η χώρα.  
Η Ελλάδα, έτσι, μεταφέροντας το οξυγόνο με το οποίο αναπνέει σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα χάνει οριστικά κάθε ίχνος κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, μετατρεπόμενη σε οιονεί ασπόνδυλο προτεκτοράτο.  
Μόνη επιλογή σήμερα ενός λαού με αξιοπρέπεια και σεβασμό στα παιδιά του, πρέπει να γίνει η αντίσταση και ο γενικός ξεσηκωμός, για να συντρίψουμε την τυραννία και την κηδεμονία, μαζί με μια εξωνυμένη και αδίστακτη εγχώρια πολιτική και κεφαλαιακή ολιγαρχία.  
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!
 Ν.Ζ
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ΕΥΔΑΠ, Η ΔΕΗ, ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΦΕΥΓΟΥΝ, Η ULEN, Η POWER ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΡΕΑΔΗΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ  
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΣ  
Αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε αποτελούμενη από τον Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε και τον Γιάννη Δούκα, μέλος της Π.Γ του Π.Σ της ΛΑ.Ε, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και συζήτησαν τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που αφορά τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με στόχο το ξεπούλημα της.  
Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτή η μεταφορά είναι απαράδεκτη και ότι χρειάζεται η μέγιστη δυνατή ενωτική κινητοποίηση για την αποτροπή της.  
Μετά τη συνάντηση, ο Παν. Λαφαζάνης έκανε την παρακάτω δήλωση:  
''Η Μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και των άλλων ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων συνιστά το μεγαλύτερο, ίσως, πολιτικό έγκλημα στη νεότερη ιστορία της χώρας.  
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πωλείται, δεν ιδιωτικοποιείται και δεν μπορεί να τελεί υπό κερδοσκοπία.  
Η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, το Αττικό Μετρό και άλλες ανεκτίμητης αξίας ΔΕΚΟ φεύγουν από το Δημόσιο και έρχονται η ULEN, η POWER και οι νέοι Ανδρεάδηδες.  
Η Ελλάδα επιστρέφει με το χειρότερο τρόπο στις χειρότερες μέρες υποτέλειας και νεοαποικιοποίησης.  
Όλοι στους δρόμους, σε ένα γενικό λαϊκό ξεσηκωμό, για να ματαιώσουμε το ξεπούλημα και να βάλουμε τη χώρα σε μια νέα ανεξάρτητη, δημοκρατική αντιμνημονιακή πορεία κυριαρχίας, δικαιοσύνης, ανασυγκρότησης και διεξόδου.  
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  
25/9/16

ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ
Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ
«ΑΛΛΑ ΡΟΥΧΑ» – ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Η μνημονιακή κατρακύλα και η προδοσία των ελπίδων του λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχει τέλος. Ως νεόκοπη θεραπαινίδα του νεοφιλελευθερισμού, επιδίδεται στην πιο πιστή και σκληρή εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, Αφού «αναγκάστηκαν» να συμβιβαστούν, αφού «αποδέχτηκαν» να ψηφίσουν και να υπογράψουν τα μνημόνια (λες και οι προηγούμενοι δεν έκαναν ακριβώς το ίδιο), αφού φτωχοποιούν περαιτέρω την κοινωνία με την εφαρμογή όλων των μνημονιακών μέτρων, ήρθε η ώρα να δώσουν γη και ύδωρ. Κάποιοι ανερυθρίαστα, κάποιοι με «δάκρυα», τολμούν και παραδίδουν, κυριολεκτικά, γη και νερό, στα νύχια των ντόπιων και διεθνών ιδιωτικών συμφερόντων, για 99 χρόνια. Ξεπουλούν ακόμα και το νερό.
Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι έχουν υποταχθεί πλήρως στις εντολές των πολυεθνικών και του διεθνούς κεφαλαίου, τις οποίες εμφανίζουν ως προαπαιτούμενα δόσεων και υποδόσεων, προκειμένου να επιτρέπουν στα βαμπίρ του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ να μας απομυζούν, με τη δικαιολογία του δημόσιου χρέους. Φέρονται αποφασισμένοι να ξεπουλήσουν ακόμα και το νερό. Στο προσχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται η υπαγωγή των εταιριών ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στο νέο υπερταμείο.
Καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, τους εργαζόμενους στις εταιρίες ύδρευσης-αποχέτευσης, τους συνταξιούχους και τους νέους να υπερασπίσουν το δημόσιο Νερό. Η μάχη του Νερού είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί. Παντού στον πλανήτη όπου η μάχη για το Νερό δόθηκε, στο τέλος κερδήθηκε από τις κοινωνίες και οι κυβερνήσεις που θέλησαν να πουλήσουν το νερό πήραν το δρόμο για τα πολιτικά αποδυτήρια.
Ας δοκιμάσουμε τη δύναμη μας. Αυτό φοβούνται.
Μας έχουν κουράσει, μας έχουν απογοητεύσει, μας έχουν κοροϊδέψει, μας έχουν πείσει πως τίποτα δε γίνεται. Και όμως. Το Νερό δεν πουλήθηκε επί Μητσοτάκη το 1993, δεν πουλήθηκε επί Παπαδήμου το 2012, δεν πουλήθηκε επί ΣαμαροΒενιζέλων το 2014. Δε θα πουληθεί και τώρα. Επειδή «πουλήθηκαν» αυτοί που έδιναν όρκους πως η πώληση του Νερού θα περάσει πάνω από τα πτώματά τους (δήλωση Τσίπρα, στην ΕΥΔΑΠ, το 2014) νομίζουν πως μπορούν να πουλήσουν τα πάντα. Ας αποφασίσουν ότι αν υπογράψουν την πώληση του νερού αυτό θα γίνει όπως ακριβώς δήλωσε ο πρωθυπουργός πάνω στα πολιτικά τους πτώματα.
Η διορισμένη, από την κυβέρνηση, διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έπαιξε το ρόλο της προετοιμάζοντας εντατικά το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης. Αφού προσπάθησε να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους με κουπόνια, αφού όλο το καλοκαίρι φρόντισε να αποπροσανατολίσει με προαποφασισμένα οργανογράμματα, αφού προώθησε την μέγιστη εργολαβοποίηση, αφού ψεύδεται ότι δίνει δωρεάν νερό και ότι παρέχει κοινωνικά τιμολόγια και αφού μοίρασε χάντρες και καθρεφτάκια, ολοκληρώνει το καταστροφικό, για το δημόσιο νερό, έργο της με την είσοδο της ΕΥΔΑΠ στο νέο υπερταμείο.
Ήρθε η ώρα που η μάχη του Νερού θα κορυφωθεί. Μια μάχη που θα κερδηθεί με τη συμμετοχή όλων. Εργαζόμενοι και κοινωνία μαζί, για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα σε ποιοτικές, επαρκείς και φθηνές υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης. Γιατί το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και γιατί δε χαρίζουμε τα κοινά μας αγαθά στην κερδοφορία εξυπηρέτησης του χρέους.
Η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Στα παιδιά μας θα παραδώσουμε ελεύθερες τις πηγές του νερού και τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης.
Τα «ΑΛΛΑ ΡΟΥΧΑ» και η ΛΑ.Ε, με την οποία συμπορευόμαστε πολιτικά, στηρίζουμε πλήρως, ανεπιφύλακτα και με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για το δημόσιο Νερό και τη δημόσια ΕΥΔΑΠ. Δίνουμε τη μάχη για νερό ελεύθερο από χρέη, δανειστές και κέρδη. Μέχρι την τελική νίκη.
«ΑΛΛΑ ΡΟΥΧΑ» - ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ ΤΗΣ ΛΑ.Ε
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ»: ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΝΕΡΟ ΚΑΙ 4 ΔΕΚΟ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ!
Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και πάει να το ψηφίσει με πραξικοπηματικές διαδικασίες εξπρές, εξευτελίζοντας για άλλη μια φορά τη Βουλή που έχει καταστεί απλώς ένα κακοστημένο ντεκόρ για τη νομιμοποίηση μνημονιακών παρασκευασμάτων, συνιστά ένα βαθύτατα αντιδραστικό έκτρωμα, το οποίο πλήττει βαρύτατα την καρδιά της χώρας, την οικονομία και τον λαό.
Το πολυνομοσχέδιο αυτό επιβάλλει μια νέα μνημονιακή ασφαλιστική επιδρομή σε βάρος μικρών και πολύ μικρών επαγγελματικών στρωμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων, η οποία θα οδηγήσει σε νέα εξουθένωση και εξόντωση χιλιάδες, ιδιαίτερα νέους και φτωχούς, επιστήμονες και επαγγελματίες αλλά και μικρές επιχειρήσεις, με συνέπεια την περαιτέρω κλιμάκωση της ανεργίας και της απελπισίας στην κοινωνία μας.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με το πολυνομοσχέδιο αυτό μεταφέρονται στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων έξι από τις πιο κρίσιμες, σημαντικές και μεγάλες ΔΕΚΟ στη χώρα και συγκεκριμένα, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και οι Κτηριακές Υποδομές, με στόχο το άρον – άρον ξεπούλημά τους σε όφελος των πιστωτών.
Οι δηλώσεις του ΤΑΙΠΕΔ πως η μεταφορά ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν σημαίνει κατ' ανάγκην και ιδιωτικοποίησή τους, αποτελεί «παρηγοριά στον άρρωστο...», που λέει ο λαός μας και «στάχτη στα μάτια» του ελληνικού λαού.
Η μεταφορά των 6 αυτών ανεκτίμητης αξίας ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνουν και την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό, στο Υπερταμείο για ξεπούλημα, αποτελεί στην κυριολεξία μια κίνηση εκποίησης και παράδοσης της Ελλάδας και μετατροπής της σε οιονεί προτεκτοράτο ξένων οικονομικών συμφερόντων, επαναφέροντας αλήστου μνήμης εποχές κηδεμονίας τύπου Power και Ulen.
Μόνο μια κυβέρνηση που σφετερίζεται χωρίς αιδώ το όνομα της Αριστεράς, όπως η κυβέρνηση Τσίπρα, θα μπορούσε να αποπειραθεί τη διάπραξη ενός τόσο μεγάλου εγκλήματος σε βάρος του τόπου και του λαού, όπως το ξεπούλημα της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού.
Ο ελληνικός λαός και η νεολαία τούτες τις ώρες καλούνται σε αντίσταση και γενικό ξεσηκωμό για να ματαιώσουν το ξεπούλημα των 6 ΔΕΚΟ, για να καταργήσουν το αποικιακό Υπερταμείο των πιστωτών και της υποδούλωσης και για να ακυρώσουν τα μνημόνια και τη λιτότητα, προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση με εθνικό νόμισμα και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, νέου αναπτυξιακού προτύπου και δίκαιης αναδιανομής πλούτου.
Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΕΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ
Του ΘΑΝΟΥ ΚΑΜΗΛΑΛΗ*
Η μεταφορά των παραπάνω Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο νέο «υπερ-ΤΑΙΠΕΔ» βρίσκεται, μαζί με 3 ακόμα ΔΕΚΟ, στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στη Βουλή, ενώ πηγές από τις εταιρείες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης τονίζουν στο TPP ότι ήδη ετοιμάζονται κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τις επόμενες μέρες.  
Η (μερική τουλάχιστον) πώληση του νερού και του ρεύματος της χώρας αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση εδώ και χρόνια, ωστόσο καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα, εξαιτίας των μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων. Απόγειο αυτής της αντίθεσης ήταν το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης για την ΕΥΑΘ τον Μάιο του 2014, όταν 213.508 πολίτες (το 98% όσων συμμετείχαν) ψήφισαν κατά της πώλησης του νερού
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ
Όμως η κυβέρνηση δεν προχωρά απλά στην εκπλήρωση των μνημονιακών της υποχρεώσεων όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά κάνει ένα βήμα παραπέρα στην ιδιωτικοποίηση του νερού και του ρεύματος. Το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου προβλέπει ότι στο υπερταμείο μεταφέρεται το σύνολο των μετοχών της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μολονότι δηλαδή το 3ο μνημόνιο προβλέπει την πώληση «μόνο» του 11% της ΕΥΔΑΠ, του 23% της ΕΥΑΘ και του 17% της ΔΕΗ, η νέα Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) -που ανήκει στο Υπερταμεμείο- θα κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο. Με τα νέα δεδομένα και πάντα σύμφωνα με το προσχέδιο, η κυβέρνηση μεταφέρει στο υπερταμείο:
Το 34% της ΕΥΔΑΠ. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει ήδη το 27% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε νομικά και φυσικά πρόσωπαΤο 74% της ΕΥΑΘ. Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 20%, το 5% ανήκει στη Suez και το 1% στην HMGΤο 34% της ΔΕΗ που κατέχει το Δημόσιο (ουσιαστικά το 51%, αφού και ένα 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ)
Η κίνηση αυτή προκαλεί ανησυχία: Πρώτον γιατί υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντική πώληση μεγαλύτερου ποσοστού (Δείτε επίσης: «Κρυφό σχέδιο πώλησης του ΑΔΜΗΕ στο νέο Μνημόνιο»). Δεύτερον γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος θα αναλάβει το μάνατζμεντ των εταιριεών μετά την πώληση μέρους τους σε ιδιώτες και τρίτον γιατί θα δυσκολέψει ο δημόσιος έλεγχος, τώρα που οι Οργανισμοί αυτοί περνάνε σε μια εταιρεία που δεν ανήκει στο Δημόσιο. Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο: Είναι η κίνηση αυτή σύμφωνη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ
Το 2014 το ΣτΕ περίμενε να κλείσουν οι κάλπες το βράδυ των δημοτικών εκλογών πριν ανακοινώσει την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης προκειμένου να «καθαρογραφεί» προκάλεσε αντιδράσεις για το ρόλο που ήθελε (ή δεν ήθελε) να παίξει το ΣτΕ.
Τον Μάιο του 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε κατοίκους της Αθήνας που είχαν προσφύγει σε αυτό και ακύρωσε την ιδιωτικοποίηση του 51% της ΕΥΔΑΠ (κατ' επέκταση και της ΕΥΑΘ., υποχρεώνοντας το ΤΑΙΠΕΔ να επιστρέψει μερος των μετοχών που κατείχε στο ελληνικό Δημόσιο. «Η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία».
Σημαντικό επίσης είναι ότι το ΣτΕ αναφέρθηκε ανάγκη δημόσιου έλεγχου του κράτους, τονίζοντας ότι ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της ΑΕ διά του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».
Υπενθυμίζουμε ότι το νέο υπερταμείο, η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» βάσει του ιδρυτικού του νόμου «δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα». Το υπερταμείο, δηλαδή, θα διοικείται από ένα 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο, στο οποίο οι δανειστές θα ορίσουν δύο άτομα (ένας εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος) και θεωρητικά η ελληνική κυβέρνηση τρία, αλλά και αυτά θα πρέπει να έχουν την έγκριση της. Πρακτικά οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει σημαντικές ενστάσεις στις επιλογές της κυβέρνησης και έχουν τη δυνατότητα βέτο. Σημειώστε επίσης ότι όσοι εμπλέκονται στο υπερταμείο απολαμβάνουν πλήρους νομικής ασυλίας και ότι στα πλαίσια του τρίτου Μνημονίου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.
ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ (ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)
Αλλά ας μην τα γράφουμε μόνοι μας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα λένε καλύτερα. Στις 5 Μαΐου του 2015, κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με θέμα «πότε θα αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα για ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ».
Οι βουλευτές υποστήριζαν τότε ότι «η κατοχή παρά του Ελληνικού Δημοσίου μειοψηφικού μόνο πακέτου μετοχών στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και καμιάς μετοχής στην ΕΥΑΘ Α.Ε. συνιστά επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών, πράγμα το οποίο, όπως εκτίθεται στο σκεπτικό της παραπάνω ΣτΕ 1906/2014, είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτο, ως αντίθετο στα οριζόμενα στα αρ. 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος. Το γεγονός ότι μοναδικός μέτοχος της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. είναι το Ελληνικό Δημόσιο δεν αίρει, προφανώς, την αντισυνταγματικότητα αυτή, αφού καμία σημασία δεν έχει το συγκεκριμένο για το ΣτΕ».
Ανάμεσα στους ερωτώντες βουλευτές βρίσκουμε τα ονόματα πολλών που συμμετέχουν ακόμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθούν να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, όπως η Ε.Αυλωνίτου, ο Γ.Μπαλαούρας, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Α.Τριανταφυλλίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος σήμερα, Σ.Φάμελλος κ.α.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ
Στο 3ο Μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέλαβε να συνεχίσει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των προηγούμενων. Επειδή το θέμα όμως επρόκειτο να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις -και ανάμεσα στους βουλευτές της- η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα διάφορα τεχνάσματα για να αποφύγει την συζήτηση στη Βουλή. Το πρώτο ήταν όταν η πλήρης λίστα ιδιωτικοποιήσεων δεν έφτασε ποτέ στο ελληνικό Κοινοβούλιο κατά την ψήφιση του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015. Χρειάστηκε το 3ο πακέτο «βοήθειας» στην Ελλάδα να εγκριθεί από την ολλανδική Βουλή, για να μάθουμεμετά από αποκάλυψη του TPP το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση.
Τον Μάιο του 2016 έρχεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το «κλείσιμο» της πρώτης αξιολόγησης (αυτής για την οποία θα ψηφιστούν τα «τελευταία» προαπαιτούμενα την ερχόμενη Τρίτη). Το πολυνομοσχέδιο έκανε λόγο για μια σειρά Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που θα ενταχθούν στο υπερταμείο, ωστόσο το σχετικό παράρτημα με το ποιες είναι ακριβώς αυτές... έλειπε. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (που βέβαια δεν αντέδρασε καθόλου όταν υπερψήφιζε το Μνημόνιο) η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά παραρτήματα που προέβλεπαν ότι:
Μια πρώτη ομάδα ΔΕΚΟ (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ) να μεταφερθούν άμεσα στο υπερταμείοΜια δεύτερη ομάδα (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ)να μεταφερθούν «σε επόμενο στάδιο».
Μολονότι τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου ήταν ξεκάθαρα ως προς τη μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριζε τότε ότι η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ δεν ήταν δεδομένη, αλλά το θέμα βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τελικά μάλλον, χάσαμε (πάλι).
ΚΙ ενώ η κυβέρνηση απέφευγε να φέρει για συζήτηση στη Βουλή την μεταφορά νερού και ρεύματος στο υπερταμείο, λίγες μέρες μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για 19 αποκρατικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
ΕΥΔΑΠ: Η αξιοποίηση προβλέπει την πώληση του 11% των μετοχών, με το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 27% των μετοχών. Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής: Το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσουν την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, όπως προβλέπεται από το εταιρικό δίκαιο. Το ΤΑΙΠΕΔ να επιλέξει συμβούλους μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016, καθώς και να εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιοΕΥΑΘ: Έως το τρίτο τρίμηνο το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει συμβούλους. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν: Αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών για την πώληση του 23% των μετοχών. Βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και έγκριση αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης από την εταιρεία και το ελληνικό Δημόσιο.
Λίγες μέρες μετά, στις 3 Ιουνίου 2016, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος ομόλογός του, Μανουέλ Βαλς υπογράφουν τον οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει «την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος των ελληνικών αρχών στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, ιδίως του νέου αεροδρομίου Κρήτης, της διαχείρισης των υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για τις οποίες εξετάζεται νέο σχήμα, καθώς και οι σιδηρόδρομοι (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ)».
Το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν είναι καινούριο, για παράδειγμα η Suez κατέχει ήδη το 5% των μετοχών της ΕΥΑΘ και από το 2013 προσπαθεί να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας.
Διαβάστε επίσης: Όταν το νερό πωλείται - Ρεπορτάζ της Φραγκίσκας Μεγαλούδη για την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Οι εξελίξεις αυτές έφεραν και μια μικρή αλλά όχι ανεπαίσθητη αλλαγή στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από το σκέτο «το νερό είναι δημόσιο αγαθό» ο Πρωθυπουργός μετακινήθηκε στη θέση ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό (...) αλλά λειτουργεί μέσα στην αγορά και αναλόγως πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη». Πάντως το 2014, λίγο πριν το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης για το νερό, ο κ.Τσίπρας δήλωνε ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα»
ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
«Ο ελληνικός λαός ήξερε τι ψήφιζε» είναι το γνωστό επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, όταν δέχονται κριτική για την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. «Μην λέτε τι υποσχόμασταν τον Ιανουάριο. Μην ξεχνάτε ότι μεσολάβησαν και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου», είναι η άλλη εκδοχή της κυβερνητικής ρητορικής.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόσφατες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν μόνο 9 ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτή η άποψη όμως και όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να υλοποιεί (με... θαυμαστή ταχύτητα είναι η αλήθεια) τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι όντως ο ελληνικός λαός γνώριζε τι ς δεσμεύσεις της χώρας που αποδέχτηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έκανε ό,τι μπορούσε για να παραπλανήσει προεκλογικά τους ψηφοφόρους. Την 1η Σεπτεμβρίου 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, βασισμένη στο προεκλογικό του πρόγραμμα, με τίτλο «Οι διαφορές στις ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με τους προηγούμενους». Στην ανακοίνωση διαβάζουμε ότι «σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να προχωρήσει σε εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας, στοιχείο που αποτελεί μέρος του αναγκαίου συμβιβασμού της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας και την αποτροπή του προηγούμενου σχεδίου για την πώληση 23 περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος και υψηλής κοινωνικής σημαντικότητας όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.». Το ότι εκείνη η ανακοίνωση ήταν εκτός πραγματικότητας το TPP το είχε επισημάνει λίγες μέρες μετά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν υποσχέθηκε μόνο 9 ιδιωτικοποιήσεις στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι απέτρεψε τις υπόλοιπες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και κάνοντας ειδική αναφορά μεταξύ άλλων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που θα παρέμεναν (υποτίθεται) στα χέρια του Δημοσίου ως «επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος και υψηλής κοινωνικής σημαντικότητας». Η ανακοίνωση μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος είχε και πίνακα. Στην αριστερή στήλη βλέπετε το πρόγραμμα που (δήθεν) δεν θα υλοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη δεξιά το «νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους τον Σεπτέμβριο
Παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, τις δικαστικές αποφάσεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις, η πώληση μέρους του νερού και του ρεύματος της χώρας προχωράει κανονικά. «Το καραβάνι προχωράει» και στο πέρασμά του, σαρώνει.
*Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)