Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Σοφοκλής Βενιζέλος (1894-1964)

Ο Σοφοκλής Ελευθερίου Βενιζέλος σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών κατόπιν αποφάσισε να γίνει στρατιωτικός έτσι εισήλθε στη σχολή ευελπίδων.
Σαν στρατιωτικός έφθασε μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη.
Έλαβε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους όπου και παρασημοφορίθηκε στο πεδίο των μαχών.
Κατά την Μικρασιατική εκστρατεία το τάγμα του μαζί  με άλλες ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνει την Προύσα.
Με το ξέσπασμα του Ελληνοιταλικού πολέμου το 1940 ζητά από τον κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να πολεμήσει, τελικά διορίζεται στρατιωτικός ακόλουθος στην Ουάσιγκτον.
Μετά την αποστράτευσή του αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική.
Στην πολιτική του σταδιοδρομία τον διακρίνει η μετριοπάθεια καθώς και πολιτική διορατικότητα,φθάνει μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Στις εκλογές του 1963 λαμβάνει μέρος με την Ένωση Κέντρου ως αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων.


Ο Σοφοκλής Βενιζέλος υπήρξε ο απαραίτητος σταθεροποιητικός παράγοντας στην ελληνική πολιτική ζωή μετά το B' παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο.
Υπήρξε διαλακτικός με τους αριστερούς παρότι ήταν όπως όλοι άλλωστε οι πολιτικοί  των αστικών κομμάτων της εποχής εχθρός του κομμουνισμού παράλληλα όμως διατηρούσε άριστες σχέσεις με τα  ανάκτορα σε αντίθεση με τον συναρχηγό της Ενώσεως Κέντρου Γεώργιο Παπανδρέου που ήταν φανατικός αντικομμουνιστής και απειλητικός για τα ανάκτορα σε περίπτωση όποιας διαφωνίας.

O  Σοφοκλής Βενιζέλος  απεβίωσε  01.05 της Παρασκευής 7ης Φεβρουαρίου 1964. Επί του πλοίου και καθ΄ ον χρόνον επέστρεφε στον Πειραιά από τα  Χανιά.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Σοφοκλή ο Γεώργιος Παπανδρέου ελέγχει μόνο 4 βουλευτές της Ένωσης κέντρου.  Ο θάνατος του Σοφοκλή Βενιζέλου προκάλεσε ανησυχίες για το πώς θα εξελισσόταν η Ένωση Κέντρου με την πλήρη κυριαρχία του Γεωργίου Παπανδρέου και το νέο πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, τον γιο του, καθηγητή Ανδρέα Παπανδρέου.
 Θα είχε έρθει σε σύγκρουση με τα ανάκτορα ο Γεώργιος Παπανδρέου;θα είχε γίνει η αποστασία;αν ζούσε ο Σοφοκλής; ερώτημα που απασχολεί τους έλληνες ιστορικούς που μελετούν την εποχή εκείνη.
 Η πολιτική αυτή ανωμαλία οδήγησε στην χούντα και στην διχοτόμηση της Κύπρου με την ανοχή των πολιτικών της επόμενης γενιάς που όχι μόνο δεν έχουν πολεμήσει αλλά τρόμαξαν να υπηρετήσουν και στις ένοπλες δυνάμεις όσοι από αυτούς υπηρέτησαν. 

 Ο Βενιζέλος ανήκει σε μια γενιά που μαζί με τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον Αλέξανδρο Παπάγο άσχετα από τα όποια πολιτικά τους λάθη, τον πατριωτισμό τους τον απέδειξαν στο πεδίο των μαχών..
Οι σημερινοί πολιτικοί τι έχουν κάνει για να μας αποδείξουν τον πατριωτισμό τους; 

Rafail.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)