Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες

του Νότη Μαριά*
Τα γεγονότα που συνέβησαν στη Μόρια της Λέσβου είναι πραγματικά ανησυχητικά. Είναι λυπηρό που με τη ταυτόχρονη κωλυσιεργία των κρατών μελών της Ε.Ε. να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις και την αδράνεια των ελληνικών αρχών απέναντι σε ένα εμφανώς διογκούμενο πρόβλημα φτάσαμε στα εκρηκτικά επεισόδια στη Μόρια. Και είναι ευχής έργο ότι η φωτιά στο hot spot δεν προκλήθηκε το καλοκαίρι, διότι τότε πιθανότατα θα μιλούσαμε για πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις καμένης γης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα βίαια επεισόδια που ξεσπούν όλο και συχνότερα μέσα στις δομές φιλοξενίας και τον κίνδυνο που συνιστούν τόσο για τη δημόσια ασφάλεια, όσο και για τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είχα αρθρογραφήσει στις 24 Ιουλίου στη Κυριακάτικη KontraNews. Μάλιστα, στις 29 Αυγούστου υπέβαλα και σχετική Γραπτή Ερώτηση προς την Κομισιόν με την οποία ζητώ να αποσυμφωρηθούν άμεσα τα hotspot με τη δρομολόγηση μετεγκαταστάσεων προς τις χώρες της Ε.Ε.
Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει εδώ και δύο χρόνια ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε φτάσει στο τέλος αυτής της κρίσης. Όπως έχω επισημάνει από τις αρχές του χρόνου, η αλληλουχία των γεγονότων μας οδηγεί σε επικίνδυνα νερά: η αθρόα εισροή πληθυσμών, στην πλειοψηφία τους από τη Μέση Ανατολή και η εκ των πραγμάτων εγκατάστασή τους στην Ελλάδα που προωθεί με πλάγιους τρόπους η Ε.Ε., οδηγεί νομοτελειακά σε γενίκευση του καθεστώτος «γκρίζας ζώνης» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Όπως τόνιζα κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, όταν είχε φουντώσει η συζήτηση γύρω από τη συγκρότηση διεθνούς δύναμης για τη φύλαξη των ελληνο-τουρκικών θαλάσσιων συνόρων, με πρόσχημα το προσφυγικό, ξένες δυνάμεις «βάζουν χέρι» στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μάλιστα είχα προειδοποιήσει ότι «εν μέσω κρίσης και μνημονίων, οι δανειστές επιχειρούν με δόλια σχέδια να ανοίξουν ζητήματα φύλαξης των Ελληνικών συνόρων από κατασταλτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. Θεωρώντας την Ελλάδα οικονομική τους αποικία, απεργάζονται καιρό τώρα σχέδιο ελέγχου των συνόρων μας με δυνάμεις καταστολής, που θα αναπτυχθούν με την πρόφαση των προσφυγικών ροών» (Κυριακάτικη KontraNews, 13/12/2015, σ. 7).
Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη παρουσία του ΝΑΤΟ χάρις στην οποία το Βερολίνο με εύσχημο τρόπο δρομολόγησε τη γερμανική ναυτική επικυριαρχία στο Αιγαίο, ενισχύοντας έτσι καθοριστικά τη γνωστή πολιτική των κανονιοφόρων που καταγγείλαμε όχι μόνο στις 17 Φεβρουαρίου 2016 σε συνέντευξή μας στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 αλλά και παλαιότερα με σχετική μας Ερώτηση στην Ευρωβουλή στις 7/5/2015 αλλά και αρθρογραφία  (Κυριακάτικη Kontranews 10/5/2015 σελ. 4).
Ακόμη περισσότερο, η υποχώρηση του ελληνικού κράτους στις περιοχές αυτές έγινε αισθητή με την επαναλαμβανόμενη δράση Γερμανών συνοριοφυλάκων της Frontex που ως γνωστόν πριν το καλοκαίρι, έστηναν μπλόκα ανενόχλητοι και δεν δίσταζαν να προβούν σε ταυτοποίηση στοιχείων Ελλήνων πολιτών.
Δυστυχώς στην Ιστορία δεν υπάρχουν «κενά». Η απουσία του Ελληνικού κράτους κινδυνεύει να αντικατασταθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από κάποιον. Εάν λοιπόν συνεχίσει η ελληνική πολιτεία να κοιτάει σαν εξωτερικός θεατής τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, εκτός από μία απέραντη Λαμπεντούζα, η χώρα μας θα μετατραπεί σταδιακά σε μία γκρίζα ζώνη όπου δήθεν «περαστικοί» πρόσφυγες και «παράτυποι» μετανάστες θα ενεργούν ανεξέλεγκτα την ίδια στιγμή που οι ξένες δυνάμεις δήθεν «συνοριοφυλακής» θα διαθέτουν όλο και ισχυρότερα προσχήματα για να μονιμοποιήσουν την παρουσία τους και να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους.
Από το πανηγύρι της ανομίας δεν θα λείψουν φυσικά και άλλες, ύποπτες και αντιδημοκρατικές δυνάμεις που καπηλεύονται την αγανάκτηση των πολιτών και παρουσιάζονται σαν δήθεν προστάτες προωθώντας τη δική τους επικίνδυνη πολιτική ατζέντα.
Η εξέλιξη αυτή είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη και αυτό μπορούν να το καταλάβουν όλοι οι νοήμονες άνθρωποι. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η Ελληνική Πολιτεία να παρέμβει, έστω καθυστερημένα, αλλά αποφασιστικά και σε όλα τα επίπεδα.
Σε τοπικό επίπεδο οφείλει να συνδράμει στα μέγιστα ώστε να αποκατασταθούν τάχιστα οι τεράστιες ζημιές στο κέντρο φιλοξενίας.
Σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να αποτρέψει με κάθε τρόπο τις εξελίξεις που ενισχύουν την μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, που θα δημιουργήσει προηγούμενα και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία μετεγκατάστασης ή επαναπροώθησής τους. Φυσικά πρέπει να εκτονώσει και την κατάσταση και να επαναφέρει την ασφάλεια στις δομές φιλοξενίας, παραδείγματος χάριν, δημιουργώντας πλήρως διαχωρισμένους χώρους για πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων ώστε να προλαμβάνονται οι δι-εθνοτικές διαμάχες.  
Σε επίπεδο Ε.Ε. η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μία λυσσαλέα μάχη καταρχήν για να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή η μετεγκατάσταση 66.400 προσφύγων από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της Ε.Ε. με κατεπείγοντες διαδικασίες, και εν συνεχεία για να υλοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις. Έχει κυλίσει πλέον περισσότερο από ένας χρόνος από τη Συμφωνία του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 22ας Σεπτεμβρίου 2015 και έχουν υλοποιηθεί μόλις 4.077 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα (με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν έως 20 Σεπτεμβρίου).
Οι κατ’ εξακολούθηση εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δήθεν λήψη μέτρων κατά των κρατών-μελών που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα.
* O Νότης Μαριάς, είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)